V piatok sa začína Bundesliga. Na štarte štyria Slováci

Wolfsburg obhajuje majstrovský titul.
Wolfsburg obhajuje majstrovský titul. (Autor: ap)
SITA|6. aug 2009 o 14:01

Atraktívnym súbojom majstrovského VfL Wolfsburg s tretím tímom uplynulého ročníka VfB Stuttgart sa v piatok začína 47. ročník nemeckej I. futbalovej bundesligy.

BRATISLAVA. V piatok sa zápasom VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart začne sezóna 2009/2010 jednej z najprestížnejších európskych futbalových súťaží nemeckej Bundesligy, v ktorej sa predstavia aj štyria Slováci: Peter Pekarík, Marek Mintál, Miroslav Karhan a Stanislav Šesták.

V článku si prečítajte:
  • Pred štartom jednej z najprestížnejších futbalových líg je na súpiskách bundesligových tímov štvorica Slovákov
  • Favoritom na titul mníchovský Bayern, obhajca Wolfsburg ho chce tiež
  • Prehľad najzaujímavejších odchodov a príchodov
  • Program 1. kola

Práve prvý menovaný sa v minulej sezóne tešil v drese Wolfsburgu zo zisku majstrovského titulu. Hesla obhájiť je ťažšie ako získať sa obávajú aj vo VfL, napriek tomu vedenie netají ambície opäť bojovať o najvyššie priečky.

"Pozície od jedna do päť v konečnom hodnotení sú reálne. Všetko okrem titulu však bude znamenať našu prehru," uviedol v predsezónnej úvahe pre Kicker nový tréner "vlkov" Armin Veh, ktorý vo funkcii nahradil Felixa Magatha. Neľahkú pozíciu majstrovského tímu si uvedomuje aj slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík.

"Tréner nám zdôrazňoval, že úvodný krok do sezóny, v ktorej obhajujeme majstrovský titul bude nesmierne dôležitý. Ja verím, že sa nám podarí proti silnému súperovi zvíťaziť," naznačil ambície v šlágri úvodného kola bývalý hráč MŠK Žilina Pekarík, ktorý sa v uplynulom ročníku často objavoval v základnej zostave Wolfsburgu. "Vlkov" čaká prvýkrát v histórii účinkovanie v Lige majstrov, vedenie klubu preto nešetrilo pri nakupovaní posíl.

Konkurencia je silná aj na Pekaríkovom poste, ktorou je pravá strana defenzívnej formácie. "V poslednom pohárovom zápase som síce nehral, ale dúfam, že proti Stuttgartu nastúpim. Momentálne ešte neviem povedať, ako bude vyzerať zostava. Nomináciu sa dozvieme až vo štvrtok popoludní," zhodnotil svoje šance 22-ročný slovenský reprezentant v rozhovore pre agentúru SITA a dodal: "Všetci v klube sme už plní očakávania a po náročnej príprave sa veľmi tešíme na prvý ligový zápas."

Mintál sa vracia do najvyššej nemeckej súťaže

Jednou z najvýraznejších slovenských futbalových osobností uplynulých sezón je rozhodne Marek Mintál pôsobiaci v tíme nováčika I. bundesligy 2009/2010 1. FC Norimberg. Jeho góly pomohli bavorskému mužstvu po roku k návratu medzi elitu a najlepší strelec najvyššej nemeckej súťaže zo sezóny 2004/05 by chcel svojimi výkonmi a najmä presnými zásahmi prispieť ku kvalitnej ofenzíve Norimbergu aj v začínajúcom sa ročníku.

"V náročnej, no kvalitnej príprave, rovnako ako aj v minulej sezóne, som nastupoval pravidelne. Chcem sa trénerovi za prejavenú dôveru odvďačiť kvalitnými výkonmi a keď to bude možné, tak aj strelenými gólmi," netajil svoje ambície populárny "fantóm", ktorého zvolili priaznivci za najlepšieho hráča klubu. Zároveň sa stal najlepším hráčom II. bundesligy v uplynulej sezóne.

