V slalome útočí Zuzulová na medailu

(Autor: TASR/AP)
Vojtech Jurkovič|15. feb 2013 o 21:58

Svetový šampionát v zjazdovom lyžovaní vyvrcholí cez víkend slalomom žien a mužov. Veronika Velez-Zuzulová má najreálnejšie predpoklady vo svojej kariére, aby v sobotu zaútočila na medailu.

SCHLADMING, BRATISLAVA. Minitím Zuzulovcov vždy razil ofenzívnu taktiku. „Desiate či aj siedme miesta v histórii rýchlo vyblednú. Preto sa vždy snažíme útočiť na medailu,“ vraví tréner a otec Timotej.

Veronika v súčasnej forme, pohode podopretej dvoma víťazstvami v tomto ročníku Svetového pohára, má najreálnejšiu šancu vo svojej kariére.

Na štart nastupuje ako tretia slalomárka vo Svetovom pohári.

„Pripravujem sa ako na bežné preteky Svetového pohára, nezaťažujem sa zbytočne, i keď viem, že FIS vyhlasuje majstra sveta len raz za dva roky. Očakávam, že v cieli bude množstvo ľudí a hlučná atmosféra, na čo som si už v Schladmingu zvykla. Cítim sa v pohode. Hlavne že som zdravá,“ povedala Veronika.

V piatok absolvovala voľné lyžovanie podobne ako ďalšie členky slovenského tímu Petra Vlhová, Jana Gantnerová a Barbora Lukáčová.

Všetky majú štart v sobotňajšom slalome istý. Že na rozdiel od mužov nemusia podstúpiť kvalifikáciu. Barbara Kantorová nenastúpi, po štvrtkovom obrovskom slalome z dejiska MS už odišla.

Pred rokom tu bola druhá

Vlani v marci bola Veronika ešte pod dievčenským menom na rovnakom svahu vo finále Svetového pohára v Schladmingu druhá. O 12 stotín za Rakúšankou Michaelou Kirchgasserovu a o 39 stotín pred najlepšou slalomárkou posledných rokov Marlies Schildovou.

„Neberiem druhé miesto tragicky. V druhom kole už bola mäkká trať rozbitá. Verím, že vytúženého prvenstva sa dočkám v budúcej sezóne,“ povedala pred rokom Zuzulová.

Teraz nastupuje na štart šampionátu bez zábran a bez tlaku. Koncom roka vyhrala slalom v Semmeringu a hneď na Nový rok paralelný slalom v Mníchove. V ďalšom v Moskve bola druhá.

Na štarte nebude chýbať vedúca slalomárka Svetového pohára Američanka Michaela Shiffrinová ani druhá v slalome a už istá víťazka veľkého krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo Tina Mazeová zo Slovinska.

Návrat Schildovej

Titul zo slalomu z Garmisch-Partenkirchenu bude obhajovať tridsaťjedenročná Marlies Schildová, ktorá v tejto sezóne vynechala dva mesiace pre zranenie kolena. Oznámila to v stredu.

Schildová si pri páde na tréningu vo švédskom Aare pred Vianocami roztrhla vnútorný väz v kolene. Po operácii ju mala pôvodne čakať trojmesačná prestávka. Po intenzívnej terapii a rehabilitačných cvičeniach sa dokázala na konci januára postaviť na lyže.

„Je to dar, že môžem jazdiť,“ citovala Schildovú agentúra APA. Schildovú delí iba jedno víťazstvo v pretekoch Svetového pohára od historického rekordu 34 triumfov Švajčiarky Vreni Schneiderovej.

Rakúšanka na MS získala päť medailí každej hodnoty.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V slalome útočí Zuzulová na medailu