Vlhová nebodovala ani v super-G, Shiffrinová rozhodla boj o veľký glóbus

Petra Vlhová počas super-G v stredisku Courchevel/Méribel 2022.
Petra Vlhová počas super-G v stredisku Courchevel/Méribel 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. mar 2022 o 10:46 (aktualizované 17. mar 2022 o 12:25)

Finálové super-G vyhrala Mowinckelová.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Courchevel/Méribel (Francúzsko)

Ženy - super-G:

1.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

1:13,68 min

2.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,05 s

3.

Michelle Gisinová

Švajčiarsko

+ 0,13 s

4.

Tessa Worleyová

Francúzsko

+ 0,34 s

5.

Romane Miradoliová

Francúzsko

+ 0,48 s

6.

Corinne Suterová

Švajčiarsko

+ 0,57 s

17.

Petra Vlhová

Slovensko

+ 1,39 s

COURCHEVEL/MÉRIBEL. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová neobháji veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára.

Vo štvrtkovom super-G vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel obsadila nebodované 17. miesto a v zostávajúcich dvoch pretekoch finále Svetového pohára už nemôže dostihnúť svoju veľkú rivalku Mikaelu Shiffrinovú.

Američanka skončila na 2. priečke a svoj náskok zvýšila na 236 bodov. Veľký glóbus získa štvrtýkrát po rokoch 2017, 2018 a 2019.

V počte trofejí za celkové prvenstvo sa vyrovnala svojej krajanke, legendárnej Lindsey Vonnovej.

Shiffrinová predviedla skvelý záver

Z víťazstva vo štvrtkových pretekoch sa tešila Ragnhild Mowinckelová. Dvadsaťdeväťročná Nórka si pripísala len druhý triumf vo Svetovom pohári v kariére a premiérový v super-G.

Na trať vyrazila ako tretia, najmä v jej spodnej časti išla v ideálnej stope, priniesla si do nej vysokú rýchlosť a v cieli bola o 13 stotín lepšia ako dovtedy vedúca Michelle Gisinová zo Švajčiarska.

Poradia vo Svetovom pohári

Shiffrinová vyštartovala s číslom 13, na prvom medzičase strácala len minimálne, v polovici mala manko 0,30 sekundy, no záverečnú pasáž zvládla v rýchlosti a čisto, stratu dokázala stiahnuť a do cieľa prišla len päť stotín za víťaznou Mowinckelovou.

Vlhová najlepším nekonkurovala, už na úvodnom medzičase výraznejšie zaostávala a jej strata sa postupne zvyšovala. Do cieľa prišla s mankom 1,39 sekundy, čo jej stačilo na 17. miesto z 22 štartujúcich.

Pred záverečnými dvomi disciplínami tak už nemá šancu dotiahnuť stratu v celkovom poradí Svetového pohára, k dispozícii je maximálne možný 200-bodový zisk.

Vlhová: Urobila som maximum pre veľký glóbus

"Ťažko sa mi to hodnotí, čakala som trochu lepší výkon od seba. Dnes to bolo postavené viac pre zjazdárky, nebolo to až také zatočené a tiež oproti včerajšku bola rozbitejšia trať.

Dala som do toho všetko, ale nevyšlo to. Nevadí, snažím sa to brať s úsmevom," uviedla Petra Vlhová v prvej reakcii pre JOJ Šport.

"Mala som na štarte prehľad o tom, kto je prvý, druhý, tretí... Skok som sa snažila mať pod kontrolou, a aj keď miestami som ju stratila, som živá a zdravá v cieli.

Urobila som maximum pre veľký glóbus, ale opakujem, nebol to náš cieľ pred sezónou. Po olympiáde sme sa o to pokúsili, ale taký je šport a niekto prehrať musí," dodala.

Shiffrinová: Musela som byť neustále sústredená

Zo žien má viac glóbusov než Shiffrinová na konte len Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová, ktorá ich získala šesť.

Americká lyžiarka si tak aspoň čiastočne napravila chuť po nevydarenej olympiáde v Pekingu, kam išla ako veľká favoritka, no nezískala ani jednu medailu a v slalome i "obráku" vypadla už v 1. kole.

"Tento týždeň som chcela ísť naplno a zhodiť zo seba všetku tú váhu. Musela som byť neustále sústredená, takže je fajn, že teraz máme ešte dve preteky a nie je na mne už žiaden tlak. Toto bol posledný veľký cieľ, ktorý bolo treba dosiahnuť, takže je to naozaj niečo špeciálne," povedala Shiffrinová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová nebodovala ani v super-G, Shiffrinová rozhodla boj o veľký glóbus