Víťaza Tour de France určia Alpy

Prvenstvo na Tour de France obhajuje Alberto Contador.
Prvenstvo na Tour de France obhajuje Alberto Contador. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. jún 2011 o 23:58

Pre Velitsov tím príde kľúčová etapa už v nedeľu. Slovenský pretekár môže byť po štvrtom dni Tour de France v top 10.

BRATISLAVA. Tour de France štartuje už túto sobotu. O jej víťazovi sa však bude rozhodovať až v priebehu tretieho týždňa. Slávne preteky si pripomínajú sto rokov, odkedy cyklisti prvý raz zdolávali alpské kopce.

Velits detaily neštudoval

"Určite to budú najdôležitejšie etapy pre celkové poradie až na konci. Tradične to býva na Tour tak, že prvých sedem dní sú rovinaté etapy. Tie bývajú veľmi nervózne. Treba dávať zvlášť pozor na pády. Náskok tu nik nezíska, môže iba ak stratiť. Druhý týždeň prejdeme do Pyrenejí, no tento rok tam nie sú extrémne stúpania," hovorí o trase pretekov slovenský cyklista Peter Velits.

Trasu tohto ročníka podrobne zatiaľ neštudoval. S tímom si bol priamo vo Francúzsku pozrieť prvé štyri etapy, ktoré sú skôr rovinaté.

"Nikdy vopred neanalyzujem trať. Vždy sa na to pozriem až ráno pred štartom. Veľa kopcov som absolvoval v minulosti a i keď nepoznám všetky názvy, viem, kde bude čo nasledovať. Počas pretekov nám dávajú potrebné informácie aj šéfovia prostredníctvom vysielačky."

Z 21 etáp je šesť horských, desať má veľmi rovinatý profil, tri mierne zvlnený a dve sú časovky.

Zabrať musí celý tím

Úvodný týždeň môže priniesť aj dobrý výsledok pre Petra Velitsa, kde je jeho tím HTC-Highroad veľkým favoritom na prvenstvo v tímovej časovke. V celkovom hodnotení by sa tak mohol dostať už v úvode do prvej desiatky.

NAJŤAŽŠIE KOPCE

L´Alpe d´Huez - 19. etapa, prevýšenie 1120 m, priemerný sklon 7,9 %

Plateau de Beille - 14. etapa, prevýšenie 1255 m, sklon 7,9 %

Col Agnel - 18. etapa, prevýšenie 1464 m, sklon 6,5 %

Col du Galibier - 19. etapa, prevýšenie 1245 m, sklon 6,8 %

Col du Tourmalet - 14. etapa, prevýšenie 1268 m, sklon 7,3 %

Col d´Izoard - 18. etapa, prevýšenie 1095 m, sklon 7,1 %

"Bude to veľmi rýchla časovka. Náročná na výkon. Je pravda, že nám viac vyhovuje technickejšia trať, kde je viac prudkých zákrut," opisuje Velits. Víťazný tím naisto získa dres lídra pretekov, preto bude táto etapa veľmi dôležitá.

K prípadnej zmene v celkovom poradí pretekov potom môže prísť už o dva dni, kde je pred cieľom dvojkilometrový prudký kopec so sklonom 7,5 percenta.

"Je to ozaj prudká stena a šprintéri budú mať problém udržať sa vpredu. Vzniknú tu nejaké rozdiely," hovorí Velits, ktorý by mal finišovať vpredu. Malá strata by ho mohla v celkovom hodnotení posunúť vpred.

Skutočný boj v celkovom hodnotení sa začne až od 14. etapy (16. júla) s cieľom v lyžiarskom stredisku Plateau de Beille. V roku 2007 tu ako málo známy pretekár vyhral etapu Alberto Contador.

Na Plateau de Beille zavítala Tour doteraz štyrikrát. Víťaz tejto etapy doteraz vždy vyhral Tour v danom roku aj celkovo: 1998 - Marco Pantani, 2002 a 2004 - Lance Armstrong, 2007 - Contador.

Alpský záver

Ozdobou tohto ročníka by mali byť 18. a 19. etapa. V 18. etape prekonajú cyklisti celkové prevýšenie S180 metrov. Cieľ je Col du Galibier. Ešte nikdy nebol finiš na Tour tak vysoko - 2645 m.

O deň neskôr prejdú znova cez Galibier, ale cieľ bude v L´Alpe d´Huez. V tomto momente by mal byť víťaz Tour už takmer istý.

Vlaňajšie prvenstvo obhajuje Španiel Alberto Contador. Priame prenosy bude z Tour vysielať Eurosport a STV na Dvojke.

Zakladateľ Tour si Galibier obľúbil

Je to zabijak, ak nás poslal na takúto hroznú trasu, hovoril o ňom víťaz.

V roku 1910 prvý raz zaradili na Tour organizátori mimoriadne vysoké kopce. Boj pretekárov v extrémnych podmienkach natoľko nadchol, že zakladateľ Tour Henri Desgrange o rok poslal cyklistov na ešte náročnejšiu etapu. Do Álp.

Desiateho júla 1911 zablatený a zmorený sa ako prvý objavil na vrchole priesmyku Col du Galibier vo výške 2645 metrov Francúz Emile Georget. Etapu dlhú 366 kilometrov medzi Chamonix a Grenoblom zvládol za 13 a pol hodiny. Cesta vtedy nebola pokrytá asfaltom, po krajnici boli aj v júli záveje snehu. Na vrchole namerali v ten deň mínus jeden stupeň.

"Riaditeľ pretekov Henri Desgrange je ozajstný zabijak, keď nás poslal na takúto hroznú trasu. Trvalo mi dve a pol hodiny, kým som sa dostal až hore. Pritom som musel aj zosadnúť a tlačiť bicykel," hovoril pre L´Auto neskorší víťaz Tour Gustave Garrigou.

Bicykle vtedy vážili vyše 15 kilogramov a pretekári mali zakázané prehadzovačky. Mali len obmedzené možnosti na lepšie využitie sily v kopcoch.

Naopak, Desgrangea priebeh etapy očaril a do L´Auto napísal: "Oh Col Bayard, oh Tourmalet. V porovnaní s Galibierom ste len slabé a nevýrazné kopčeky. Pred týmto velikánom snímam klobúk a klaniam sa."

Od roku 1949 je na vrchole pamätník na jeho počesť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Víťaza Tour de France určia Alpy