"Vstup do sezóny už máme za sebou. Minulý týždeň sme postúpili cez 1. kolo pohára. V sobotu nás čaká úvodný ligový duel, na ktorý sa už všetci veľmi tešíme. V domácom prostredí hostíme atraktívneho súpera Schalke 04. Očakávam, že nás príde povzbudiť plné hľadisko," pokračoval 31-ročný rodák z Bytčice. "Prvoradým cieľom mužstva je vyhnúť sa bojom o záchranu. To docielime tak, že budeme vyhrávať a získame čo najviac bodov," uzavrel Marek Mintál.

Na štarte aj Šesták a Karhan

Ďalším rodákom spod Tatier, ktorý by mal pravidelne vybiehať na nemecké prvoligové trávniky, je útočník VfL Bochum Stanislav Šesták. Jeden z najlepších reprezentačných zakončovateľov súčasnosti začne v klube už svoju tretiu sezónu.

Kvarteto slovenských legionárov v najvyššej nemeckej súťaži dopĺňa skúsený stredopoliar Miroslav Karhan, ktorý si s Mainzom zabezpečil prvoligovú príslušnosť zásluhou 2. miesta v uplynulej sezóne II. bundesligy.

O kvalite najvyššej nemeckej súťaže svedčí aj fakt, že 33-ročný Karhan, Šesták aj Pekarík sú v nominácii hlavného trénera slovenskej reprezentácie na budúcotýždňové prípravné stretnutie na Islande proti domácemu výberu.

Otázka pôsobenia Mareka Mintála v reprezentácii zostáva otvorená, a to napriek tomu, že sa pred pár mesiacmi dobrovoľne vzdal najcennejšieho dresu.

Bayern, Wolfsburg alebo niekto iný?

Ako už bolo povedané, 47. ročník Bundesligy začína atraktívnym súbojom majstrovského VfL Wolfsburg s tretím tímom uplynulého ročníka VfB Stuttgart.

Práve tieto dva tímy by mali patriť k ašpirantom v boji o titul, do ktorého však môže zasiahnuť hneď niekoľko ďalších klubov. Najväčším favoritom je tradične vlani "až" druhý Bayern Mníchov, ktorý má najnabitejší káder, najviac finančných prostriedkov a za sebou tisícky skvelých fanúšikov.

Wolfsburg čaká okrem náročnej obhajoby titulu dosiaľ nepoznaná zaťažkávacia skúška v skupinovej fáze Ligy majstrov. V klube si udržali superproduktívnu bosniansko-brazílsku dvojicu Džeko - Grafite (vlani spolu 54 gólov) a tiež Misimoviča, základná jedenástka zostala oproti uplynulej sezóne prakticky nezmenená. Často v nej figuroval aj slovenský krajný obranca Peter Pekarík, ktorého však teraz zrejme čaká aj vinou nedávneho svalového zranenia tvrdý boj o miesto v "základe".

Mužstvo opustil iba úspešný tréner Felix Magath, ktorý neodolal volaniu Schalke 04. Nahradil ho ambiciózny Armin Veh, ktorý si dáva najvyššie ciele. "Priečky od jedna do päť v konečnom hodnotení sú reálne. Všetko okrem prvej pozície však bude znamenať našu prehru," uviedol v predsezónnej úvahe pre Kicker Armin Veh. "Chceme hrať pekný futbal, strieľať veľa gólov a pokiaľ možno všetky bundesligové zápasy vyhrať," vyslovil optimistické predpovede kanonier Edin Džeko.

Bayern túži po titule, Wolfsburg chce obhájiť

Majstrovské zúbky Wolfsburgu bude chcieť otupiť Bayern Mníchov. Bavori vzhľadom na tradíciu a tiež súčasný káder na čele so šikovným Francúzom Ribérym a talianskym zakončovateľom Tonim nemôžu mať iné ako majstrovské ambície. Na nákupy hráčov minuli vyše 50 miliónov eur a len príchod kanoniera Maria Gómeza zo Stuttgartu ich stál rekordných 35 miliónov.

