Trojica Rusov sa môže uchádzať o funkcie vo vedení vzpierania, uspeli na arbitrážnom súde

Tamás Aján.
Tamás Aján. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. jún 2022 o 18:53

IWF počas víkendu volí nástupcu dlhoročného prezidenta Maďara Tamása Ajána.

LAUSANNE. Trojica funkcionárov z Ruska uspela s odvolaním na Športový arbitrážny súd (CAS) a počas najbližšieho víkendu sa môže uchádzať o pozície v štruktúrach Medzinárodnej federácie vzpierania (IWF) vo voľbách v albánskej Tirane, kde si organizácia vyberie aj svojho prezidenta.

Podnet na CAS podali člen výkonného výboru IWF Maxim Agapitov a jeho krajania Dmitrij Černogorov a Alexander Kiškin. Uvedené trio špeciálna komisia vylúčila spomedzi kandidátov na volené funkcie, no podľa CAS na to nemala právo.

Vo väčšine športov nemajú ruskí reprezentanti právo štartovať na medzinárodných súťažiach ako následok ruskej vojenskej agresie na ukrajinskom území, ktorá sa začala koncom februára a stále trvá.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ani strešné organizácie väčšiny olympijských športov však Rusov oficiálne nesuspendovali, zákaz štartu väčšinou argumentujú ako záujem o ochranu bezpečnosti a integrity podujatí v čase "hlbokých protiruských" postojov.

IWF počas víkendu volí nástupcu dlhoročného prezidenta Maďara Tamása Ajána, ktorý nedávno dostal do CAS doživotný zákaz pôsobenia v tomto športovom odvetví.

Aktuálne 83-ročný Aján pracoval pre IWF viac ako 40 rokov, pričom prezidentom federácie bol v rokoch 2000 až 2020. Od roku 2010 bol tiež členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Maďarský funkcionár dostal trest za to, že vo vzpieraní aktívne a úmyselne kryl dopingové previnenia a nezrovnalosti boli aj vo financovaní IWF pod jeho taktovkou.

O post generálneho sekretára IWF sa uchádza jeho zať Attila Adamfi, ktorý ešte počas prezidentovania Ajána pracoval ako generálny riaditeľ IWF.

Vzpieraniu hrozí, že pod vplyvom množstva dopingových previnení vypadne z programu OH. Zatiaľ predbežne nefiguruje medzi športami pre OH 2028 v americkom Los Angeles.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Trojica Rusov sa môže uchádzať o funkcie vo vedení vzpierania, uspeli na arbitrážnom súde