Ukončil kariéru a stále šokuje. Braathen priživuje fámy o svojom návrate

Lucas Braathen počas tlačovej konferencie, keď oznámil koniec kariéry.
Lucas Braathen počas tlačovej konferencie, keď oznámil koniec kariéry. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|20. dec 2023 o 10:45

Mal obhajovať malý glóbus za slalom.

BRATISLAVA. Na začiatku sezóny všetkých šokoval správou o konci kariéry. „Prvýkrát po vyše pol roku som po tomto rozhodnutí šťastný. A prvýkrát po rokoch sa cítim slobodný.

Každý, kto ma pozná, vie, že sloboda je jedným z mojich najväčších zdrojov úspechu. A radosť," citovala nórskeho lyžiara Lucasa Braathena televízia NRK. 

Dvadsaťtriročný mladík však na sociálnych sieťach potvrdil fámy, že by sa na súťažné zjazdovky mohol vrátiť v iných ako v nórskych farbách. 

Vyrastal v Brazílii

„Naspäť na trati. Ukážte svoje skutočné farby,“ napísal vlaňajší víťaz malého krištáľového glóbusu za slalom na sociálnych sieťach, kde predvádza šatku s nápadnou farebnou kombináciou pripomínajúcou brazílske farby. 

Nór tak opäť rozvíril špekulácie o návrate do kolotoča Svetového pohára. 

Braathen nie je typický Severan. Narodil sa nórskemu otcovi a brazílskej matke. Jeho stredné meno Pinheiro znamená v portugalčine borovicu, má ho na počesť mamy a pripomína jeho brazílsky pôvod.

Keď mal tri roky, rodičia sa rozišli. Chlapec vyrastal najskôr v Brazílii, potom ho získal do opatrovníctva otec a presťahoval sa do Európy. 

V detstve sa často sťahoval. Jeho otec Bjorn Froelich Braathen bol takzvaný lyžiarsky vandrák (ski bum). Pendloval po lyžiarskych strediskách, kde si zarábal rôznymi profesiami. 

„Otec mi chcel iba ukázať lyžiarske umenie. Nikdy si nemyslel, že by som sa mohol stať profesionálnym lyžiarom. Lyžovanie vnímal ako pôžitok. Najprv mi to vôbec neprišlo cool. Ale jedného dňa, keď som mal asi osem rokov, som na kopci sledoval skupinku lyžiarov. Ohromila ma rýchlosť, akou jazdili. Povedal som otcovi, že to tiež chcem dokázať,“ vysvetlil pre Red Bull Magazine. 

Šokoval i mimo lyžovania

Keď mal Braathen 18 rokov, štvornásobný olympijský víťaz Kjetil André Aamodt odporučil funkcionárom Nórskeho lyžiarskeho zväzu, aby šikovného mladíka prijali do reprezentácie.

O šesť mesiacov neskôr, v decembri 2018, Braathen debutoval vo Svetovom pohári vo Val-d'Isère. A hneď bodoval na 26. mieste. O rok neskôr vyhral so štartovým číslom 34 prvé kolo slalomu v Kitzbüheli. A hoci po druhom kole klesol na štvrté miesto, novinári sa v cieli sa pýtali: Kto je Lucas Braathen.

Mladý Nór sa stal objavom sezóny a nepútal pozornosť len na svahoch.

Ďalší rozruch vzbudil, keď si nalakoval nechty alebo na Instagrame, kde ho sleduje 156-tisíc ľudí, zverejnil fotografiu, na ktorej mal oblečenú sukňu. Reakcie boli väčšinou pozitívne, ale niektorých fanúšikov to nahnevalo.

„Netušia, kto vlastne som, tak ma nemôžu uraziť. Svojim spôsobom ma takéto reakcie dokonca tešia. Sú dôkazom, že v týchto ľuďoch niečo spúšťam. Zapaľujem iskru,“ tvrdil pre Dagbladet. 

Fotografia lyžiara v sukni vyvolala rôzne reakcie.
Fotografia lyžiara v sukni vyvolala rôzne reakcie. (Autor: INSTAGRAM)

Ako zareaguje nórsky zväz? 

Braathenovo rozhodnutie ukončiť v 23 rokoch kariéru zaskočilo všetkých - Nórsky lyžiarsky zväz, s ktorým sa dostal pretekár do konfliktu, tímových kolegov, aj ostatných lyžiarov. 

„Nechápem, nerozumiem. Viac k tomu neviem povedať. Bola som v šoku. Musí byť za tým niečo viac. Chápem ho ako športovca. Takisto som mala minulú sezónu ťažkú a chodila som na preteky, keď ma to nie veľmi bavilo. 

Premýšľala som vtedy nad tým, či mám vôbec pokračovať. Bolo to ťažké a preto ho z tohto pohľadu chápem ako športovec. Ak nebol šťastný, tak prečo by sa mal trápiť a lyžovať,“ reagovala na jeho odchod Petra Vlhová

Je však otázne, či by sa Braathen mohol vrátiť do súťažného diania už túto sezónu. Nórsky lyžiarsky zväz môže byť proti vzhľadom na predchádzajúci vývoj udalostí.

Za jeho odchodom totiž stoja spory zväzu ohľadom osobnostných a marketingových práv. 

Čo dokázal

  • V kariére vyhral 5 pretekov Svetového pohára (3 slalomy, 2 obrovské slalomy)
  • Dovedna 12-krát stále v SP na pódiu
  • V sezóne 2022/23 získal malý glóbus za prvenstvo v slalome
Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ukončil kariéru a stále šokuje. Braathen priživuje fámy o svojom návrate