V Klube ligových kanonierov sú aj štyria prešovskí ostrostrelci

Stanislav Šesták. Reprezentant s č. 9 pochádza z Demjaty.
Stanislav Šesták. Reprezentant s č. 9 pochádza z Demjaty. (Autor: tasr)
Sportnet|4. mar 2016 o 00:00

Klub zastrešuje futbalistov, ktorí vsietili v domácej, ale i zahraničnej najvyššej ligovej súťaži minimálne sto gólov.

Klub ligových kanonierov zastrešuje futbalistov, ktorí vsietili v domácej, ale i zahraničnej najvyššej ligovej súťaži minimálne sto gólov. Členmi klubu sú aj prešovskí futbalisti.

PREŠOV. Po vzniku Slovenskej republiky museli slovenskí futbaloví ostrostrelci dlho čakať na kanoniersky klub.

Až z iniciatívy trojice futbalových nadšencov Petra Divékyho, Gregora Mareša a Petra Bzdúcha a s podporou Únie ligových klubov sa v roku 2013 podarilo založiť oficiálny Klub ligových kanonierov.

Jeho členmi sú futbalisti, ktorí dosiahli hranicu 100 gólov v domácich a zahraničných najvyšších futbalových súťažiach.

V súčasnosti eviduje Klub ligových kanonierov 32 členov. Certifikát č. 1 patrí prvému pokoriteľovi stogólovej hranice Jozefovi Luknárovi z ŠK Bratislava.

Stý gól dosiahol v jari 1943. Najviac gólov strelil legendárny Ladislav Kubala (202), za ním nasledujú Jozef Kožlej (176), Jozef Adamec (170) a Ladislav Pavlovič (164).

Členovia Klubu ligových kanonierov, ktorí hrali najvyššiu súťaž v Prešove: Jozef Kožlej 176 gólov, Ladislav Pavlovič 164, Stanislav Šesták 120, Gejza Šimanský 106.

Futbalista storočia

Ladislav Pavlovič (1926 – 2013), legendárne pravé krídlo, sa ako prvý slovenský futbalista stal členom Klubu ligových kanonierov Československa, pražského futbalového a hokejového týždenníka Gól, v ktorom bolo podmienkou v prvej lige streliť aspoň 100 gólov.

Ladislav Pavlovič vo svojej kariére vsietil 164 prvoligových gólov – 150 za Prešov, 14 počas vojenskej služby za Červenú hviezdu Bratislava.

Dvakrát sa stal kráľom ligových strelcov. V ročníku 1960/61 sa o tento titul delil so 17 gólmi s útočníkom Dukly Praha Rudolfom Kučerom a v ročníku 1963/64 s 21 zásahmi do čierneho kraľoval sám (najstarší kráľ ligových strelcov v histórii prvej československej ligy).

Pri druhom domácom žezle získal aj stupienok piateho najlepšieho ligového strelca v Európe (po Eusebiovi, Seelerovi, Lawovi a Ondianim).

Chýrny kanonier zohral 347 prvoligových zápasov, 850 priateľských, medzištátnych a medzinárodných zápasov a dal v nich takmer 2 000 gólov.

Legenda reprezentácie

Gejza Šimanský (1924 – 2007) bol takisto vynikajúcim futbalistom, v rokoch po druhej svetovej vojne patril v Československu medzi najlepšie krídla.

Bol neobyčajne rýchly a technicky zdatný. V prvej slovenskej a prvej československej lige dal spolu 106 gólov – Slávia Prešov 21, ŠK a Sokol NV Bratislava 48, Tankista Praha 14, Tatran Prešov 23.

Zo všetkých Prešovčanov zohral najviac zápasov v mužstve Československa – 15 a dal v nich 7 gólov.

Druhý na Slovensku

Jozef Kožlej (1973) je v súčte gólov zo všetkých prvoligových súťaží (Československo, Slovensko, Česko, Cyprus, Grécko) – dal v nich 176 gólov – druhým najlepším slovenským strelcom.

Svoje strelecké kvality dokazoval už v dorasteneckom tíme Tatrana Prešov. Už 3. marca 1991 mu tréner Štefan Nadzam dal príležitosť nastúpiť v zeleno-bielych farbách v prvej československej futbalovej lige.

S 1. FC Košice bol dvojnásobným majstrom Slovenska.

Dvakrát ho korunovali ako kráľa strelcov – v ročníku 1996/97 dostal tento titul za 22 gólov v prvej slovenskej lige ako hráč 1. FC Košice, v ročníku 2003/2004 bol s 21 gólmi v drese Omonie Nikózia najlepším kanonierom v cyperskej lige.

Vystrieľal Afriku

Stanislav Šesták (1982) hral za FC Tatran Prešov do roku 2001. Potom hral za Slovan Bratislavu, MŠK Žilina (majster Slovenska 2004, 2007), VfL Bochum, MKE Ankaragücü, Bursaspor. Od roku 2015 hrá za Ferencváros Budapešť.

V najvyšších súťažiach na Slovensku, v Nemecku, Turecku a Maďarsku dal už 120 gólov. Keďže stále hrá, má tak možnosť si svoju streleckú bilanciu zlepšiť.

Rodák z Demjaty Slovensko reprezentoval v 62 zápasoch a dal v nich 13 gólov.

Mal výrazný podiel na jedinečnom a historickom postupe Slovenska na majstrovstvá sveta vo futbale 2010 v Južnej Afrike. V kvalifikačných stretnutiach o postup na tento svetový šampionát bol najlepším strelcom reprezentácie Slovenska – dal v nich šesť gólov.

Na majstrovstvách sveta, na ktorých si zahral, dosiahlo Slovensko historický úspech – postúpilo do osemfinále.

Bol aj v tíme Slovenska, ktorý si vybojoval historicky prvú účasť na tohtoročných majstrovstvách Európy vo Francúzsku.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 8/2016, v predaji od 1. 3. do 7. 3.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V Klube ligových kanonierov sú aj štyria prešovskí ostrostrelci