Snažím sa tvoriť umenie, tvrdí Giannis. Dončič by si na neho stavil

Giannis Antetokounmpo a Luka Dončić
Giannis Antetokounmpo a Luka Dončić (Autor: SITA/AP & reprofoto EuroBasket 2022)
Martin Kozinka|7. sep 2022 o 13:35

Grécka hviezda sa nepozerá na individuálne výsledky a úspechy.

BRATISLAVA. Giannis Antetokounmpo nastrieľal v utorkovom zápase ME v basketbale 2022 Ukrajine až 41 bodov. Vstúpil tak medzi legendy európskeho basketbalu. Bol to jedenásty najlepší bodový výkon hráča v jednom zápase na turnaji.

Od roku 2001 na turnaji nezaznamenal ani jeden hráč viac bodov v zápase. Jeho fantastický výkon sledovali v hľadisku v milánskej arény Giannisovi tímoví 'kolegovia' z Milwaukee Bucks.

Nechýbal medzi nimi spoluhráč Khris Middleton, majiteľ tímu Marc Lasry a generálny manažér John Horst.

„Videl som ľudí z Bucks, ale okamžite som sa zorientoval a snažil sa sústrediť iba na hru. Bol to pre nás zápas na budovanie dobrých návykov,” povedal Giannis na tlačovej konferencii po zápase.

Naposledy sa bodovo lepšie darilo nemeckej legende Dirkovi Nowitzkimu, ktorý sa blysom 43 bodmi proti Španielsku na EuroBasket v roku 2001.

„Neuveriteľné. Keď som ho prvýkrát uvidel, bol to vychudnutý chlapec. Za posledných pár rokov vzrástol, stal sa silnejším, jeho úroveň zručností sa zlepšila a zdá sa, že je veľmi hladný stále sa zlepšovať,” povedal na adresu Giannisa Dirk Nowitzki na pondelkovej tlačovej konferencii.

Stal sa MVP NBA a jej šampiónom. Som zaňho naozaj šťastný. Je to dobré dieťa. Naďalej tvrdo pracuje a stále sa zlepšuje. Som jeho veľký fanúšik,” dodal Nowitzki, ktorý zároveň reagoval na kritiku Giannisa z úst bývalého hráča NBA Gilberta Arenasa.

Pokorný Giannis, ako vždy

Bol to tretí najlepší výkon gréckeho hráča na EuroBaskete po Nickovi Galisovi (46 bodov) a Giorgosovi Kolokithasovi (43 bodov).

„Snažím sa nehodnotiť svoj výkon. Snažím sa iba vždy prísť na palubovku, baviť čo najviac ľudí a snažiť sa tvoriť umenie. 

Chcem tým povedať, že každý zápas je iný. Zakaždým, keď vkročím do hry, je to pre mňa nová skúsenosť, na ktorú si pamätám, ale poviem to takto: 

Myslím, že toto je jeden z rokov, keď cítim, že som veľmi, veľmi nadšený, že môžem vyjsť na palubovku a hrať s mojimi spoluhráčmi,” povedal 27-ročný Giannis na pozápasovej tlačovej konferencii.

VIDEO: Giannis Antetokounmpo a jeho 41 bodov

Svoj skvelý pocit z hry ale odôvodniť nevie.

„Neviem, či je to preto, že sme už dlho spoločne nehrali od roku 2019. Neviem, či je to trénerom Itoudisom a spôsobom, akým ma motivuje, alebo len to, že hrám na palubovke so svojimi spoluhráčmi, ale to je všetko,” dodal Giannis.

Grécka superhviezda si po zápase s Ukrajinou spomenula na pôsobenie v reprezentácii počas MS 2014.

V šesťčlennej skupine obsadili prvú priečku pred Chorvátskom či Argentínou. Následne ale vypadli už v prvom kole vyraďovacej fázy, keď v zápase so Srbskom, ktoré nakoniec získalo striebro, prehrali o 18 bodov. 

„Neviem, kam tento tím môže zájsť, snažíme sa byť zo dňa na deň lepší. V tejto pozícii sme boli aj v roku 2014 na Svetovom pohári FIBA. 

V skupinovej fáze sme mali bilanciu 5:0 a v prvom zápase vyraďovacej fázy sme vysoko prehrali,” prezradil Giannis, ktorý mal vtedy iba 19 rokov a do zápasov nastupoval z lavičky.

