Vůjtek sa teší na vnukov debut v reprezentácii. Prezradil, v čom sa musí zlepšiť

Vladimír Vůjtek.
Vladimír Vůjtek. (Autor: SITA)
Miroslav Kováčik|11. apr 2024 o 12:30

Rayen Petrovický bude hrať proti krajine, v ktorej sa narodil.

BRATISLAVA. Je jediným debutantom v tíme Craiga Ramsayho, ktorý sa v Humennom pripravuje na MS v hokeji 2024 v Prahe a Ostrave.

Premiéru zažije v zápase proti Švajčiarsku, teda krajine, v ktorej sa narodil. Navyše, na striedačke bude ako asistent trénera jeho otec a majster sveta z Göteborgu v jednej osobe.

Rayena Petrovického čaká špeciálny moment v jeho kariére. 

Priznal, že ho pozvánka do seniorskej reprezentácie prekvapila, no je šťastný, že má šancu pokračovať vo výnimočnej rodinnej tradícii. 

"Má na čo nadväzovať," povedal pre iSport.cz jeho starý otec Vladimír Vůjtek, ktorý úspešne viedol aj slovenský národný tím.

Do ôsmej triedy bol útočník

Muž, ktorý Slovákov doviedol zatiaľ k poslednej medaile na MS 2012 v Helsinkách, si pozorne všíma výkony svojho vnuka. "Posledné roky to mal trochu zložité, pretože ho zrážali zranenia," uviedol. 

V predošlej sezóne si zahral v troch rôznych súťažiach. Na jeden zápas dostal šancu v Liberci, následne bol poslaný na hosťovanie do druholigového Vsetína a sezónu dohral na Slovensku v drese Trenčína.

V Tipos extralige strelil dva góly, vrátane jedného v play-off. Tréner Vůjtek priznal, že Rayen začínal práve na poste, kde sa góly očakávajú najviac.

Rayen Petrovický (vľavo) a Patrick Newell v súboji medzi Duklou Trenčín a Nitrou.
Rayen Petrovický (vľavo) a Patrick Newell v súboji medzi Duklou Trenčín a Nitrou. (Autor: TASR)

"On je prerobený útočník, zhruba do ôsmej triedy hral v útoku. Má dobrú rozohrávku, videnie a solídnu strelu. Stále mu trochu chýba odhad v obrannej činnosti - kedy vyraziť a kedy cúvnuť. To sa ešte učí," vraví.

Petrovický bol kapitánom Slovenska na šampionáte do 20 rokov a Vůjteka teší, že dostane šancu aj v A-čku, keďže ešte majú klubové povinnosti skúsení obrancovia ako Peter Čerešňák alebo Martin Marinčin.

Debut svojho vnuka bude sledovať v televízii, no pokiaľ by si ho trénersky štáb ponechal aj do zrazu v Trenčíne, zmenil by názor. Koncom apríla totiž Slovákov čaká dvojzápas proti Česku.

"Určite by som sa išiel pozrieť. Hrať proti Česku by som ho rád videl, ale to je ešte ďaleko," povedal kouč, ktorý Slovensko viedol do MS 2015.

Vladimír Vůjtek.
Vladimír Vůjtek. (Autor: TASR)

Jeho strýko dal Rusom kuriózny gól

Petrovický priznal, že pred štvrtkovým zápasom so Švajčiarskom zrejme bude trochu nervózny, no verí, že túto úlohu zvládne.

"Budem hrať svoju hru, robiť jednoduché veci a chcem ukázať, čo vo mne je. Na to som sem prišiel," vyjadril sa pre slovenské médiá.

Prítomnosť otca Róberta na lavičke nevníma špeciálne, no cení si jeho rady:

"Určite mi povie, čo by som mal robiť lepšie, avšak som rád, že mi veľmi pomáha a dáva mi skúsenosti, ktorých má na rozdávanie."

Rayena Petrovického môžu v kariére inšpirovať aj ďalší členovia hokejovej rodiny, ktorí takisto získali medailu na vrcholnom podujatí.

Jeho strýko Ronald, ktorý odohral v NHL celkovo 345 zápasov, je strieborný medailista z MS 2000 a tiež hral na šampionáte v Česku pred 20 rokmi. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2004

Vtedy sa postaral o jeden z najkurióznejších momentov turnaja, keď proti Rusku (2:0) skóroval v momente, keď bolo na ľade až šesť slovenských hráčov.

Medailovú žatvu v rodine dopĺňa Vladimír Vůjtek mladší, ktorý v českých farbách bol pri zisku bronzu z majstrovstiev sveta 1997 v Tampere a Turku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Vůjtek sa teší na vnukov debut v reprezentácii. Prezradil, v čom sa musí zlepšiť