Zlatá lopta pre talianskeho obrancu Cannavara

SITA|27. nov 2006 o 19:40

PARÍŽ 27. novembra (SITA, AFP) - Prestížne ocenenie Zlatá lopta 2006 pre najlepšieho futbalistu pôsobiaceho ...

PARÍŽ 27. novembra (SITA, AFP) - Prestížne ocenenie Zlatá lopta 2006 pre najlepšieho futbalistu pôsobiaceho v Európe získal Fabio Cannavaro. Taliansky obranca dostal od hlasujúcich v ankete časopisu France Football 173 bodov a pred druhým v poradí, krajanom Gianluigim Buffonom, mal náskok 49 bodov. Tretí skončil Francúz Thierry Henry so ziskom 121 bodov. Výsledky slávnostne vyhlásili v pondelok večer v Paríži.

Tridsaťtriročný Cannavaro priviedol v tomto roku na šampionáte v Nemecku ako kapitán Talianov k poradí štvrtému titulu majstrov sveta. Dlhoročný oporný stĺp obrany Juventusu Turín prestúpil po MS 2006 do Realu Madrid. Ešte predtým sa v drese "starej dámy" chvíľu tešil zo zisku majstrovského titulu v Serii A. Na základe známych korupčných udalostí v talianskom futbale z uplynulej sezóny však napokon Juventusu titul odobrali a preradili ho do Serie B.

"Až doteraz som si myslel, že Zlatú loptu môžu získať len útočníci alebo stredopoliari, ktorí majú skvelý dribling, techniku a dávajú góly. My obrancovia sme akoby hráčmi druhého sledu. Počul som, že Zlatú loptu má dostať Buffon. Keď mi oznámili, že ju preberiem ja, bol som prekvapený. Viem však, že Juventus hral tento rok skvele a reprezentácia Talianska na svetovom šampionáte ukázala, že je najlepšia. A ja som bol súčasťou oboch výnimočných tímov," komentoval svoje víťazstvo jeden z najtvrdších, ale zároveň aj pozične najlepších obrancov na svete.

Fabio Cannavaro sa stal celkovo štvrtým Talianom, ktorý triumfoval v tejto ankete. Pred ním získali Zlatú loptu Gianni Rivera (1969), Paolo Rossi (1982) a Roberto Baggio (1993). V roku 1961 získal toto ocenenie aj Omar Sivori, ktorý však pôvodne reprezentoval Argentínu a za Taliansko nastúpil prvý raz v apríli 1961. V histórii ankety zvíťazili obrancovia doteraz len trikrát v rokoch 1972 a 1976 Nemec Franz Beckenbauer a v roku 1996 jeho krajan Mathias Sammer.

„Cannavarovo víťazstvo je úplne zaslúžené,“ citoval taliansky denník Gazzetta dello Sport legendárneho kanoniera Paola Rossiho. Ďalší z talianskych víťazov ankety Gianni Rivera preferoval brankára Gianluigiho Buffona. „Hlasoval by som za neho, ale aj Fabiovo prvenstvo ma veľmi teší,” priznal legendárny hráč AC Miláno. Cannavarovi zablahoželal k Zlatej lopte 2006 aj tréner Arsenalu Londýn Arsene Wenger, avšak on má iného víťaza. “Pre mňa bol jediným kandidátom útočník Thierry Henry. Bol najlepším strelcom a hráčom v Anglicku, po Lucovi Tonim strelil v Európe najviac ligových gólov, hral vo finále Ligy majstrov a majstrovstiev sveta,” zdôvodnil svoju voľbu Wenger.

Víťaza ankety Zlatá lopta každoročne určujú hlasy 52 športových žurnalistov z celej Európy. V 50-člennom tohtoročnom výbere figurovalo najviac - až 11 Francúzov a 7 členov zlatého talianskeho tímu z MS 2006. Obhajca prvenstva spred roka Ronaldinho skončil na štvrtej pozícii so ziskom 73 bodov. Hneď za ním sa umiestnil Francúz Zinedine Zidane, ktorý na tohtoročnom šamponáte v Nemecku priviedol Francúzsko k striebru a vyhlásili ho za najlepšieho hráča šampionátu. Po finále ukončil bohatú a úspešnú kariéru. Z 50 vybraných hráčov bolo až sedemnásť z klubov anglickej Premiership.


Zlatá lopta 2006:

1. Fabio Cannavaro (Tal./Real Madrid) 173 bodov, 2. Gianluigi Buffon (Tal./Juventus Turín) 124, 3. Thierry Henry (Fr./Arsenal) 121, 4. Ronaldinho (Braz./FC Barcelona) 73, 5. Zinedine Zidane (Fr./-) 71, 6. Samuel Eto'o (Kam./FC Barcelona) 67, 7. Miroslav Klose (Nem./Werder Brémy) 29, 8. Didier Drogba (Pobr. slonoviny/FC Chelsea) 25, 9. Andrea Pirlo (Tal./AC Miláno) 17, 10. Jens Lehmann (Nem./Arsenal) 13, 11. Deco (Portug./FC Barcelona) a Kaká (Braz./AC Miláno) po 11, 13. Franck Ribéry (Fr./Marseille) 9, 14. Cristiano Ronaldo (Portug./Manchester United), Gennaro Gattuso (Tal./AC Miláno) a Patrick Vieira (Fr./Inter Miláno) po 5, 17. Frank Lampard (Angl./Chelsea), Lukas Podolski (Nem./Bayern Mníchov) a Carles Puyol (Šp./FC Barcelona) po 3, 20. Juninho (Braz./Lyon), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), John Terry (Angl./Chelsea), Luca Toni (Tal./Fiorentina) a Gianluca Zambrotta (Tal./FC Barcelona) po 2, 25. Philipp Lahm (Nem./Bayern Mníchov) a David Villa (Šp./Valencia) po 1


Držitelia Zlatej lopty za posledných 10 rokov:

1997 - Ronaldo (Braz./Inter Miláno)

1998 - Zinedine Zidane (Fr./Juventus Turín)

1999 - Rivaldo (Braz./FC Barcelona)

2000 - Luis Figo (Portug./Real Madrid)

2001 - Michael Owen (Angl./FC Liverpool)

2002 - Ronaldo (Braz./Real Madrid)

2003 - Pavel Nedvěd (ČR/Juventus Turín)

2004 - Andrij Ševčenko (Ukr./AC Miláno)

2005 - Ronaldinho (Braz./FC Barcelona)

2006 - Fabio Cannavaro (Tal./Real Madrid)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov