Slovenkám chýbajú centimetre. Všetky súperky sú od nás vyššie, tvrdí tréner

Ilustračná fotografia zo zápasu Slovensko - Holandsko.
Ilustračná fotografia zo zápasu Slovensko - Holandsko. (Autor: TASR)
Igor Dopirák|29. nov 2017 o 04:18

Minimum filmovania a veľké nasadenie. Aj ženský futbal vie zaujať.

ŽILINA. Po zápase opúšťali šatňu so sklonenými hlavami, mnohé z nich mali zaslzené oči. Slovenské futbalistky prehrali v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2019 na žilinskom štadióne so Severnými Írkami 1:3, hoci boli favoritkami. O to viac ich prehra mrzela.

"Ženy sú veľké srdciarky. Emocionálne prežívajú radosti i neúspechy, často u nich vidieť slzy radosti či smútku," vysvetľoval pre MY Žilina niekdajší hlavný tréner žilinského ženského klubu Ladislav Németh.

"Muži sa pri pive po prehranom zápase pošlú do teplých krajín a na ďalší deň idú ďalej. Ženy to majú v hlave stále, emócie u nich pracujú dlhšie. Človek musí byť psychológ, pedagóg, ránhojič a až potom tréner," dodal Németh.

Slovenky v prebiehajúcej kvalifikácii nezískali ešte ani bod. Okrem Severného Írska podľahli aj Nórsku (1:6), Írsku (0:2) a uplynulý piatok v Senci aj úradujúcim majsterkám Európy z Holandska (0:5).

Nežiadajú si fauly, snažia sa hrať čisto

Ženský futbal má oproti mužskému jedno špecifikum - takmer vôbec sa v ňom nesimuluje. Potvrdil to aj zápas v Žiline. Hráčky si navyše nepýtali zapískanie faulu ani v momentoch, keď im k pádu evidentne pomohla súperka.

Iba sa ohliadli po rozhodkyni, postavili sa a bez slova hrali ďalej.

"Aj u nás sú, samozrejme, výnimky, ale videla som hráčku s rozbitou hlavou, ktorá sa hneď po zašívaní pýtala späť do hry. U mužov sa často hráči ani nedotknú, ale padajú a ochotne sa váľajú," vravela v minulosti pre SME bývalá reprezentantka Veronika Žitnáková.

Zaujímavosťou žilinského zápasu bolo, že takmer absentovali tzv. taktické fauly. Hráčky sa do poslednej chvíle snažili zastaviť súperku čisto, v rámci pravidiel. A to aj v pomerne veľkých šanciach.

Pakusza: Vyššie hráčky u nás asi nenájdeme

Slovenky vstupovali do stretnutia v pozícii veľkých favoritiek. V rebríčku FIFA im v súčasnosti patrí 43. pozícia, Severné Írky sú až o sedemnásť pozícií nižšie na 60. mieste.

"Budem rád, ak si pripíšeme do tabuľky body. Nie bod. Dôležité bude, aby sme po zápase odchádzali zo štadióna so spokojnosťou," vravel pred stretnutím slovenský tréner Zsolt Pakusza pre oficiálnu stránku Slovenského futbalového zväzu.

Víťazné ambície mali aj samotné hráčky. Tesne pred výkopom sa ešte pred striedačkou postavili do kruhu a pochytali sa za ramená. Vďaka komornej atmosfére tvorenej 448 divákmi bolo počuť každé ich slovo.

Jedným z problémov je celková fyzičnosť našich hráčok - všetky súperky sú vyššie, dôraznejšie a silnejšie.


Zsolt Pakusza, tréner slovenskej ženskej futbalovej reprezentácie

"Bez troch bodov sa do klubov nevrátime," nabádala spoluhráčky kapitánka Jana Vojteková, jediná úspešná strelkyňa Sloveniek v stretnutí.

Pakusza po prehre hovoril o dvoch vážnych problémoch. Okrem absencie výraznej strelkyne ho trápi aj fyzická stránka jeho zverenkýň. "Jedným z problémov je celková fyzičnosť našich hráčok - všetky súperky sú vyššie, dôraznejšie a silnejšie," priznal.

"Vyššie hráčky u nás zrejme nenájdeme, no môžeme trénovať na fyzickej pripravenosti," doplnil.

Podobné vyhlásenia mal nedávno aj tréner škótskej futbalovej reprezentácie Gordon Strachan, ktorého tím obsadil v kvalifikačnej F-skupine o postup na MS 2018 tretie miesto za Anglickom a Slovenskom. Aj on sa sťažoval, že má nízkych hráčov.

