Zuzulová má na dosah magickú pätnástku

Veronika Zuzulová v cieli slalomu v Semmeringu.
Veronika Zuzulová v cieli slalomu v Semmeringu. (Autor: FOTO SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Vojtech Jurkovič|30. dec 2010 o 16:56

Už päť kilometrov pred Semmeringom policajti odstavujú osobné autá.Všetko má presnú logistiku. Divákov Svetového pohára v lyžovaní okamžite nakladajú autobusy kyvadlovej dopravy.

SEMMERING. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní je v Rakúsku sledovaný ako formula 1 v celom svete. Početnosťou divákov, no ešte viac prežívaním. Ženský obrák a slalom sa v predsilvestrovskom čase pravidelne strieda s iným rakúskym strediskom Lienzom.

Tekutý liek na mráz

Večerný slalom pod dokonalým osvetlením sa zväčša jazdí v treskúcom mraze. Diváci sa preto výdatne vyhrievajú rôznymi teplými nápojmi zvnútra. Alkohol dominuje, čo časom dokazuje knísavý krok mnohých rozpálených červeno­bielych vlajok.

Domáca fenoménka Marlies Schildová ich nedostižným časom hneď so štartovým číslom dva uviedla do varu. Hudobné dunenie silnej apartatúry dáva slalomu rokový rytmus. Pristane mu, navyše, dídžej ovláda obľúbené skladby väčšiny lyžiarok.

Už piatykrát v kariére sa na štart slalomu v Semmeringu postavila Slovenka Veronika Zuzulová. Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka sa naučila lyžovať práve tu. Nie na strmom slalomáku Zauberberg, kúsok ďalej, na širších priestoroch Stuhlecku či Hirschenkogelu.

Boj o prvú pätnástku

„Trať je príjemne premrazená, dúfam, že unesie aj vyššie štartové čísla,“ povedala Veronika deň pred pretekmi už z miesta činu. Našu dlhoročnú zjazdársku jednotku ženie dopredu návrat do prvej žrebovanej pätnástky rebríčka. Z vyšších priečok sa ťažko a väčšinou márne útočí na stupne víťazov.

„Bol to viac boj ako rytmický slalom. Chybila som po prvých dvoch bránkach, ktoré boli postavené príkro, radšej mám plynulejší rozjazd. Na tomto svahu vlastne niet kúsok nezvlneného miesta. Všetko okolo vás padá. Som rada, že som to zvládla slušne. Z desiateho miesta sa dá útočiť.“

Gantnerová mala smolu

Zuzulová je už roky zvknutá, že sa nemôže spoliehať na podporu širšieho tímu, ako je bežné u svetových veľmocí. Jazdí väčšinou sama. V Semmeringu malo Slovensko kvótu na ďalšiu pretekárku. Dvadsaťjedenročná Janka Gantnerová, dcéra legendárnej zjazdárky, si na poslednom tréningu doma v Tepličke nepríjemne zranila nos. Plastový šilt na prilbe jej spôsobil silné pomliaždeniny, Janka si nebola schopná nasadiť ani lyžiarske okuliare.

Karty nešli, lyže áno

Prestávka medzi prvým a druhým kolom je siestou iba pre pretekárky, ktoré trávia čas zväčša vo vyhradenej miestnosti. Niektoré si trošku zajedia, iné spoja driemoty s ľahkou masážou. Veronika sa dala do kartárskej partie s hviezdnou Rakúšankou Schildovou a Francúzkou Nastasiou Noensovou. „Nešla mi karta, prehrávala som.“

Na trati kmitali technické čaty, upravovali sneh na druhé kolo s odlišným postavením bránok. Bufety praskali vo švíkoch, na otvorených pódiách sa predvádzali hudobné kapely, usmievali reklamné figuríny.
V cieli nepredvádzala Zuzulová žiadne jašivé pohyby, len tichú spokojnosť. Výsledný deviaty čas znamená, že slalomový koeficient si zlepšila na číslo 17. Pätnástku by mohla pokoriť už 4. januára v chorvátskom Záhrebe.

Tréner Zuzula: Aspen mnohých navnadil

Zarastená tvár trénera TIMOTEJA ZUZULU nezamaskovala spokojnosť s deviatym miestom dcéry Veroniky.Ktoré kolo bolo lepšie?

„Druhé. Plynulejšie a istejšie. A hlavne rýchlejšie.“

V tejto sezóne ste upustili od svojej maximalistickej filozofie. Buď vyhrať, alebo nič.

„Súhlasím. V súčasnej svetovej konkurencii sa jednoducho nedá vyhrávať s vysokým štartovým číslom. Tomu musíme podriadiť taktiku. Vyjazdiť si potrebné body. Aj keď štýlom na istotu.“

Na koľko percent svojich možností išla Veronika v Semmeringu?

„Na deväťdesiat. Som veľmi spokojný, ako to zvládla. Išla presne tak, ako sme si povedali.“

Strašil vás v mysli pád v predchádzajúcom slalome v Courcheveli?

„Práve to. Štvrtým miestom v Aspene sme mnohých navnadili, možno podvedome i seba, že už sme späť, a riskovali sme. Ukázalo sa, že predčasne.“

Riskujú víťazky pretekov Svetového pohára vždy?

„Nepochybne. Absolútna špička má výhodu i silu v tom, že hneď po páde sú schopné nasledujúce preteky vyhrať.“

Ako oslávite výsledok?

„Sadám do auta a mažem po nové lyže do Lienzu.“ (ju)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová má na dosah magickú pätnástku