"Káder Bayernu je najširší a pritom najkvalitnejší. S príchodom Gómeza, Oliča a Timoščuka doň pribudli tri veľké hviezdy. Nič na tom nemenia ani odchody Podolského (Kolín), Odda (AC Miláno), Zé Roberta (Hamburg) a Lucia (Inter Miláno),“ píše portál bundesliga.de.

Bývalý reprezentačný kouč Nemecka Berti Vogts na adresu Gómeza pochvalne uviedol: "V Stuttgarte sa zlepšoval z roka na rok, ale až v Bayerne z neho naozaj môže vyrásť hráč svetového formátu."

Na trénerskej lavičke FC Bayern nahradil experimentátora Jürgena Klinsmanna holandský elegán Louis van Gaal. Jeho heslom je skĺbiť umenie veľkých individualít pre potreby kolektívu. Nemecký rekordér v počte majstrovských titulov si zdvihol sebavedomie aj víťazstvom na nedávnom domácom turnaji Audi Cup, kde zdolal AC Miláno (4:1) a po strelách zo značky pokutového kopu aj Manchester United.

"Myslím si, že ja a Bayern sme sa našli. Mám rád miestny klub, ľudí, aj celý životný štýl. Pasuje mi ako dobrý teplý kabát,“ nešetril chválami na svoje nové pôsobisko 58-ročný Louis van Gaal, ktorý si vylepšoval trénerské renomé v minulosti aj v Ajaxe Amsterdam či FC Barcelona.

Stuttgart podpísal Hleba, chce ísť čo najvyššie

Po skvelom prestupovom finiši a príchodoch Alexandra Hleba a Pavla Pogrebňaka opäť stúpli ambície aj jedného z najstabilnejších bundesligových tímov posledných rokov VfB Stuttgart. Práve hosťovanie bieloruského tvorcu hry Hleba z FC Barcelona, ktorý dal Stuttgartu prednosť pred Interom Miláno, sa považuje za zrejme najväčší úlovok v rámci nemeckého prestupového leta zo zahraničia.

"Hleb má ešte tréningové resty a Pogrebňakovi zrejme chvíľu potrvá, kým nahradí strelca Gómeza, ale inak sme radi, že ich máme,“ vyslovil sa tréner Švábov Markus Babbel. Z príchodu Hleba na ľavú stranu zálohy nemá radosť asi len český stredopoliar Jan Šimák, ktorý si myslí, že v klube týmto krokom skončil.

"V tíme už viac nebudem mať miesto," mal si údajne posťažovať Šimák pre Stuttgarter Nachrichten. A aké sú ciele Stuttgartu pred sezónou 2009/10? "Chceme si vybojovať účasť v Lige majstrov a v domácom pohári sa dostať do finále,“ cituje Focus slová manažéra Horsta Heldta.

Súčasťou bundesligového kolotoča v novej sezóne budú aj dvaja ambiciózni nováčikovia, v dresoch ktorých by sa mali objavovať aj slovenskí futbalisti. Jedným z kľúčových ofenzívnych hráčov 1. FC Norimberg je Marek Mintál. Bývalý bundesligový kráľ strelcov zo sezóny 2004/05 vlani 16 gólmi výrazne pomohol Bavorom k opätovnému návratu do najvyššej súťaže.

V strede poľa 1. FC Mainz zasa zohráva dôležitú úlohu nestarnúci Miroslav Karhan (33), ktorý už kedysi najvyššiu nemeckú súťaž hrával v drese Wolfsburgu. Práve Mainz sa krátko pred vstupom do elitnej spoločnosti šokujúco rozlúčil s doteraz úspešným trénerom Jörnom Andersenom, ktorému sa stala osudnou prehra v 1. kole Nemeckého pohára so štvrtoligovým Lübeckom. Posledným Slovákom do bundesligovej partie je útočník VfL Bochum Stanislav Šesták. Jeden z najlepších reprezentačných útočníkov súčasnosti začne v klube už svoju tretiu sezónu. Doteraz v ňom nastrieľal 22 gólov.