"Geneticky sme pozadu. Okrem Španielska sme boli v ostatnej kvalifikácii najnižším mužstvom. Možno by sme mali dať dohromady veľké ženy a veľkých mužov a videli by sme, čo môžeme robiť," vravel Strachan podľa BBC.

Smolný gól

Slovenky začali zápas lepšie. Mali vyšší počet šancí, dokonca po góle Vojtekovej vyhrávali. Domáca kapitánka patrila medzi najaktívnejšie hráčky zápasu, z postu krajnej obrankyne sa často objavovala až v šestnástke súpera.

Slovensko - Severné Írsko 1:3 (1:1)

Góly: 20. Vojteková - 34. Nelsonová, 52. Furnessová, 61. Milliganová

Zostava SR: El-Dahaibiová - Hollá, Bartovičová, Haršányová, Vojteková - Bíróová - Šušková, Hmírová, Mikolajová, Šurnovská (63. Fabová) - Sluková (62. Maťavková)

Priebeh duelu výrazne ovplyvnil vyrovnávajúci gól Severných Írok. Hostky ho dosiahli pomerne kuriózne.

Po dlhej prihrávke pred slovenskú bránu si úspešný obranný zákrok pripísala Diana Bartovičová, ktorá v sklze poslala loptu k brankárke Lucii El-Dahaibiovej. Brankárka rakúskeho Sankt Pöltenu najprv váhala, no potom loptu chytila do rúk.

Rozhodkyňa následne odpískala nepriamy kop, po ktorom Severné Írky vyrovnali.

"Samozrejme, bola to moja chyba. Brala som to tak, že spoluhráčka loptu ku mne poslala neúmyselne. Bolo to rozhodnutie v zlomku sekundy. Moja prvá myšlienka bola, že mám hrať, druhá, že loptu chytiť. Bohužiaľ, treba sa riadiť prvotným pocitom," priznala El-Dahaibiová.

O svojom víťazstve rozhodli outsiderky na začiatku druhého polčasu dvoma gólmi.

VIDEO: Gólové momenty v časoch 30:35 (1:0), 43:25 (1:1), 1:19:00 (1:2) a 1:27:20 (1:3):

O tituly bojujú najmä Bardejov a Slovan

V nominácii trénera Pakuszu na dvojzápas proti Holandsku a Severnému Írsku sa okrem legionárok objavili aj hráčky zo slovenskej ligy. Medzi nimi boli aj Mária Mikolajová a Alexandra Hollá.

Obe pritom boli pred necelými troma týždňami veľkými rivalkami. V šlágri deviateho kola najvyššej ženskej futbalovej súťaže proti sebe nastúpili v zápase Partizán Bardejov - ŠK Slovan Bratislava futbal. V ňom uspeli domáce hráčky 2:1, rozhodla spomínaná Mikolajová.

Práve Bardejov a Slovan v posledných sezónach najviac bojujú o zisk titulu. A to nielen medzi seniorkami, ale aj medzi juniorkami.

V oboch súťažiach sú po jeseni na čele hráčky Bardejova o tri body pred rivalkami zo Slovana.

Celkovo na Slovensku pôsobí 35 seniorských ženských tímov. Každoročne sa zvyšuje počet registrovaných futbalistiek, podľa štatistík UEFA k 10. novembru ich na Slovensku bolo 3101 (478 hráčok vo veku 18+, 2623 futbalistiek vo veku do 17 rokov - pozn. red.).

Na Slovensku, podobne ako vo veľkej časti európskych krajín, profesionálny futbalový klub chýba. Hráčky sa tak iba futbalom neuživia.

Situácia ako v Nórsku u nás nehrozí

Ženský futbal si pritom v Európe i vo svete čoraz viac upevňuje svoje postavenie. V Nórsku dokonca tamojšie futbalistky dosiahli, že za reprezentovanie krajiny budú dostávať rovnako vysoké odmeny ako muži.

Nórsko je prvou krajinou, v ktorej futbalová asociácia zaviedla jednotné odmeny pre obe pohlavia. Za jeden dvojročný cyklus tak dostanú ženy približne 637-tisíc eur, predtým dostávali sumu takmer o polovicu nižšiu.

Podobný prípad ako v Nórsku na Slovensku zrejme dlhé roky hroziť nebude. Nórky sú totiž majsterkami sveta (1995), olympijskými šampiónkami (2000) a dvojnásobnými šampiónkami Európy (1987, 1997). Pre Slovenky by bol úspech už účasť na záverečnom turnaji.

Podľa štatistík UEFA investuje Slovenský futbalový zväz do ženského futbalu celkovo 800-tisíc eur ročne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovenkám chýbajú centimetre. Všetky súperky sú od nás vyššie, tvrdí tréner