Výluka v NBA naďalej trvá, hráči sa s majiteľmi nedohodli

(Autor: ILUSTRAČNÉ - SITA/AP)
TASR|2. aug 2011 o 09:15

Ani po mesiaci od vyhlásenia lockoutu sa obe strany v NBA nepriblížili k dohode.

LOS ANGELES. Majitelia klubov zámorskej basketbalovej NBA nenašli s hráčskou asociáciou spoločnú reč o novej kolektívnej zmluve ani po mesiaci od vyhlásenia lockoutu. V pondelok to po rokovaní zainteresovaných strán skonštatoval ligový komisár David Stern.

Pred návratom za spoločný rokovací stôl vyjadril Stern presvedčenie, že by sa veci mohli posunúť želaným smerom. Po niekoľkých hodinách však z neho optimizmus vyprchal. "Musím žiaľ povedať, že sme stále tam, kde aj pred 30 dňami. Nie som si istý, do akej miery sú hráči ochotní podieľať sa na vyriešení súčasnej situácie. Medzi klubmi a hráčmi stále existuje veľmi široká názorová priepasť," vyhlásil.

Iný pohľad na vec má prezident hráčskej asociácie Derek Fisher. Podľa neho majú hráči záujem vypočuť si návrhy, ktoré by odvrátili hrozbu sezónnej výluky, majitelia ale údajne nie sú ochotní zľaviť zo svojich požiadaviek. "Je to zložité. Povedia určité veci, vyjadria svoje predstavy ako sa dohodnúť, no ich návrh s tým vôbec nekorešponduje," povedal s tým, že dohoda je stále v nedohľadne.

Platnosť doterajšej kolektívnej zmluvy vypršala 1. júla, pričom hlavnými problémami, ktoré stoja v ceste k uzavretiu novej zmluvy, sú spôsob prerozdelenia basketbalových výnosov vo výške 4 miliárd dolárov, nastavenie platového stropu či podmienky kontraktov. Doteraz si hráči medzi sebou rozdeľovali 57 percent výnosov, majitelia chcú však toto percento výrazne okresať, keďže podľa nich z tohto dôvodu živoria samotní zamestnávatelia. Hoci sa obe strany zatiaľ dohodli len na tom, že sa nedohodli, v najbližších týždňoch sa očakávajú ďalšie rokovania.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Výluka v NBA naďalej trvá, hráči sa s majiteľmi nedohodli