V štafete triumfovali biatlonisti Nórska, Slovenky na 12. mieste

SITA|11. dec 2011 o 12:07

Nórske kvarteto zvíťazilo v nedeľňajších pretekoch štafiet na 4x7,5 km v rámci 2. kola Svetového pohára v biatlone v rakúskom Hochfilzene.

HOCHFILZEN. Nórske kvarteto Rune Brattsveen, Lars Berger, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Boe zvíťazilo v nedeľňajších pretekoch štafiet na 4x7,5 km v rámci 2. kola Svetového pohára v biatlone v rakúskom Hochfilzene.

V cieli mali pred druhými Rusmi Antonom Šipulinom, Andrejom Makovejevom, Jevgenijom Usťugovom a Dmitrijom Malyškom náskok necelých 14 sekúnd. Tretí dobehli Francúzi.

Slovensko v zostave Pavol Hurajt, Miroslav Matiaško, Matej Kazár, Dušan Šimočko obsadilo 16. priečku.

Víťazní Nóri nezačali najlepšie, po prvom úseku boli hneď za Slovákmi na 10. mieste. Postupne sa začali posúvať vyššie, Boe vybiehal na záverečný úsek už vo vedúcej trojčlennej skupine.

Slováci boli najvyššie po prvom úseku Pavla Hurajta, Miroslav Matiaško sa však prepadol o desať miest a zvyšní dvaja členovia tímu ju už dokázali dostať na výslednú 16. pozíciu.

Nórske ženské kvarteto v zložení Fanny Welle-Strandová Hornová, Elise Ringenová, Synnoeve Solemdalová a Tora Bergerová v 2. kole Svetového pohára zopakovalo triumf svojich mužských krajanov. Pred druhými Francúzkami si vytvorilo náskok 13,6 sekundy a pred tretími Ruskami 29,4 sekundy.

Slovenská štafeta Anastasia Kuzminová, Jana Gereková, Natália Prekopová a Martina Chrapánová obsadila 12. miesto, so stratou na víťazky 4:39,1 min.

Úvodný streľba v podaní Anastasie Kuzminovej medzi 18 štafetami bola pre slovenské kvarteto povzbudivá. Zvládla ju perfektne a zaradila sa na druhé priečku, 4,5 sekundy za Francúzku Brunetovú.

Na streľbu stojmo dokonca prikorčuľovala ako prvá a aj keď musela hneď na prvý nevybielený terč v hustnúcej hmle dobíjať, udržala nádejnú 4. priečku. Jane Gerekovej odovzdávala už tretia, iba 9,2 s za vedúcim Francúzskom, druhé miesto patrilo Poľkám.

Jana Gereková sa po ležke s jedným dobíjaním posunula na 2. priečku za Francúzku Bescondovú a na rovnakom mieste zostala aj po 'stojke' s dvoma dobíjaniami, na post lídra sa posunula Ukrajinka Vita Semerenková.

Na tretí úsek vyrazila Natália Prekopová ako druhá a čakala na ňu náročná úloha. 'Ležku' zvládla s jedným nepresným výstrelom a priebežne piate miesto bolo neustále veľmi dobrou vizitkou pre slovenské kvarteto.

Polohu stojmo Prekopová zvládla perfektne a s 5. miestom neustále udržiavala nádej na cenný výsledok, aj keď bežžcky oproti konkurencii dosť strácala a aj preto poslala Martinu Chrapánovú do záverečných šiestich kilometrov až na 9. mieste.

Najnádejnejšie postavenie po záverečnej odovzdávke si vytvorili Nórky pred Francúzkami (+5,9) a Ruskami (+38,8). Ronaké poradie zostalo po ležke, pomalšia v stope Chrapánová si po pozornom mierení s jedným dobíjaním 9. priečku udržala.

Bergerová, Dorinová a Zajcevová súperili o víťazstvo, Nórka a Francúzka v záverečnom okruhu úplne natesno, v prospech bežecky lepšej Bergerovej. Zrodilo sa tak takmer identické poradie ako medzi mužmi, s víťazstvom Nórska, jedine Francúzsko a Rusko si vymenili miesta.

Martina Chrapánová mala v záverečnej 'stojke' smolu, trikrát dobíjala a napriek tomu dva terče zostali nevybielené. S dvomi tresnými okruhmi sa zosunula a výsledkom bolo až konečné 12. miesto, čo vzhľadom na výborne rozbehnuté preteky bolo príliš málo.

ico

Výsledky - 2. kolo SP v biatlone v Hochfilzene:

Štafety mužov na 4x7,5 km: 1. Nórsko (Rune Brattsveen, Lars Berger, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Boe) 1:14:52,9 (1+7), 2. Rusko (Anton Šipulin, Andrej Makovejev, Jevgenij Usťugov, Dmitrij Malyško) +13,9 (0+5), 3. Francúzsko (Vincent Jay, Simon Fourcade, Alexis Boeuf, Martin Fourcade) +31,0 (0+6), 4. Švédsko +43,7 (0+7), 5. Rakúsko +58,9 (+0+5), 6. Nemecko +1:18,7 (1+10), ... 16. Slovensko (Pavol Hurajt, Miroslav Matiaško, Matej Kazár, Dušan Šimočko) +5:23,3 (1+9)

Štafety žien na 4x6 km: 1. Nórsko (Fanny Welle-Strandová Hornová, Elise Ringenová, Synnoeve Solemdalová, Tora Bergerová) 1:07,13,3 (0 tr. okr.+10 dobíjaní), 2. Francúzsko +13,6 (0+3), 3. Rusko 29,4 (0+6), 4. Poľko 1:28,2 (0+4), 5. Bielorusko 2:07,5 0+8), 6. Nemecko 2:21,9 (0+13), ...12. Slovensko (Anastasia Kuzminová, Jana Gereková, Natália Prekopová, Martina Chrapánová) 4:39,1 (2+9)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V štafete triumfovali biatlonisti Nórska, Slovenky na 12. mieste