Účasť historických áut na Jahodnej stúpa

Aj historické vozidlá každoročne lákajú divákov na Jahodnú.
Aj historické vozidlá každoročne lákajú divákov na Jahodnú. (Autor: Ľudovít Furješ)
Sportnet|27. apr 2018 o 00:00

Blíži sa 10. ročník pretekov automobilov do vrchu Moris Cup Jahodná.

KOŠICE. Už o necelý mesiac, 18. - 20. mája, sa uskutoční 10. ročník pretekov automobilov do vrchu Moris Cup Jahodná.

Súťaž bude okrem domáceho šampionátu už ôsmym rokom zaradená aj do FIA International Hill Climb Cup a šiestym rokom do FIA Historic Hill Climb Championship.

FIA majstrovstvá historických automobilov v pretekoch do vrchu (FIA Historic Hill Climb Championship) vyhlasuje Medzinárodná automobilová federácia FIA.

Šampionát pozostáva v sezóne 2018 z 12 súťaží v siedmich európskych krajinách – po jednej v Rakúsku, Poľsku, Chorvátsku, dvoje pretekov sa konajú na Slovensku (Moris Cup a Dobšinský kopec), v Česku a v Slovinsku a tri v Taliansku.

Zvláštnosťou šampionátu je, že nemá vyhláseného jedného absolútneho majstra, ale piatich majstrov v kategóriách 1 až 5 podľa periód, do ktorých sa zadeľujú historické automobily podľa svojho veku.

Dvaja nechýbali ani raz

Účasť jazdcov bodujúcich do šampionátu historikov na Moris Cup Jahodná každým rokom stúpa. Zatiaľ čo v roku 2013 sa ich na Jahodnej zišlo 11, v roku 2017 ich už bolo 22.

Ani jeden ročník zaradený do FIA Historic Hill Climb Championship si nenechali ujsť Poliak Marian Czapka na svojom Porsche 928 a Česi Petr Tykal na Formule Easter MTX 1-03 a Vladimír Koničar na BMW 2002 Ti.

FIA Historic Hill Climb Championship by sa dal teoreticky považovať za majstrovstvá sveta, pretože žiaden vyššie zaradený seriál pre historické vozidlá neexistuje. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je Moris Cup taký obľúbený.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Účasť historických áut na Jahodnej stúpa