Velits sa najviac obáva prvej etapy na Korzike

Peter Velits obhájil slovenský majstrovský titul v časovke jednotlivcov v kategórii Elite-muži na majstrovstvách Slovenska v Novej Dubnici 21. júna.
Peter Velits obhájil slovenský majstrovský titul v časovke jednotlivcov v kategórii Elite-muži na majstrovstvách Slovenska v Novej Dubnici 21. júna. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela, SITA|26. jún 2013 o 11:29

O žltý dres bude v prvej etape bojovať dvesto cyklistov. Bude to nebezpečné, vraví pred odletom do Francúzska Peter Velits.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME o 21.57.

BRATISLAVA. Štyrikrát štartoval na Tour de France a vždy tam šiel s cieľom čo najlepšie sa umiestniť v celkovom hodnotení. Teraz bude Peter Velits odovzdávať sily v prospech šprintéra Marka Cavendisha.

„Určite to bude platiť v rovinatých etapách. Keďže máme v tíme najlepšieho šprintéra sveta. Všetci v tíme musíme podporovať Marka, aby vyhral čo najviac etáp,“ vravel Velits pred odletom do Francúzska.

Cavendish má najviac etapových víťazstiev na slávnych pretekoch spomedzi aktívnych cyklistov – 23. „Mark je

Peter Velits
  • Na Tour de France štartoval v rokoch 2008, 2009, 2011 a 2012.
  • Najlepší výsledok celkovo dosiahol v roku 2011 – 18. miesto.
  • Najlepším výsledkom v etape bolo 3. miesto (2012 – 3. etapa a 2011 – 19. et.)

určite najrýchlejší v dvestometrovom šprinte a našou úlohou bude dostať ho do takej pozície, aby zvíťazil.“

Sagan je vo výhode

Brit bude zrejme hlavným súperom Petra Sagana v bodovacej súťaži. Vlani Sagan zvíťazil s obrovskou prevahou. Teraz bude mať za sebou Cavendish silnejšiu podporu.

„Bude to však veľmi náročné. Peťo Sagan je všestranný. V stúpaniach, kde šprintéri nestačia, sa on udrží vpredu a potom získava ďalšie body. Ale netrúfam si predpovedať, kto vyhrá zelený dres. Peťo má výhodu v tom, že rovinatých šprintérskych etáp bude trochu menej.“

Pre šprintérov ponúka storočná Tour jeden cenný bonus. Preteky sa nezačínajú prológom – teda krátkou časovkou, ale rovinatou etapou.

Najcennejší cyklistický dres sveta tak má na dosah takmer každý.

„Z toho mám hádam najväčšie obavy. Keď je prológ, prvé pozície sa rozdelia pokojne. Takto sa bude o žltý dres usilovať dvesto cyklistov. Bude to nebezpečné. Ale verím, že to zvládneme a žltý dres získa náš tím.“

Každý rok sa počas prvého týždňa na Tour opakuje množstvo pádov a nehôd. Cyklisti sa na ceste tlačia dopredu. Úspech i dres lídra majú na dosah všetci, odstupy sú minimálne.

Tento rok bude stres v pelotóne o to väčší, že cesty na Korzike sú veľmi úzke a kľukaté.

„Získať žltý dres na Tour je obrovský úspech, preto je v pelotóne počas prvých dní nervozita a každý sa tlačí dopredu. Opadne to až po prvých kopcoch, keď sú rozdiely i únava väčšie.“

Celkovo trasu pretekov považuje za vyváženú. „Organizátori to vedia vždy dobre zladiť. Vlani bolo možno viac časoviek, ale tento rok je na trase všetko. Nik sa nemôže na nič vyhovárať.“

Na najlepších nemá

Velits sa zrejme pokúsi o dobrý výsledok v niektorej z horských etáp, prípadne v časovkách, ktoré mu vlani vyšli nad očakávanie dobre.

„Na výsledok v celkovom hodnotení v top desať sa necítim. Asi na to momentálne ani nemám. Čiastkový úspech v etape vidím oveľa reálnejšie. Rovnako by som sa rád ukázal v časovkách.“

Jedným z vrcholov storočnej Tour bude 18. etapa. Cyklisti v nej dvakrát vyšliapu do známeho strediska Alpe d'Huez. Tu pred dvoma rokmi Velits finišoval tretí. „Toto stúpanie mi vyhovuje. Ak by sa podarilo niečo aj tento rok, bolo by to vynikajúce.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Velits sa najviac obáva prvej etapy na Korzike