Vo finále potiahla svoj tím. Aj v Amerike sa dá hrať dobrý volejbal, vraví Boledovičová

Nina Boledovičová s trénerkou Thais Baziquettovou-Allenovou.
Nina Boledovičová s trénerkou Thais Baziquettovou-Allenovou. (Autor: archív N. Boledovičovej)
Juraj Marcinát|25. feb 2024 o 07:00

Bratislavčanka pomohla Floridskej univerzite k titulu v NJCAA.

Pred rokom sa s volejbalistkami VKP Bratislava tešila zo zisku Slovenského pohára, o dva mesiace neskôr aj smútila z prehry vo finálovej sérii play-off extraligy s VK Slávia EU, aj sa radovala z cenného striebra. Vtedy ešte NINA BOLEDOVIČOVÁ netušila, že v novembri zdvihne nad hlavu trofej za celkové víťazstvo v americkej NJCAA – takmer 8500 km ďaleko od domova. Odchovankyňa ŠŠK Bilíkova bola bodovo najúspešnejšou hráčkou Florida Southwestern State College vo finále šampionátu v kansaskom Hutchinsone. K víťazstvu a obhajobe titulu prispela 19 bodmi. Bolo to jej sezónne maximum.

„Súperky mali problémy ubrániť ma a nahrávačka mi dôverovala, takže všetko do seba zapadlo. Na mojich bodoch však pracovali všetky dievčatá, nebola to iba moja zásluha,“ vraví 19-ročná študentka biznisu a hráčka ženského volejbalového družstva Buccaneers.

Prečo ste sa vybrali touto cestou, ktorá napriek niekoľkým príkladom z minulosti nie je taká vychodená ako napríklad v hokeji? Bolo rozhodujúce vzdelanie alebo snaha posunúť sa ďalej po športovej stránke?

Povedala by som, že išlo o kombináciu oboch týchto faktorov. Univerzitný šport v Amerike je neskutočne populárny. Je to zrejme jediná krajina, kde sú vytvorené podmienky, aby mohol športovec súčasne aj študovať. Zvládať po strednej škole vysokú je v Európe podstatne ťažšie. Kluby a tréneri u nás nehľadia na to, že hráči majú nejaké študijné povinnosti. V Amerike je všetko nastavené tak, že tieto dva svety existujú vedľa seba a neprekážajú si navzájom. Študent sa môže plnohodnotne sústrediť na šport aj na školu – bez toho, aby niečo z toho zanedbával.

Študujete na škole typu college, ktorej volejbalový tím hráva National Junior College Athletics Association (NJCAA). Podľa čoho ste si školu vybrali? Zavážil viac študijný program alebo kvalita volejbalového programu?

V mojom prípade to nebolo úplne jednoduché. Až keď som sa obrátila na SportStudyUSA, som zistila, ako celý proces funguje a čo vlastne robím. Veľmi mi pomohla zakladateľka agentúry a bývalá volejbalistka Martina Veiglová-Mamuti, ktorá to počas svojho štúdia v USA dotiahla až do elitnej divízie NCAA.

Víťazný tím Florida Southwestern State College. Nina Boledovičová prvá zľava v dolnom rade.
Víťazný tím Florida Southwestern State College. Nina Boledovičová prvá zľava v dolnom rade. (Autor: archív N. Boledovičovej)

Svoju rolu zohrala aj lokalita, ale predovšetkým išlo o kvalitu školy a príležitosť volejbalovo sa zviditeľniť, aby sa zvýšila moja šanca dostať sa po dvoch rokoch na dobrú univerzitu. Florida Southwestern State College obhajovala titul v NJCAA, volejbal tu robia kvalitne a univerzity ju majú v hľadáčiku.

Pôvodne sme chceli ísť na rovnakú školu s Emou Štermenskou z Holíča, ktorá tiež hrávala na Bilíkovej aj vo VKP, ale tá pôsobí na Southern Illinois University a hráva teda už v NCAA.

Vy ste si vybrali slnečnú Floridu a štúdium na college, škola sídli na západnom pobreží v mestečku Fort Myers. Neľutujete?

Rozhodne sa nemôžem sťažovať. Máme krásny kampus, nádherné internáty a asi najlepšiu telocvičňu, za akú by sa nemuseli hanbiť ani štvorročné univerzity. Zima tu nehrozí, teraz je trochu chladnejšie, čo však znamená 18 °C.

Počasie je teda ideálne. Náš medzinárodný kolektív vedie brazílska trénerka, čo je pre mňa v kombinácii s americkou mentalitou skvelá skúsenosť. Pokiaľ ide o školu, študujem biznis a v tomto odbore by som chcela získať aj titul bakalára. Získala som plné športové štipendium, hradím si iba letenky a poistenie, všetko ostatné je pokryté, čo je aj jeden z dôvodov, pre ktoré sem mladí športovci radi chodia. 

Koľko približne by vás vyšlo štúdium ročne, ak by ste nedostali štipendium? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Vo finále potiahla svoj tím. Aj v Amerike sa dá hrať dobrý volejbal, vraví Boledovičová