Východniarske derby v Slovnaft Cupe, Vranov trápil fortunaligistu až do konca

Igor Dopirák|29. sep 2020 o 18:00

Michalovce znovu postúpili s odretými ušami.

VRANOV NAD TOPĽOU. Pohárový žreb po siedmich rokoch opäť spojil dva zemplínske tímy. V poslednom súťažnom zápase medzi Vranovom nad Topľou a Michalovcami sa v auguste 2013 zrodilo víťazstvo 2:0 vtedy ešte druholigových futbalistov MFK Zemplín, ktorých viedol skúsený Jozef Bubenko.

V domácom tábore vtedy po stretnutí smútili aj Roman Lazúr a Lukáš Kulich, ktorí boli i pri utorňajšej prehre, tiež dvojgólovej, ale už v pomere 1:3. Tentoraz už nebehali po ihrisku, keďže medzičasom sa z nich stali tréneri. Prvý menovaný je hlavný, druhý mu robí asistenta.

Oba duely boli veľmi podobné. Treťoligista favorizovaného súpera trápil do posledných minút a Michalovčania vydreté víťazstvá spečatili poisťujúcimi gólmi až v samom závere. Vtedy aj teraz domáci fanúšikovia Vranovčanov po záverečnom hvizde vytlieskali postojačky.

S rozbitou hlavou ešte nehral

„Som pyšný na chlapcov. Siahli na dno svojich síl a ukázali kvalitu. Som rád za takýto zápas. Mali sme veľké problémy so zostavou, šancu dostali mladší hráči, ktorí hrávajú menej. Bola to pre nich odmena. Keby sme mali trošku viac šťastia, mohla to byť ešte väčšia dráma,“ zložil poklonu svojim zverencom Roman Lazúr, ktorému chýbali štyri opory – Marek Babjak, Jakub Straka, Ivan Petruk a Erik Burcák.

Domáci vstúpili do zápasu zle, už v 5. minúte poslal žlto-modrých do vedenia Ukrajinec Maksym Hirnij a ligista bol na koni. O šesť minút však chyboval pri rozohrávke vo vlastnej päťke Hirného krajan Artem Vovkun a Maroš Jakubov vyrovnávajúcim gólom prebral MFK z letargie.

„Začali sme zakríknuto, ale keď sme zistili, že sa s Michalovcami dá hrať, tak sme sa osmelili. V niektorých fázach sme mali aj viac loptu na kopačkách,“ povedal Vranovčan Jakub Verčimák, ktorý po prvom polčase odchádzal do šatne so zakrvavenou tvárou. V 43. minúte sa hlavou zrazil s Michalovčanom Filipom Vaškom.

„Zašil ma hosťujúci lekár, na hlave mi pribudli štyri stehy," vravel. Veľký bojovník napokon zápas dohral. „Bol to iba taký ťukanec. Síce mi išla krv, ale skoro žiadnu bolesť som necítil,“ dodal rodák z dedinky Lúčka pri Giraltovciach, ktorý v dorasteneckých časoch rok a pol hrával aj za MFK Zemplín.

„Ani som nevnímal, že hrám proti bývalému klubu. K áčku Michaloviec som ani nepričuchol, takže som to vôbec nespájal. Pred rokom, keď sme hrali pohár proti Bardejovu, som to vnímal viac. Tam som strávil dlhšie obdobie.“

Hirnij mal na dosah hetrik

Aj autor jediného vranovského gólu Maroš Jakubov má michalovskú minulosť. V metropole Zemplína pôsobil ako mládežník šesť rokov.

„Gól chutí dobre, ale mrzí ma, že sme prehrali. Mal som veľkú možnosť dať aj druhý, potom by to bolo ešte krajšie. Napriek viacerým absenciám sme Michalovce potrápili a za svoj výkon sa nemusíme hanbiť,“ podotkol 20-ročný ofenzívny hráč.

Keď Vranov vyrovnal skóre, roztrhlo sa vrece so šancami. Kountouriotisovu strelu vykopávali domáci z bránkovej čiary, Jakubovova skončila na žrdi, Popovitsovu vyrazil brankár, Hirného hlavičku zastavilo brvno. V prvom dejstve v sieti skončil iba od hlavy Lukáča nešťastne tečovaný volej Kountouriotisa.

„Opäť sme sa natrápili, ale dôležité je, že sme postúpili. Cieľ sme teda splnili. Aj keď domáci hrajú o dve súťaže nižšie, sú dobre trénovaní a hrali aj solídne kombinačne. Tiež si vypracovali viacero príležitostí, ktoré našťastie nepremenili,“ vyjadril sa brankár hostí Tomáš Dráb, ktorý očakával o niečo ľahší zápas oproti predošlému pohárovému v Kalši.

„Hralo sa na umelej tráve, väčšie a rovnejšie ihrisko nám vyhovovalo viac. Ale presne tou našou kombinačnosťou sme dostali gól, lebo sme sa hrali s loptou tam, kde sme nemali. Dali sme však tri góly, síce celkom kuriózne, ale aj také platia.“

Na hrote Michaloviec sa dobrým výkonom prezentoval mladík Hirnij, ktorý vsietil otvárací gól a po faule na neho premenil pokutový kop v 88. minúte Matej Trusa.

„Gól potešil, ale mohol som ich dať aj viac. Nastrelil som brvno, potom mi brankár chytil ešte jednu strelu. Som však rád, že som mužstvu pomohol aspoň takto,“ pousmial sa rodák z Ľvovu.

Pre Majoroša nepochopiteľné rozhodnutie

Derby zápas, ktorý úrovňou divákov určite zahrial, bol na Zemplíne možno posledným na dlhé týždne. Pondelkové správy o tom, že kvôli pandémii koronavírusu by sa počnúc novým mesiacom mali zrušiť všetky hromadné podujatia v krajine, zarmútili všetkých športovcov.

„Pred zápasom sme si v kabíne aj povedali, že čo ak je to posledný zápas. Hráčov sme posielali na trávnik s tým, že nech si ho užijú a potešia sa z neho. Mali dvojnásobnú dávku motivácie, keďže hrali proti prvoligistovi,“ povedal Lazúr.

Hlavu v smútku z rozhodnutia krízového štábu má aj kormidelník MFK Zemplín Jozef Majoroš.

„Je pre mňa nepochopiteľné, že kaviarne, bary a obchodné centrá môžu byť plné, ale celý šport sa zruší. Práve v obchodoch hrozí najväčšie riziko nákazy. Pritom napríklad v poslednom zápase s Pohroním boli ľudia na štadióne v dostatočných rozostupoch a nič im nehrozilo. Verím, že sa to ešte zmení a liga prerušená nebude,“ podotkol Majoroš a doplnil, že mužstvo bude v ďalších dňoch pokračovať v tréningovom procese.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Východniarske derby v Slovnaft Cupe, Vranov trápil fortunaligistu až do konca