Hrozí Slovensku blamáž? Zväz zatiaľ nemá peniaze na Svetový pohár v Jasnej

Fanúšikovia Petry Vlhovej počas  Svetového pohára v Jasnej 2021.
Fanúšikovia Petry Vlhovej počas Svetového pohára v Jasnej 2021. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|6. dec 2023 o 20:45

Čaká sa na podporu zo strany štátu.

BRATISLAVA. Minulý týždeň na tlačovej konferencii predstavili trofeje, o ktoré majú najlepšie lyžiarky sveta bojovať koncom januára pod Chopkom.

V stredisku Jasná je v sobotu 20. januára naplánovaný obrovský slalom a o deň neskôr slalom. V oba súťažné dni sa očakáva veľká divácka návštevnosť, ktorá má Petru Vlhovú hnať za ďalšími víťazstvami.

Dnes sa však zdá, že nie všetko ide podľa plánu.

"Stredisko je pripravené, akurát je problém s financiami. Svetový pohár neorganizuje my ako stredisko, len poskytujeme priestory.

Organizuje ho lyžiarsky zväz, ale nemá na to dostatok financií," povedal pre RTVS predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj.

VIDEO: Igor Rattaj o probléme s financovaním podujatia v Jasnej

Súčasný stav potvrdil aj prezident Zväzu slovenského lyžovania Martin Paško.

Podľa jeho slov je kľúčová dotácia od štátu, ktorá bola prisľúbená predošlou vládou. Avšak v čase, keď sa mali všetky náležitostí dotiahnuť, sa konali nové parlamentné voľby, s čím prišlo aj k zásadným zmenám vo vláde.

Paško chápe, že novozvolení zástupcovia si musia vecí naštudovať, no do vypuknutia lyžiarskeho sviatku na Slovensku zostáva menej ako 50 dní.

Pripustil aj negatívny scenár:

"V prípade, že by sa niečo skomplikovalo a že by to nebolo možné odfinancovať, tak si budeme musieť sadnúť spolu s hlavnými partnermi a hľadať riešenia, či sa Svetový pohár na Slovensku zruší alebo sa pôjde ďalej."

VIDEO: Martin Paško o probléme s financovaním podujatia v Jasnej

Náklady na financovanie Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní sú približne štyri milióny eur. Peniaze na to sa získavajú prostredníctvom sponzoringu, predaja vysielacích práv do 30 krajín sveta či z predaja vstupného.

Podpora od štátu by mala byť na úrovni 900-tisíc eur.

"My sme prispeli veľkou mierou, ale nemôžeme to celé zatiahnuť. Myslím si, že štát by mal prispieť. Aj sa o to už požiadalo, no stále to nie je dotiahnuté. Dúfam, že sa to dotiahne a nebude z toho jedna veľká hanba," dodal Rattaj.

Situáciou sa už zoberá aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

"Nakoľko ide o podujatie medzinárodného významu, ministerstvo zaslalo uvedenú žiadosť, vrátane predloženého rozpočtu Fondu na podporu športu s návrhom na poskytnutie príspevku na projekt podpory významnej súťaže," uviedla pre RTVS hovorkyňa rezortu Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

O tom, či štát podporí jedno z najprestížnejších športových podujatí na Slovensku, by sa malo rozhodnúť v polovici decembra.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Hrozí Slovensku blamáž? Zväz zatiaľ nemá peniaze na Svetový pohár v Jasnej