V NHL sa končí výluka. Hviezdy sa vracajú do Ameriky

(Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop, TASR|6. jan 2013 o 11:28

Dátum začatia NHL ani počet zápasov zatiaľ nie sú známe.

Hokejové hviezdy si v nedeľu balili veci do zámoria. Niektoré ako Daciuk, Kovaľčuk, Malkin či Višňovský nastúpili v KHL na posledné zápasy. Za rodné Kladno v nedeľu nehral v extralige Jaromír Jágr.

Agentúrne spravodajstvo sme doplnili autorským článkom SME

BRATISLAVA. Stihnú 48 alebo 50 zápasov? To je najaktuálnejšia otázka v NHL, ktorá nahradila štvormesačné neistoty okolo novej sezóny. Hráčska asociácia sa cez víkend dohodla s vedením ligy na znení novej kolektívnej zmluvy.

V praxi to síce znamená ešte veľa právnických doťahovačiek, ale základ je dohodnutý. Nezopakuje sa tak scenár spred ôsmich rokov, keď si výluka vyžiadala celú sezónu. Hlavné víkendové rokovanie v New Yorku trvalo šestnásť hodín. Tímy už podobne skrátený ročník odohrali v roku 1995. Od januára vtedy stihli 48 zápasov.

Obe strany sa zhodli na najspornejších otázkach, ktorými bola výška platového stropu a rozdelenie zisku. Strop pre klub bude mať hodnotu 64,3 milióna dolárov a zisky ligy sa rozdelia na polovicu medzi majiteľov a hráčov.

Nová kolektívna zmluva bude platiť desať rokov a po ôsmich ju bude môcť jedna zo strán vypovedať.

Server tsn.ca zverejnil body novej zmluvy.

"Verím, že v najbližších dňoch sa fanúšikovia budú môcť vrátiť k hokeju a sledovať hráčov na korčuliach a nie nás dvoch," prejavil aj po náročných rozhovoroch zmysel pre humor výkonný riaditeľ hráčskej únie Donald Fehr. "Každý takýto proces je zložitý. Trvalo to dlho, ale máme rámcovú dohodu."

Dohoda
  • Kolektívna zmluva bude platiť desať rokov, vypovedať ju bude možné po ôsmich rokoch,
  • platový strop pre sezónu 2013/14 bude 64,3 milióna dolárov, minimum na klub 44 miliónov,
  • maximálna dĺžka zmlúv hráčov bude na sedem rokov, osem, ak hráč zostane v rovnakom klube,
  • plat hráča sa pri dlhodobom kontrakte v jednotlivých ročníkoch nesmie odlišovať viac než o 35 percent. V poslednej sezóne kontraktu nesmie klesnúť pod 50 percent z prvého roka.

    Zdroj: tsn.ca

Podobnú zmluvu ponúkali už v decembri

„Už musia zmluvu hráči len podpísať, ale myslím si, že v tomto nebude problém. Dohoda je dobrá, súhlasím s ňou. Škoda len, že neprišla skôr. S agentom sme sa práve bavili o tom, že niečo veľmi podobné sme vedeniu ligy ponúkli už v decembri,“ povedal SME Michal Handzuš, ktorý nenastúpil za Banskú Bystricu už v piatok.

Najzaujímavejším prvkom sú podoby hráčskych zmlúv. Tie môže po novom tímy podpisovať maximálne na sedem rokom, pričom plat nebude môcť neúmerne klesať.

V poslednom roku kontraktu teda zarobí hokejista minimálne päťdesiat percent platu z prvého roku. Dlhodobé zmluvy, ktoré majú niektorí hráči podpísané na desať a viac rokov, sa nebudú prepočítavať, ostávajú v platnosti.

Už minulý týždeň naznačovali všetky indície, že v zámorí sa blížia k dohode. V európskych kluboch skončili viacerí Kanaďania na čele s kanadskými hviezdami Joeom Thorntonom či Patrickom Kanom, ktorí hrali vo Švajčiarku. V slovenskej extralige sa so štyrmi posilami rozlúčila aj Banská Bystrica.

Malkin sa lúčil v Bratislave

Tento víkend bol posledný keď mali európski diváci možnosť vidieť zámorské hviezdy naživo.

„Myslím si, že viaceré hviezdy už v nedeľu nebudú hrať. Kempy sa začnú čo najskôr, aj ja odlietam už v pondelok alebo utorok,“ dodal Handzuš.

Fanúšikovia Slovana Bratislava sa ešte dočkali najväčšej hviezdy súčasného hokeja Jevgenija Malkina, ktorý v nedeľu nastúpil za Magnitogorsk.

Za Kladno však už nehral Jaromír Jágr s Tomášom Plekancom.

Posledné zápasy odohrali Pavel Daciuk za CSKA Moskva, Iľja Kovaľčuk za Petrohrad či Ľubomír Višňovský s Andrejom Sekerom za Slovan.

Podľa indícií by sa liga mala začať devätnásteho januára, hovorí sa dokonca už o pätnástom januári a tímy by mali hrať zápasy len v rámci svojej konferencie.

Počas výluky NHL zrušila 510 zápasov základnej časti vrátane Zápasu hviezd a Winter Classic, stretnutia pod holým nebom.

NHL prišla takto približne o 1,3 miliardy dolárov.

Zámorskí hokejisti sa tešia

Hokejisti s kontraktmi v zámorskej NHL sa tešia. Pomaly opúšťajú svoje európske prechodné pôsobiská, mnohí už v nedeľu nenastúpia na duely za svoje doterajšie kluby, balia si kufre a nasleduje hromadný odchod za Atlantik.

"Veľmi sa teším dohode. Je skvelé vedieť, že opäť budeme môcť hrať hokej," povedal pre TSN hviezdny Sidney Crosby z Pittsburgh Penguins. Za hráčov pri rokovaniach o kolektívnej zmluve veľmi aktívne vystupoval kapitán Phoenixu Shane Doan. V najbližších dňoch si vyzlečie sako a oblečie športovú výstroj. "Každý sa teší z faktu, že je koniec rokovaniam. Všetkým sa nám uľavilo. Teraz už budeme robiť niečo iné, čo nás baví oveľa viac," skonštatoval Doan.

Vývoj v NHL zmenil plány aj českej hviezde Jaromírovi Jágrovi. Majiteľ i hráč Kladna sa namiesto cesty na zápas do Plzne chystá sa na presun do Dallasu. Jágr už nechce riskovať zranenie a do nedeľňajšieho duelu nezasiahne.

"Vítam dohodu. Som rád, že sa konečne udiala. Zatiaľ nemám veľa ďalších informácií, ale viem, že ostatní hráči tiež nebudú hrať. Chcel by som všetkým fanúšikom poďakovať za podporu, veľmi si ju vážim," povedal pre iSport.cz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL sa končí výluka. Hviezdy sa vracajú do Ameriky