Čo sa stalo Vlhovej? Volali sme to nováčikovská chyba, ale stane sa aj najskúsenejším

Martin Hyška zhodnotil pád Petry Vlhovej v Jasnej.

Čo sa stalo Vlhovej? Volali sme to nováčikovská chyba, ale stane sa aj najskúsenejším

Martin Hyška zhodnotil pád Petry Vlhovej v Jasnej. (Autor: TASR)
Martin Hyška zhodnotil pád Petry Vlhovej v Jasnej.
Martin Hyška zhodnotil pád Petry Vlhovej v Jasnej. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|23. jan 2024 o 17:45

Rozhovor s bývalým slovenským lyžiarom.

MARTIN HYŠKA ukončil lyžiarsku kariéru dvakrát, definitívne však vlani. V aktuálnej sezóne pôsobí ako lyžiarsky expert pre televíznu stanicu JOJ Šport.

Počas Svetového pohára v Jasnej spolukomentoval preteky priamo v dejisku. Dvadsaťdeväťročný rodák z Humenného vysvetlil, ako prišlo ku chybe Petry Vlhovej počas prvého kola obrovského slalomu a opísal, prečo sa podmienky na trati počas noci zmenili. 

Počas kariéry taktiež prekonal rôzne zranenia. Pri jednom z pádov na prehliadke trate takmer prišiel o život. „Som vďačný trénerovi, že ma poslal do nemocnice. Ak by som tam nebol, tak by mi nebolo pomoci,“ opísal vážne zranenie, ktoré mu dodnes pripomína štrnásťcentimetrová jazva. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako videl pád slovenskej lyžiarky? 
  • Ako sa zmenila trať pred 1. kolom obrovského slalomu?
  • Prečo musel počas kariéry meniť techniku lyžovania? 
  • Kto mu zachránil život? 
  • Koľkokrát ukončil kariéru? 
  • Koľko peňazí stála jedna sezóna? 
  • Čo robí teraz? 

Ako hodnotíte podujatie v Jasnej? 

Všetci sme sa nastavili na Petru Vlhovú, každý mal veľké očakávania. Potom prišlo veľké sklamanie, keď z pretekov vypadla a zranila sa. Odhliadnuc od tejto udalosti, boli to skvelé preteky s výbornými podmienkami. 

Veľa sa diskutovalo o podmienkach na trati počas prvého kola obrovského slalomu. Andreas Žampa povedal, že podložka pripomínala mužské preteky. 

Organizátori pripravili najvyššiu možnú kvalitu podložky, akú mohli. Lyžiarky však z toho boli prekvapené, nepripravili sa na to. V piatok večer to vyzeralo, že sneh je viac priľnavý a bola na ňom tvrdá vrstva, ktorá viac držala. 

V takomto prípade sa do snehu krásne zarezáva hrana lyže. Vtedy sa aj tupšia lyža dokáže zarezať do mäkkého snehu a je agresívna. Ráno po prehliadke a po sťahovaní trate sa zjazdovka vyšúchala na klzký ľad. Podobne ako kameň až na hladkú a klzkú vrstvu. 

Dievčatá s tým mali problém. Ak je sneh priľnavý, ako bol v piatok, tak lyžiarky nepotrebujú ostrú hranu, aby lyže neboli agresívne. Vtedy ich servisní technici tupia. Zrejme to sa stalo po piatkovej prehliadke. Potom sa však podmienky nečakane zmenili a technici na to zareagovali až od vyšších čísel. 

Okrem Vlhovej sa zranil aj Adam Žampa. 

Športová tragédia. Adam sa zranil v tej istej bránke ako Petra. 

Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu v Jasnej.
Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu v Jasnej. (Autor: TASR)

Ako ste videli pád slovenskej lyžiarky? 

Ja to najtypickejší pád u lyžiarov. Väčšinou u menej skúsených, ale stane sa aj tým najlepším. V mužskom tíme World Racing Academy, kde som trénoval, sme tento pád volali “nováčikovská chyba“ (rookie mistake). 

Všetko je to o balanse. Hranica medzi zlým a dobrým postavením je tenká. Lyžiar technicky vyrovnáva odstredivú silu zalomením v bedrách. Ak to neurobí dostatočne, tak presunie väčšiu hmotnosť na vnútornú lyžu, ktorá sa môže pošmyknúť a podkopne spodnú lyžu. 

Základné pravidlo je, že sa lyžuje po spodnej lyži. Ak je ľadová podložka, tak je nebezpečenstvo pádu vyššie ako na snehu. Ak sa lyžiar pošmykne na snehu, tak to dokáže ustáť. 

VIDEO: Petra Vlhová a jej škaredý pád v Jasnej

Je to teda veľmi typický pád, pri ktorom sa väčšinou nič nestane. K zraneniu príde vtedy, ak sa pretekár snaží rýchlo postaviť. Vtedy sa môže nekontrolovane zarezať lyža a kolená sa vykrútia. 

Podľa mňa si Petra poškodila väzy v kolene, až keď narazila do siete. 

Aký bol výber materiálu u slovenskej lyžiarky? 

Bol v poriadku. Odštartovala veľmi dobre. Cítila možno nejakú zodpovednosť alebo trému pred domácimi fanúšikmi. Každý mal veľké očakávania. Je to veľký tlak na pretekára. Klobúk dole, ako si s tým poradila pred troma rokmi a v roku 2016. 

Tréma mohla hrať nejakú úlohu. V ľadových podmienkach je však riziko pádu po vnútornej lyži veľmi veľké. Takisto vypadla aj iná skúsená lyžiarka Federica Brignoneová. 

Z prvých štyroch pretekárok vypadli dve. Ovplyvnilo to i zvyšok štartového poľa? Časové odstupy boli veľké. 

V ľadových podmienkach je dôležitá správna pozícia. Ak má lyžiar stopercentnú pozíciu, aj na ľade dokáže udržať čistý oblúk. Dievčatá to videli a zmenili postoj. Držali sa viac vzadu. Keď videli výpadky, šli do toho s rešpektom. 

Nemali správnu pozíciu na lyžiach a šmýkali sa v každej bránke, respektíve nemali čistý oblúk. V druhom kole už bola iná stavba trate a podložka sa nestihla veľmi vysťahovať. Predsa len, prvé kolo postavili o deň skôr a každé vyšúchanie leštilo ľad. 

Vyskúšali ste si zjazdovku počas víkendu? 

Nie. Boli nápady, aby som aj ja šiel ako predjazdec v slalome. Nemal kto ísť. Sú tam však mladí chalani, ktorým táto skúsenosť viac prospeje ako mne. Rozmýšľali sme aj nad tým, že by som šiel jazdu s kamerou. 

Nakoniec sme sa v piatok večer rozhodli, že pôjdu chalani a ja pôjdem do štúdia. Bol som s tým úplne v pohode. Od lyží som si chcel odpočinúť. 

Aké máte vy skúsenosti s touto “nováčikovskou chybou“?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Čo sa stalo Vlhovej? Volali sme to nováčikovská chyba, ale stane sa aj najskúsenejším