V utorok triumfy Srbska a Belgicka, zahrajú si o finále

SITA|4. jan 2011 o 16:24

Zo základnej A-skupiny na 23. ročníku Hopmanovho pohára miešaných družstiev v austrálskom Perthe môžu do sobotňajšieho finále postúpiť už len tenisoví reprezentanti Srbska a Belgicka.

PERTH. V utorok zhodne dosiahli víťazstvá 3:0 a vo štvrtok sa stretnú v priamom súboji o postup do rozhodujúceho zápasu. Srbi si pred 8564 divákmi poradili s domácim tímom a Belgičania zvíťazili nad kazašskými zástupcami.

Austrálčania síce ešte môžu mať 4 body a dostať sa v tomto smere na úroveň ďalších dvoch tímov, ak Belgičania zdolajú Srbov, lenže prvým kritériom pri rovnosti je vyšší počet jednotlivých zápasových úspechov a hostitelia vzhľadom na terajšiu situáciu v tabuľke už nemajú nárok ocitnúť sa na prvej priečke.

Srbi Ana Ivanovičová a Novak Djokovič zvíťazili nad domácimi zástupcami Aliciou Molikovou a Lleytonom Hewittom bez výraznejších ťažkostí. Jednoznační favoriti na celkový triumf na tomto podujatí majú na konte dve víťazstvá z rovnakého počtu vystúpení a sú na najlepšej ceste do súboja o trofej, v nedeľu zdolali kazašských reprezentantov takisto 3:0. Vo štvrtok im stačí aj jeden zápasový triumf z troch možností.

O prvý utorňajší bod pre balkánsky tím sa postarala bývalá jednotka svetového rebríčka WTA Tour Ivanovičová, ktorá prekonala Molikovú 6:4, 6:0 aj so znepokojujúcou vsuvkou v podobe pauzy na ošetrenie ľavého kolena v druhom sete. Následne zverenec Mariána Vajdu Djokovič zdolal dvojnásobného grandslamového šampióna Hewitta 6:2, 6:4. Skóre zo vzájomných duelov upravil na 5:1, nad niekdajším prvým mužom renkingu zvíťazil piaty raz v rade. "Nole" Djokovič bol v decembri hlavným strojcom úspechu Srbov v belehradskom finále Davisovho pohára proti Francúzom. Srbi sa presadili aj v miešanej štvorhre a "vyradili" tým Austrálčanov.

V singlovom zápase žien v rámci duelu Belgicko - Kazachstan si niekdajšia jednotka rebríčka Heninová poradila s Karatančevovou 6:4, 6:3. Následne Bemelmans značne nečakane zdolal Golubeva dvakrát 6:4. Belgičania napokon uspeli aj v miešanej štvorhre - 4:6, 6:2, 10:8 (zápasový tajbrejk). Bývalá 35. hráčka počítačového poradia Karatančevová pricestovala do dejiska v noci pred zápasom po svojom neúspechu na turnaji v Brisbane, aby nahradila zdravotne indisponovanú Jaroslavu Švedovovú.

"Nie je ľahké vracať sa po zranení, ale tvrdo na tom pracujem. Mám za sebou len dva zápasy v novej sezóne a viem, že si to vyžaduje trpezlivosť. Považujem za skvelé, že na tomto podujatí mám istotu viacerých vystúpení," uviedla po prekonaní bulharskej rodáčky Karatančevovej sedemnásobná grandslamová šampiónka Heninová, ktorá absentovala v súťažnom dianí od Wimbledonu 2010 pre zranenie pravého lakťa. Na úvod Hopman Cupu si poradila s porovnateľne skúsenou domácou Aliciou Molikovou, ale Belgicko prehralo 1:2. Heninová v utorok takmer stratila náskok dvojitého brejku v úvodnej časti a v druhom sete mala manko 1:3, ale zhodne sa včas pozviechala.

"Renkingovo je to moje najcennejšie doterajšie víťazstvo. Dobre som podával, poslal som tam súperovi veľa vydarených returnov, dostával som ho pod tlak. Mohol by som si síce počínať ešte o čosi lepšie a konzistentnejšie, ale s dneškom som spokojný," vyhlásil 22-ročný ľavák Bemelmans, ktorý figuruje na 172. mieste v koncoročnom renkingu ATP, zatiaľ čo Golubev silvestroval na 36. pozícii.

Na úvod diania v B-skupine na tvrdom povrchu v hale Burswood Dome v pondelok Američania prekonali Francúzov 3:0 a Taliani zdolali Britov 2:1.

A-skupina:

Srbsko - Austrália 3:0

Ana Ivanovičová - Alicia Moliková 6:4, 6:0

Novak Djokovič - Lleyton Hewitt 6:2, 6:4

Ana Ivanovičová, Novak Djokovič - Alicia Moliková, Lleyton Hewitt 6:7 (5), 7:5, 10:6 (zápasový tajbrejk)

Belgicko - Kazachstan 3:0

Justine Heninová - Sesil Karatančevová 6:4, 6:3

Ruben Bemelmans - Andrej Golubev 6:4, 6:4

Justine Heninová, Ruben Bemelmans - Sesil Karatančevová, Andrej Golubev 4:6, 6:2, 10:8 (zápasový tajbrejk)

Stredajší program:

B-skupina:

USA - Taliansko (2.30 h SEČ)

Veľká Británia - Francúzsko (10.00 h SEČ)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V utorok triumfy Srbska a Belgicka, zahrajú si o finále