Náročnejšie je skórovať v Európe

Iba dva dni po jeho prvej prehre na EuroBaskete sa Luka Dončič vrátil na palubovku o niečo viac motivovaný.

Vo víťaznom zápase nad dovtedy nezdolaným Nemeckom zaznamenal double-double 36 bodov a 10 doskokov.

Bol to jeho doposiaľ najlepší výkon v ešte útlych fázach kariéry na tomto turnaji.

Jeden z nemeckých reprezentantov zakričal v mixzóne: 'Luka Dončič happened'. V preklade narážali na individuálnu kvalitu Dončiča v obraze slovinského tímu.

Ten mal na toto tvrdenie úplne iný názor. 

„Nesúhlasím. Myslím si, že Slovinsko 'happened',” odpovedal Dončič na tlačovej konferencii po zápase s Nemeckom.

VIDEO: Dončičova odpoveď na komentár nemeckého hráča

„Od začiatku tohto turnaja sa mi nedarí tak, ako som si predstavoval. Moji spoluhráči mi nesmierne pomáhajú,” dodal 23-ročný basketbalista.

Množstvo ľudí opisuje hru Slovinska na EuroBaskete ako spoliehanie sa na hviezdu Dallasu Mavericks. Dončič často v zápase preberá ofenzívu do svojich rúk, pričom z 24-sekundovej ofenzívy má loptu v rukách neustále. 

Počas duelu s Nemeckom mali Slovinci 65 striel z poľa a 30 z nich premenili. Dončič z toho v zápase vystrelil 25-krát, pričom sa štrnásťkrát trafil, čo znamená, že skoro polovica trafených striel Slovinska z hry šla z jeho rúk. 

V momente, keď je Dončič na lavičke, tím sa spolieha na MVP EuroBasketu 2017 Gorana Dragiča. 

Na otázku, či nachádza rozdiely medzi tým, ako ho v obrane strážia, Dončič priznal, že zatiaľ čo v NBA čelí lepšiemu individuálnemu bráneniu, v Európe sú náročnejšie tímové defenzívne rozpoloženia.

Vysvetlil, že sa to deje pre medzinárodné pravidlá basketbalu, ktoré prospievajú rôznym obranným taktikám.

„Myslím si, že v NBA máme samozrejme lepších obrancov. Ale tu v Európe je tímová obrana očividne pôsobivejšia,“ povedal Dončič. 

„Pre menšiu palubovku nemáte trojsekundové porušenie pravidla. Takže si myslím, že obrana tímu je tu veľmi dôležitá.

VIDEO: Otázka novinára na Dončiča, kto zaznamená najviac bodov v jednom zápase

FIBA totiž nemá vo svojej knihe pravidiel trojsekundové porušenie pravidla za státie v území pod košom pre brániaceho hráča. Pre útočiaceho hráča však toto pravidlo stále platí. 

Vďaka tomu si fanúšikovia môžu pozrieť v dokonalosti zónový defenzívny systém bránenia 1-3-1, pričom pivot pod košom nie je týmto pravidlom obmedzovaný. 

V NBA toto pravidlo funguje najmä vďaka voľnému priestoru pre nádherné smeče.

Dončič mal podobné komentáre počas svojej nováčikovskej sezóny NBA, keď povedal, že v NBA je jednoduchšie skórovať ako v Európe, najmä pre pravidlá a veľkosť palubovky.

Stavím na Giannisa, tvrdí Dončič

Pred zápasom Slovinska s Nemeckom zaznamenal 41 bodov vyššie spomínaný Giannis.

Jeden z novinárov sa spýtal slovinskej hviezdy, kto z trojice Dončič, Jokič alebo Giannis môže prekonať historický rekord v počte bodov v jednom zápase. V roku 1957 nastrieľal Belgičan Eddy Terrace 63 bodov Albánsku. 

Dončič mal na otázku jasnú odpoveď: „Stavil by som na Giannisa.

Keď sa ho novinár spýtal prečo, Slovinec s úsmevom odpovedal: „Pretože je to Giannis Antetokounmpo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Snažím sa tvoriť umenie, tvrdí Giannis. Dončič by si na neho stavil