Velits: Všetko vyšlo tak, ako som chcel

Peter Velits.
Peter Velits. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. júl 2011 o 21:13

Slovenský cyklista Peter Velits dosiahol v piatok na pretekoch Tour de France svoj najväčší úspech, no porovnávať ho s inými výsledkami nechce.

Slovenský cyklista Peter Velits dosiahol v piatok na Tour de France svoj najväčší úspech, no porovnávať ho s inými výsledkami nechce.

ALPE D'HUEZ. Peter Velits došpurtoval na vrchol Alpe d'Huez v rámci 19. etapy pred všetkými favoritmi na výbornom 4. mieste. Z favoritov celých pretekov Tour de France pred vyvrcholením tohtoročnej edície verí najviac Austrálčanovi Cadelovi Evansovi.

Velits sa prekonaním svojho etapového maxima (v 8. etape bol piaty) nesnažil porovnávať s inými umiestneniemi v kariére, no 4. miesto v horskej etape z Modane na alpský vrcholec Alpe d'Huez sa bude rátať aj medzi cyklistickými odborníkmi vysoko.

"Ťažko sa tieto veci porovnávajú, ale naozaj to bol jeden z tých lepších dní. V podstate mi všetko vyšlo tak, ako som chcel. Na trojicu, ktorá skončila predo mnou, som už nemal, som spokojný so 4. miestom, bola to aj dobrá etapa pre ľudí na sledovanie. Hodnotím to ako super deň," vyjadril sa jediný Slovák na štartovej listine tohtoročnej Tour.

Nemal čo stratiť

Velits pomýšľal v etape aj na vyššie méty, jeho nástup za dvojicou Alberto Contador-Pierre Rolland asi 10 km pred dojazdom však zachytil Samuel Sanchez a odsunul tak Slováka z pódia. Záverečný špurt pred skupinkou najväčších ašpirantov na celkové víťazstvo - bratmi Schleckovými či Cadelom Evansom - však zvládol a pripísal si aj ich skalp.

"Keď som nastúpil, povedal som si, že nemám čo stratiť, môže to skončiť len dobre pre mňa. Keď ma Sanchez predbehol, už som s ním držať krok nevládal, bol rýchlejší, išiel som si to svoje tempo, to bol asi základ."

Tím HTC Highroad nemá vyššie postaveného jazdca než je Velits, z všestranných pretekárov, ktorí mali vysoké ciele, je na 47. mieste Tony Martin s trojnásobnou stratou než má Velits, ďalší Teejay Van Garderen je na 82. priečke.

"Všetci sú spokojní z tohto môjho etapového umiestnenia, ale v celkovom poradí nie som príliš vysoko. Berú to normálne, nič extra. Tá mometálna 19. priečka je asi reálnym vyobrazením mojich výkonov na tohtoročných pretekoch - dobré dni sa striedajú s horšími," zhodnotil doterajší priebeh slovenský cyklista, ktorý v sobotňajšej časovke v Grenoble pôjde "čo to dá", ale odadnúť v nej svoje šance si netrúfol.

tour.jpginfo.gif
Etapy, tímy, dresy a iné zaujímvaosti o najslávnejších cyklistických pretekoch.

Velits: Evans je v časovke lepší ako Schleckovci

Rýchlostná skúška v dĺžke 42,5 km v sobotu bude poslednou kapitolou pretekov, kedy sa ešte pred dojazdom do Paríža poradie premiešať môže. Favoritom na konečný triumf je pre Velitsa Evans, ktorý momentálne stráca na vedúceho Andyho Schlecka 57 sekúnd.

"U mňa stále zostáva Evans ako najväčší favorit, v časovke je určite lepší ako Schleckovci. Pred sobotou má veľmi veľkú šancu stať sa víťazom, ak sa nič neočakávané nestane. Obhajca Contador má už príliš veľkú stratu a karty už nezamieša," tipoval za víťaza Austrálčana Velits.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Velits: Všetko vyšlo tak, ako som chcel