US Open pokračuje bez dvoch favoritov na titul

Tomáš Berdych neuhral v prvom kole US Open ani set.
Tomáš Berdych neuhral v prvom kole US Open ani set. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|2. sep 2010 o 12:01

Američan Andy Roddick a Čech Tomáš Berdych vypadli na US Open prekvapujúco už v prvých dňoch.

BRATISLAVA. O tenisovom US Open sa zvykne hovoriť, že je najpravdivejším grandslamovým turnajom sezóny. Tenisti naň prídu už rozohratí, vo forme a býva na ňom menej prekvapení. Tento rok však o ne nie je núdza, už v treťom hracom dni vypadli dvaja z favoritov.

Najväčším prekvapením je vyradenie Tomáš Berdycha. Turnajová sedmička nepotvrdila tohtoročnú výkonnosť a vypadla už v prvom kole newyorského turnaja. Stopku českému hráčovi vystavil Francúz Michael Llodra, ktorý je v tenisovom svete známy ako špecialista na štvorhru.

Berdycha tipovali aj za víťaza

Berdych nepotvrdil slová Björna Borga či Johna McEnroa, že je hráčom, ktorý má US Open šancu vyhrať. „Má výborný servis a zlepšil aj zápasovú psychiku, ale nemyslím si, že bude patriť medzi najužších favoritov," povedal pred turnajom pre SME Dominik Hrbatý.

Určite však ani Hrbatý nepredpokladal, že semifinalista tohtoročného Roland Garros a finalista Wimbledonu sa bude porúčať tak skoro.

Prekvapujúce je najmä to, že rodák z Valašského Meziříčí neuhral ani set proti 35. hráčovi rebríčka. „Hral som dobre alebo zle, vôbec neviem. K svojej hre som sa dostal tak tri-, štyrikrát za zápas," citovala Berdych MF Dnes.

Zostrih zápasu medzi Llodrom a Berdychom.

Možno práve v tom hľadať príčinu prehry českej jednotky. Llodra je vynikajúci deblista, má tvrdé podanie a väčšinu zápasu sa snaží hrať štýlom servis - volej. Berdych nevedel zmeniť rytmus hry a nedarilo sa mu returnovať podanie súpera, celkovo mu chýbal pokoj a ku koncu zápasu veľakrát pokazil aj ľahšie loptičky.

Roddick skončil v druhom kole

V druhom kole skončil Andy Roddick. Americká jednotka nestačila na Srba Janka Tipsareviča, s ktorým prehrala v štyroch setoch.

Víťaz US Open z roku 2003 síce vyhral prvý set, ale v ďalších troch už dominoval jeho súper. „Tipsarevič hral dnes výborne, veľa riskoval a vyšli mu aj tesné loptičky, môžem mu len zablahoželať," zhodnotil pre ESPN súpera Roddick.

Zostrih zápasu medzi Roddickom a Tipsarevičom.

Američan nebol počas zápasu najmä v psychickej pohode. V jednej z výmen sa dokonca dostal do konfliktu s čiarovou rozhodkyňou, ktorá mu pri podaní zahlásila prešľap. Našťastie jeho hnev nevyústil do podobného slovného incidentu, aký prezentovala v minulej sezóne Serena Williamsová v semifinále, keď ju podobná chyba stála šancu na postup do finále.

roddick_rozhodkyn.jpg

Andy Roddick v dialógu s rozhodkyňou, ktorá mu zahlásila chybu nôh

„Na začiatku zápasu som bol veľmi unavený, ale potom mi začalo ísť podanie a dostal som sa do tempa," povedal po zápase Tipsarevič.

Roddick tak potvrdil, že na US Open sa mu v poslednom čase nedarí, minulý rok prehral v treťom kole s krajanom Johnom Isnerom.

Ljubičiča vyradil kvalifikant

Menšie prekvapenie sa podarilo inému Američanovi. Kvalifikant Ryan Harrison dokázal vyhrať svoj prvý zápas na grandslamovom turnaji, keď vyradil v prvom kole turnajovú pätnástku Ivana Ljubičiča.

„Jednoznačne najväčšia výhra v mojej kariére. Takýto zápas som potreboval," povedal pre yahoo.com Harrison. Americké médiá ihneď pripomenuli, že osemnásťročný mladík je po dlhšom čase prvým americkým tínedžerom, ktorý dokázal poraziť na US Open hráča z Top 20. Naposledy sa to podarilo devätnásťročnému Roddickovi, keď v roku 2001 zdolal Alexa Corretju.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open pokračuje bez dvoch favoritov na titul