US Open: Kužmová si zahrá finále štvorhry junioriek

Viktória Kužmová bude hrať o premiérový grandslamový titul.
Viktória Kužmová bude hrať o premiérový grandslamový titul. (Autor: TASR)
TASR|12. sep 2015 o 07:49

Kužmová bude v sobotu bojovať o svoj prvý grandslamový titul. S Pospalovovou nastúpia proti ruskej dvojici Anna Kalinská, Anastasia Potapovová.

US Open 2015 - juniorky (semifinále štvorhry):

Viktória KUŽMOVÁ, Aleksandra Pospelovová (SR/Rus.) - Francesca di Lorenzová, Luisa Stefaniová (5-USA/Braz.) 6:4, 6:7 (5), 10:5

NEW YORK. Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Ruskou Aleksandrou Pospelovovou sa prebojovali do finále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji US Open.

V semifinále si poradili s piatym nasadeným americko-brazílskym párom Francesca di Lorenzová, Luisa Stefaniová v troch setoch 6:4, 6:7 (5), 10:5 v tzv. supertajbrejku.

Kužmová bude v sobotu bojovať o svoj prvý grandslamový titul. S Pospalovovou nastúpia proti ruskej dvojici Anna Kalinská, Anastasia Potapovová.

Tri slovenské triumfy vo štvorhre

Z postupu do finále mala talentovaná Košičanka veľkú radosť.

"Bolo to napínavé, keď sme v druhom sete nepremenili tie mečbaly pri vlastných podaniach. Už som strácala nervy, lebo sme hrali lepšie ako ony a nechcela som hrať supertajbrejk. No nakoniec sme to dali, takže to je super. Veľmi sa z toho tešíme. Zatiaľ nevieme, čo vymyslíme na Rusky vo finále. Poznáme ich dobre, vieme ako hrajú. Uvidíme, ako to pôjde, povedala po víťazstve pre portál starsforstars.eu.

Slovenskí juniori ukoristili v ére samostatnosti na podujatiach veľkej štvorky celkovo šesť titulov, z toho tri v debli.

Filip Horanský s Čechom Jiřím Veselým vyhrali v roku 2011 juniorskú štvorhru na Australian Open. Rok predtým získali v Melbourne titul v debli Jana Čepelová so Chantal Škamlovou.

Henrieta Nagyová v roku 1994 po boku bývalej svetovej jednotky Švajčiarky Martiny Hingisovej vyhrala štvorhru na Roland Garros.

Napodobnila Mihalíkovú

Kužmová nadviazala v New Yorku na tohtoročné singlové wimbledonské semifinále. Zverenka trénera Jána Sabovčíka už uprednostňuje ženské turnaje ITF, na ktorých získala v tejto sezóne dva tituly, dokopy ich má tri.

V kombinovanom juniorskom rebríčku ITF jej aktuálne patrí 53. miesto. Naposledy bola zo slovenských juniorov v grandslamovom finále Tereza Mihalíková - v júli vo wimbledonskej štvorhre.

Aj doposiaľ posledné víťazstvo dosiahla Mihalíková - v januári tohto roku v singli na Australian Open. Na US Open vyhrala juniorskú dvojhru Kristína Kučová (2007), vo štvorhre pred érou samostatnosti Radka Zrubáková (1985, 1986), Karina Habšudová (1991).

Vo finále v juniorskej štvorhre boli so zahraničnými partnerkami Petra Uberalová (2012) a Mihalíková (2014). Kužmová je teda za posledné štyri roky treťou juniorskou finalistkou US Open zo Slovenska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open: Kužmová si zahrá finále štvorhry junioriek