Za skokanský Grand Slam je vypísaná odmena milión frankov

Andreas Kofler.
Andreas Kofler. (Autor: SITA/AP)
Ján Mikula|29. dec 2011 o 20:04

Bonus milión švajčiarskych frankov dostane víťaz všetkých podujatí 60. ročníka Turné štyroch mostíkov. Za šesťdesiat rokov sa to podarilo len raz.

BRATISLAVA. Štvrtkovou kvalifikáciou v nemeckom Oberstdorfe odštartoval jubilejný 60. ročník populárneho Turné štyroch mostíkov (predtým Intersportturné) v skokoch na lyžiach, ktoré je aj súčasťou Svetového pohára.

S ním prichádza aj historická šanca pre rakúskych skokanov. Zverenci trénera Alexandra Pointnera môžu vybojovať štvrtý titul v rade, čo sa nepodarilo žiadnej krajine. Titul obhajuje Thomas Morgenstern.

Kofler je v špičkovej forme

Najhorúcejším kandidátom na triumf je víťaz z roku 2010 a líder Svetového pohára Andreas Kofler, ktorý vyhral štyri zo siedmich podujatí.

„Sezóna mi vychádza výborne, som spokojný. Víťazstvá som neočakával, o to mám teraz väčšiu radosť,“ povedal pre rakúske médiá 27-ročný rodák z Rumu pri Innsbrucku. Veľkú motiváciu má ďalší rodák z Rumu Gregor Schlierenzauer (21). Napriek mladému veku patrí už teraz k najúspešnejším skokanom všetkých čias.

Má medaily z olympijských hier, z majstrovstiev sveta, na konte až 36 víťazstiev v SP, jedno prvenstvo „Schlierimu“ chýba - celkové na Turné. Už päťkrát vyhral jednotlivo, ale nikdy nie celkove. Teraz chce skompletizovať zbierku.

Rakúšanom by mohli znepríjemniť život ambiciózni Nemci Freitag a Freund, Nór Bardal, Poliak Stoch, Slovinec Kranjec. Štvornásobný olympijský šampión Švajčiar Simon Ammann iba hľadá formu, no na nemeckých a rakúskych mostíkoch sa vždy dokáže vyburcovať ku kvalitným výkonom.

Lákavé prémie

V jubilejnom ročníku budú aj lákavé jubilejné prémie. Hlavná cieľová prémia je luxusný automobil Touareg.

Okrem tradičného finančného ohodnotenia za jednotlivé triumfy je pripravený bonus - až milión frankov (takmer 800-tisíc eur) pre pretekára, ktorý dokáže trium〜fovať na všetkých súčastiach podujatia. V histórii Turné tzv. Grand Slam dosiahol iba Nemec Sven Hannawald v sezóne 2001/2002.

Absolútnym rekordérom Turné je však Fín Janne Ahonen, ktorý už skončil s aktívnou činnosťou. Vyhral päťkrát. V roku 2006 sa o víťazstvo delil: po ôsmich skokoch mal celkové bodové skóre zhodné s Čechom Jakubom Jandom.

Zmoray to tentoraz vzdal

Slovensko podobne ako vlani na Turné nebude mať zastúpenie. „Uvažoval som o Turné, ale nepôjdem. Je náročné po finančnej, ale aj po psychickej a výkonnostnej stránke,“ povedal pre agentúru SITA. „Človek by mal vedieť, na čo si môže trúfať. S trénerom Jánom Tánczosom sme všetko reálne zhodnotili. Nemám toľko naskákané, bolo by veľmi nezodpovedné štartovať na Turné.“

Prestíž Turné sa dá porovnať s majstrovstvami sveta. Skokani sa musia počas pomerne krátkeho úseku porátať so štyrmi mostíkmi s rôznymi profilmi.

Divácky je podujatie veľmi populárne. Historicky prvé preteky navštívilo 20 000 divákov. Dnes sú návštevy aj päťnásobne vyššie ako pri premiére.

V uplynulom 59. ročníku Turné sa na najvyšší stupienok dostali až traja skokani z troch krajín - Rakúšan Morgenstern (v Oberstdorfe a Innsbrucku), Švajčiar Ammann (v jednokolovej súťaži v Ga-Pa) a Nór Hilde (v Bischofshofene).

ico

Program 60. ročníka Turné štyroch mostíkov:

Oberstdorf (Nem.), mostík HS-137

Piatok 30. 12. 2011: hlavná súťaž - 1. kolo (16.30)

Garmisch-Partenkirchen (Nem.), mostík HS-140

Nedeľa 1. 1. 2012: hlavná súťaž - 1. kolo (14.00)

Innsbruck (Rak.), mostík HS-130

Streda 4. 1. 2012: hlavná súťaž - 1. kolo (13.45)

Bischofshofen (Rak.), mostík HS-140

Piatok 6. 1. 2012: hlavná súťaž - 1. kolo (16.30)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Za skokanský Grand Slam je vypísaná odmena milión frankov