Vyzeral ako učiteľ, stal sa jedným z najlepších futbalových trénerov

Arsene Wenger dosiahol v Premier League 400 víťazstiev.
Arsene Wenger dosiahol v Premier League 400 víťazstiev. (Autor: SITA/AP)
Andrej Kuzmány|28. dec 2014 o 18:36

Žiaden iný tréner dnes nevedie v Anglicku jeden tím dlhšie ako Arsene Wenger.

BRATISLAVA. Keď ho Arsenal Londýn v roku 1996 vymenoval za trénera, miestny denník London Evening Standard zverejnil článok s titulkom: Arsene Kto?

„Naozaj to bol zo strany klubu tak trochu bláznivý krok. Nemal som žiadne meno, nedosiahol som predtým žiaden úspech,“ hovoril pre The Independent tréner Arsene Wenger.

Francúz prišiel do anglickej Premier League celkom netradične – z Japonska. S tímom Nagoya Grampus Eight vyhral Cisársky pohár. A stal sa trénerom roka v krajine.

Ako otec

Po príchode do Londýna fanúšikovia pochybovali, posmievali sa mu. A nedôverovali mu ani hráči.

„Najskôr som si pomyslel – čo vie tento Francúz o futbale? Nosí okuliare a vyzerá skôr ako učiteľ,“ spomínal v rozhovore pre Telegraph Tony Adams, bývalý kapitán mužstva.

Wenger prekvapil. Už o dva roky neskôr doviedol mužstvo k ligovému titulu. A v klube pôsobí dodnes. Devätnástu sezónu.

„On je ako náš otec. Zakaždým, keď niekto urobí nejakú chybu, zavolá si ho a porozpráva sa s ním,“ hovoril bývalý obranca klubu Emmanuel Eboué.

V piatok Wenger vybojoval jubilejné 400. víťazstvo v najvyššej súťaži.

„Nebolo to také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. A získať ďalších štyristo výhier bude ešte oveľa ťažšie,“ citovala Wengera ESPN.

Arsenal vyhral aj v nedeľu a bodovo sa dotiahol na štvrté miesto ligovej tabuľky, ktoré zaručuje účasť v Lige majstrov.

Lepší je iba Ferguson

Wenger je v súčasnosti druhým najúspešnejším trénerom v histórii Premier League. Viac víťazstiev dosiahol iba slávny Alex Ferguson – 528.

„Už dávno vieme, že náš tréner je legendou. Dnešok je iba ďalším z mnohých dôkazov,“ povedal záložník Arsenalu Mathieu Flamini.

Arsenal získal pod vedením Wengera dokopy tri tituly. A nikdy od jeho príchodu neskončil v ligovej tabuľke horšie ako na štvrtom mieste.

Tretím najúspešnejším v počte víťazstiev v Premier League je Harry Redknapp, ktorý v súčasnosti vedie Queens Park Rangers. Doteraz vyhral 236 zápasov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Vyzeral ako učiteľ, stal sa jedným z najlepších futbalových trénerov