Prehľad najzaujímavejších odchodov a príchodov v I. bundeslige pred sezónou 2009/10 (zdroj: bundesliga.de, v zátvorke umiestnenie v uplynulom ročníku):

VfL WOLFSBURG (1.)

Príchody: Fabian Johnson (TSV Mníchov 1860), Karim Ziani (Olympique Marseille), Thomas Kahlenberg (AJ Auxerre), Obafemi Martins (Newcastle United)

Odchody: Kamani Hill (Vitoria Guimaraes), Cedric Makiadi (SC Freiburg)

BAYERN MNÍCHOV (2.)

Príchody: Mario Gómez (VfB Stuttgart), Ivica Olič (Hamburger SV), Anatolij Timoščuk (Zenit Petrohrad), Danijel Pranjič (SC Heerenveen)

Odchody: Tim Borowski (Werder Brémy), Lucio (Inter Miláno), Lukas Podolski (1. FC Kolín), Massimo Oddo (AC Miláno/bol požičaný), Zé Roberto (Hamburger SV), Willy Sagnol (koniec kariéry)

VfB STUTTGART (3.)

Príchody: Alexander Hleb (FC Barcelona/hosťovanie), Pavel Pogrebňak (Zenit Petrohrad)

Odchody: Mario Gómez (Bayern Mníchov), Georges Mandjeck (1. FC Kaiserslautern/hosťovanie)

HERTHA BERLÍN (4.)

Príchody: Artur Wichniarek (Arminia Bielefeld), Christoph Janker (Hoffenheim)

Odchody: Andrej Voronin (FC Liverpool/hosťovanie), Leandro Cufre (AS Monaco/hosťovanie), Marko Pantelič, Christian Fiedler (koniec kariéry), Josip Simunič (1899 Hoffenheim)

HAMBURGER SV (5.)

Príchody: David Rozehnal (Lazio Rím), Marcus Berg (FC Groningen), Eljero Elia (Twente Enschede), Zé Roberto (Bayern Mníchov)

Odchody: Ivica Olič (Bayern Mníchov), Albert Streit (Schalke 04), Marcel Ndjeng (Borussia Mönchengladbach), Michael Gravgaard (FC Nantes/hosťovanie)

BAYER LEVERKUSEN (9.)

Príchody: Eren Derdiyok (FC Bazilej), Sami Hyypiä (FC Liverpool)

Odchody: Theofanis Gekas (FC Portsmouth), Angelos Charisteas (Norimberg/hosťovanie), Bernd Schneider (koniec kariéry)

WERDER BRÉMY (10.)

Príchody: Tim Borowski (Bayern Mníchov), Marcelo Moreno (Šachťor Doneck/hosťovanie), Boubacar Sanogo (Hoffenheim)

Odchody: Diego (Juventus Turín), Claudio Pizarro (FC Chelsea/hosťovanie), Alexandros Tziolis (Panathinaikos Atény/hosťovanie), Frank Baumann (koniec kariéry)

Program 1. kola nemeckej I. bundesligy 2009/2010:

piatok 7. augusta:

20.30 h: VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart

sobota 8. augusta:

Borussia Dortmund - 1. FC Kolín

1. FC Norimberg - Schalke 04

SC Freiburg - Hamburger SV

Werder Brémy - Eintracht Frankfurt

Hertha Berlín - Hannover 96

1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen

1899 Hoffenheim - Bayern Mníchov

VfL Bochum - Borussia Mönchengladbach

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»V piatok sa začína Bundesliga. Na štarte štyria Slováci