Za každý triumf 333­tisíc

Sportnet|29. nov 2007 o 00:00

Vlaňajšok sa viac nesmie opakovať – tvrdí pred dnešným štartom Svetového pohára vo fínskom Kontiolahti šéf Slovenského zväzu biatlonu Juraj Sanitra.

BRATISLAVA. Desaťtisíc eur (v prepočte 333­tisíc Sk) čaká na víťaza každej disciplíny počas Svetového pohára biatlonistov, ktorý sa dnes začne vo fínskom Kontiolahti.

Na štarte sedem Slovákov

Na trať úvodných pretekov 1. kola vo vytrvalostnom biatlone sa v Severnej Karélii postaví tro­jica mužov (Marek Matiaško, Matej Kazár, Pavol Hurajt) a štvorica žien (Martina Halinárová, Janka Gereková, Ľubomíra Kalinová a Petra Slezáková).

„Viac ich tu na severe Európy nemáme. Z jednoduchého dôvodu, nikto ďalší už štartovať nemôže. Také sú naše kvóty pre tento ročník SP. Ostatných sme poslali rozbehať sa na preteky Európskeho pohára,“ informoval nás z Kontiolahti tréner ženskej reprezentácie Milan Gašperčík. „Snehu je to máličko, ale je okolo nuly. Preteky budú,“ dodal.

Vypadne ich šesťdesiat

To, či bude naša výprava v rovnakom zložení aj o týždeň počas 2. kola v rakúskom Hochfilzene, záleží len na výkonoch slovenských reprezentantov.

Podľa zmenených pravidiel, pod ktoré sa podpísal diktát sponzorov, si právo štartu v ďalšom kole vybojuje len 90 najlepších. Na štartovej listine dnešných otváracích pretekov vo Fínsku je 113 žien a 127 mužov. Pre 60 pretekárov (23 žien, 37 mužov) bude 1. kolo SP posledným!

„Dúfam, že nás sa tá deväťdesiatka netýka,“ verí Marek Matiaško. Piaty z vlaňajšej turínskej olympiády (vo vytrvalostných pretekoch) bol v minulej sezóne jediným mužom, ktorý sa dokázal zmestiť do bodovanej tridsiatky. Tri body z Ruhpoldingu a štyri z Anterselvy, ktoré znamenali konečné 79. miesto, však boli odrobinkami, ktoré nikoho nemohli uspokojiť.

Aj preto zväz pred sezónou kúpil nového servismana Dušana Otčenáša (pripravoval lyže bežcom Bajčičákovi a Bátorymu) a vymenil trénera. Petra Zelinku vystriedal Pavol Kobela s jasnou víziou. „Spamätať sa a nezametať posledné priečky,“ tvrdí Kobela.

Body len pre Halinárovú

Na konci výsledkových listín sa motali aj ženy. Martina Halinárová (na snímke ČTK) nazbierala 58 bodov a skončila na 49. priečke. Ostatné sa na tie najlepšie pozerali z úctivej vzdialenosti. Bez toho, že by sa do bodovanej tridsiatky aspoň raz pozreli. „Bola to bieda. Vlaňajšok sa už nesmie opakovať,“ rázne zavelil šéf slovenského biatlonu Juraj Sanitra.

Trvá na tom aj napriek tomu, že Soňa Mihoková kariéru ukončila, Zuzana Hasillová prerušila a Marcela Pavkovčeková má materské povinnosti. „Zostali mi len štyri a ak niektorá vypadne, nebudem mať z čoho postaviť štafetu. Mladé však chcú, len na strelnici im to zatiaľ príliš nefunguje,“ priznal Gašperčík.

Rastislav Hríbik

Svetový pohár 2007/2008

1. kolo Kontiolahti (Fín.)(29. 11. - 2. 12.)

2. kolo Hochfilzen (Rak.)(7.12. - 9. 12.)

3. kolo Pokljuka (Slovin.)(13. 12. - 16. 12.)

4. kolo Oberhof (Nem.)(3. 1. - 6. 1.)

5. kolo Ruhpolding (Nem.)(9. 1. - 13. 1.)

6. kolo Anterselva (Tal.)(17. 1. - 20. 1.)

7. kolo Pjong Čang (Kór.) (27. 2. - 2. 3.)

8. kolo Chanty-Mansijsk (Rus.) (6. - 9. 3.)

9. kolo Holmenkollen (Nór.) (13. 3. - 16. 3.)

MS Östersund (Švéd.) (9. 2. - 17. 2.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Za každý triumf 333­tisíc