Historický úspech pre Slovensko. Z MS v MMA amatérov si odnášame zlato a bronz

Slovenská reprezentácia na MS asociácie GAMMA.
Slovenská reprezentácia na MS asociácie GAMMA. (Zdroj: Sportnet / Svet MMA)
Vladimír Bilohuščin|28. mar 2022 o 00:35

Smolková a Neupauer sa postarali o dva cenné kovy pre Slovenskú republiku.

AMSTERDAM. Veľký úspech slovenského amatérskeho MMA. Asi tak by sa dalo popísať vystúpenie našich zverencov na majstrovstvách sveta asociácie GAMMA.

Slovensko si v disciplíne Striking MMA zásluhou Veroniky Smolkovej a Adama Neupauera odnáša zo šampionátu 2 medaily so zlatým a bronzovým leskom.

O prvý kov sa postaral Adam Neupauer, ktorý v štvrťfinále nastúpil proti Priteshovi Baviskarovi z Indie. Slovenský reprezentant bol lepší v každom smere a po celé tri kolá kontroloval zápas.

V semifinále Neupauer narazil na Dastana Suleimanova. Nechýbalo veľa a mali by sme vo finále dvoch zástupcov, keď Neupauer v prvom kole súpera takmer knokautoval po peknom ľavom háku.

Súper z Kirgizska sa ale dokázal otriasť a nakoniec súboj doviedol do víťazného konca, čo pre nášho zverenca znamenalo bronzovú medailu.

„Po prvom jasnom víťazstve 3:0 na body som bohužiaľ nedotiahol nasledujúci zápas do víťazného konca, keď som 6 sekúnd pred koncom kola prehral na škrtenie.“ hodnotí svoje vystúpenia Neupauer.

„Získal som ale bronzovú medailu, čo sa cení. Táto skúsenosť ma posunula a budem na sebe pracovať aj naďalej."

O historický úspech sa postarala Veronika Smolková. Tá v kategórii do 61 kilogramov potrebovala na celkové prvenstvo 3 výhry v priebehu 3 dní.

Už prvý zápas naznačil, že Smolková bude útočiť na najvyššie priečky, keď súperku z Jordánska dokázala poslať už v úvodnom kole do 2 počítaní a vyhrala tak technickým knokautom. 

Po semifinálovej výhre nad Španielkou Leovigildou Gutierrez čakala zástupkyňu Dracula Gymu vo finále Aikorik Kuandyová z Kazachstanu, ktorý mal vo finálových súbojoch neuveriteľných 15 bojovníkov.

Už od začiatku súboja vytvárala Smolková na súperku tlak a v druhej minúte ju dostala do počítania po tvrdom kope na hlavu. Kuandyová sa vrátila do zápasu, ale po ďalšej spŕške úderov rozhodca Jakub Müller súboj ukončil.

„Finále bolo strašne rýchle, vôbec som takýto priebeh nečakala,“ prezradila Smolková. „Pred zápasom som pociťovala veľký tlak a neverila som si tak, ako som mala. Tento zápas ale ukázal, že si musím veriť viac.“

Najväčšou skúškou pre slovenskú reprezentantku paradoxne nebol súboj o zlato, ale chudnutie do váhy, keďže váženie musela Smolková absolvovať až trikrát.

Nečudo, že po zisku zlata to naša reprezentantka oslávila po svojom. „Idem sa poriadne najesť, mám veľkú chuť na pizzu a koláč,“ prezradila s úsmevom.

Svoju zverenkyňu pochválil aj reprezentačný tréner Dávid Kedžuch, ktorý naordinoval jasnú taktiku.

„Bol to perfektný výkon. Dodržiavala presne to, čo sme si pred zápasom povedali. Vedeli sme, že súperka bude viac boxovať, čiže sme si povedali, že sa treba hýbať do strán za jej zadnú ruku.“

„Presne podľa pokynov nám vyšiel pekný predný kop a potom pretiahnutý zadný úder, po ktorom to rozhodca ukončil.“

Po výhre technickým knokautom sa tak Slovensko mohlo tešiť z historicky prvého zlata zo svetového šampionátu v zmiešaných bojových umeniach amatérov.

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Historický úspech pre Slovensko. Z MS v MMA amatérov si odnášame zlato a bronz