V STV majstrovstvá vo futbale nebudú

Sportnet|1. jún 2004 o 00:00

BRATISLAVA - Slovenská televízia nebude vysielať zápasy z majstrovstiev Európy vo futbale v Portugalsku. Nahradí ju možno televízia Markíza.

"Viem, že veľa futbalových fanúšikov bude nahnevaných, ale nie je to možné," povedal o prenosoch z Eura 2004 riaditeľ STV Richard Rybníček v sobotu vo svojej relácii na STV. Hovorí, že televízia na kúpu licencie nemá peniaze a že by prerobila.

Futbalový internacionál Ľubomír Moravčík si myslí, že "je to škoda pre futbal a najmä pre ľudí, čo nemajú prístup ku káblovej televízii".

Európska televízna únia (EBU) v prvom rade ponúka práva na majstrovstvá svojim členom - verejnoprávnym televíziám. Česká televízia práva kúpila a od 12. júla do 4. júna plánuje odvysielať 27 zápasov. Po odmietnutí ponuky zo strany STV ju môžu využiť súkromné televízie a príležitosti sa chytila Markíza.

"Rokovania ešte nie sú ukončené, stále hľadáme kompromis medzi požiadavkami majiteľa vysielacích práv a možnosťami, ktoré poskytuje naša programová štruktúra Markízy," povedala včera Ivana Semjanová.

Vzhľadom na množstvo zápasov je vysielanie majstrovstiev jednoduchšie pre verejnoprávnu STV, ktorá by mohla zápasy dávať na druhom okruhu, a veľkej športovej udalosti by mohla venovať podstatne viac času. Možnosti komerčnej televízie sú vždy obmedzené.

STV vraj odradila suma, ktorú únia za licenciu chcela. Pred štyrmi rokmi stáli vysielacie práva 8 miliónov, za tento rok chcela 30, sumu potom znížila na 22 miliónov, ale aj to je podľa Rybníčka veľa.

Na rokovaní v Ženeve ponúkol sumu, ktorá by bola pre STV zvládnuteľná, no neuspel.

Kúpa licencie za týchto podmienok by bola podľa Rybníčka hazardom. Argumentoval aj tým, že na majstrovstvách nebude slovenská reprezentácia. "Už dnes vieme, že by sa nám táto investícia nevrátila."

Za vysielacie práva na šport dá STV tento rok okolo 120 miliónov korún, z toho za olympiádu v Aténach asi 83 miliónov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V STV majstrovstvá vo futbale nebudú