Teraz alebo nikdy. Wilder stojí nad priepasťou, Furyho musí zničiť

Deontay Wilder a Tyson Fury.
Deontay Wilder a Tyson Fury. (Zdroj: TOP RANK, Autor: Mikey Williams.)
Daniel Stankovič|9. okt 2021 o 06:00

Zavŕšenie trilógie sa nezadržateľne blíži.

LAS VEGAS. Zrak fanúšikov svetového boxu sa upiera do amerického mesta hriechu. V nedeľu 10. októbra sa po tretej hodine ráno SELČ v nevadskej T-Mobile aréne v Las Vegas uskutoční atraktívny súboj.

Pred dvadsaťtisícovou kulisou nastúpia do ringu dvaja elitní boxeri svojej generácie.

V hlavnom zápase večera si medzi sebou zmerajú sily Brit Tyson Fury (30-0-1, 21 KO) a Američan Deontay Wilder (42-1-1, 41 KO).

V zápase hviezd budú v hre tiež prestížne tituly organizácie WBC a magazínu The Ring. Pre atraktívnosť tohto duelu dvoch pozoruhodných boxerských štýlov a osobností to však neznamená tak veľa. V stávke je omnoho viac. Ide o prestíž.

Hra o tróny?

Víťaz tretieho vzájomného duelu zrejme dostane v nasledujúcich mesiacoch možnosť skompletizovať zbierku titulov.

Ostatné pásy v ťažkej váhe momentálne drží Oleksander Usyk, no toho ešte čaká odveta s Anthonym Joshuom. Ani Joshua ešte nepovedal posledné slovo.

Práve to môže skomplikovať situáciu, ak bude chcieť Fury alebo Wilder okamžite zjednotiť tituly. Joshua sa po nedávnej porážke nechal počuť, že aktivuje klauzulu o odvete, ktorú má zakotvenú v zmluve s ukrajinským šampiónom.

Organizácia WBC navyše priliala olej do ohňa nariadením, aby šampión, ktorý buď v nedeľu získa alebo obháji jej titul, musel pred zjednocujúcim duelom ešte čeliť vyzývateľovi podľa jej vlastného výberu. S veľkou pravdepodobnosťou by sa jednalo o Dilliana Whytea.

Boj o kráľa najťažšej váhovej kategórie v profesionálnom boxe tak nápadne pripomína známu televíznu šou The Game of Thrones. Nech je, ako chce, ani jeden zo spomínaných zápasníkov si duel Furyho a Wildera ujsť nenechá.

Samozrejme, budem to sledovať. Veľmi ale nad tým, kto bude víťazom nepremýšľam. Určite to bude dobrý súboj, Wildera by som neodpisoval, stále má knokautový úder.

Wildera by som neodpisoval, stále má knokautový úder.

Nech už bude titul držať jeden alebo druhý, budem proti nemu zápasiť. Wilder alebo Fury, je mi to jedno,“ prezradil pre DAZN neporazený držiteľ štyroch svetových titulov ťažkej váhy Oleksander Usyk. V podobnom duchu sa pre novinárov vyjadril aj jeho rival Anthony Joshua.

Fury je génius v pohybe, Wilder sa spolieha na jednoduchosť

Štylisticky ide o stret dvoch rozdielnych bojovníkov. 33-ročný zápasník s prezývkou Gipsy King si zakladá na jeho neustálom pohybe na nohách, bleskurýchlych reflexoch a práci so vzdialenosťou. 

Málokedy sa stane, aby ho súper čisto zasiahol. Fury sa úderu efektne vyhne, ubráni ho do krytu alebo ho sklepne z jeho trajektórie svojimi dlhými rukami. Pre predstavu, rozpätie paží obra z Manchestru je neuveriteľných 216 cm.

Napriek tomu, že je o poznanie ľahší Wilder v šírke boxerského repertoáru horším boxerom, všetko doháňa svojou povestnou priskočenou kombináciou. Najskôr predný úder, ktorý pripraví miesto pre tvrdý knokaut zo silnejšej zadnej ruky.

Môže to pôsobiť príliš jednoducho, ale americkému boxerovi to skrátka vychádza. V podstate by sme jeho súboje mohli označiť ako čakanie na spomínanú kombináciu. Niekedy to s ním nevyzerá dobre, ale potom príde tvrdá zadná, ktorou zvykne vyhrávať. 

Počas profesionálnej kariéry Wilder v zápase neposlal k zemi len dvoch mužov: Bermanea Stivernea v ich prvom zápase a Tysona Furyho v odvetnom súboji v roku 2020.

V historických tabuľkách ťažkých váh by sme márne hľadali boxera s lepším pomerom knokautov v jeho zápasoch. Wilder sa neohrozene vyhrieva na prvej priečke s 93,2 % úspešnosťou, že zápas zvládne a ukončí knokautom.

Dobré porovnanie poskytuje legendárny Mike Tyson. Ten sa v tomto ohľade pohybuje blízko hranice osemdesiatich percent.

Stojí za prehrou Wildera sabotáž?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Teraz alebo nikdy. Wilder stojí nad priepasťou, Furyho musí zničiť