Tréner Hrunčák o Cibulkovej: Dominika má na top 10

Dominika Cibulková zdolala v tejto sezóne štyri hráčky prvej  svetovej desiatky, pričom nad jednotkou Caroline Wozniackou   a päťkou Verou Zvonariovovou vyhrala dva razy.
Dominika Cibulková zdolala v tejto sezóne štyri hráčky prvej svetovej desiatky, pričom nad jednotkou Caroline Wozniackou a päťkou Verou Zvonariovovou vyhrala dva razy. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|24. okt 2011 o 17:25

Cibulkovej bývalý tréner hodnotil desiatkou jej rýchle nohy, no len na päť bodov ocenil podanie.

BRATISLAVA. Dominika Cibulková má na to, aby sa dostala do top 10 svetového rebríčka. Tvrdí to jej bývalý tréner Peter Hrunčák, ktorý viedol tenistku v juniorskom veku a v roku 2006 ju posunul z 555. na 156. miesto.

Teraz je trénerom Cibulkovej Chorvát Željko Krajan. Po čerstvom triumfe na turnaji WTA v Moskve je Dominika v renkingu sedemnásta. Maximom zostáva 12. miesto z júla 2009 pod vedením Vladimíra Pláteníka.

Čítal jej z tváre

„Domča mi na kurte pripomína Dominika Hrbatého,“ rozhovoril sa tréner Hrunčák, ktorý má v Bratislave tenisovú akadémiu. „Je ako buldog. Môže zdolať ktorúkoľvek hráčku sveta. Opakovane vyhrala nad tenistkami prvej desiatky, a to znamená, že sama sa môže medzi ne zaradiť. Herne na to má.“

Hrunčák priviedol Cibulkovú na bratislavskom turnaji Ritro Slovak Open 2006 k prvenstvu na turnaji úrovne ITF a po piatich rokoch sa dočkala aj prvého titulu na okruhu WTA Tour.

Bývalý tréner sledoval finále Kremlin Cupu s Estónkou Kanepiovou v televízii.

„Dominiku dokonale poznám, a tak som mohol čítať z výrazu jej tváre,“ povedal o zápase. „Bolo tam napísané, že si verí, je v pohode. Sršalo z nej odhodlanie, že si ide po víťazstvo. Keď prekonala kritický bod v druhom sete za stavu 5:5 - vtedy Kanepiová na sieti zasmečovala loptičku tesne do autu - potom už bola na dvorci lepšou hráčkou.“

Hrunčák sa doma tešil z víťazstva svojej bývalej hráčky, dodnes zostali v priateľskom vzťahu.

Najväčšia slabina: servis

„Domča musí stabilizovať formu a hlavne zlepšiť podanie,“ označil najväčšie rezervy Cibulkovej. „V minulosti zahrala dva­tri výborné zápasy a vzápätí podľahla súperke, od ktorej sa to nečakalo. V poslednom čase už predvádzala konštantne dobrý tenis a hneď sa to prejavilo na výsledkoch. Finále v Linci a prvenstvo na významnom turnaji v Moskve sú peknou bodkou za jej tenisovou sezónou.“

Cibulková je so 161 centimetrami najmenšou hráčkou v top 20 rebríčka, hoci jedenástka Francesca Schiavoneová z Talianska (166 cm) - je len o čosi vyššia.

Hrunčák tvrdí, že aj pri výškovom limite môže Cibulková servovať lepšie. S väčšou úspešnosťou prvého podania.

„Bolo to vidieť aj v moskovských zápasoch. Ak jej išiel prvý servis, hneď bola úspešnejšia vo výmene a ľahšie sa potom dostala k víťazstvu v geme.“

Kanepiová dala vo finále 11 es, Cibulková ani jedno.

Titul jej dodá novú energiu

Tento rok začínala Cibulková na 31. mieste, zlepšila sa o 14 miest. S trénerom Krajanom pracovala najmä na nátlakovej hre, zvýraznení svojej najväčšej zbrane – forhendu.

„Agresivitu v hre má solídnu, ale vždy sa dá zmenšovať množstvo chýb,“ hodnotil Hrunčák. „Vo finále mala v troch setoch 47 nevynútených chýb, čo je dosť vysoké číslo. Jej základné údery sú na vysokej úrovni, return je dobrý, v bojovnosti je svetová.“

Cibulková sa k svojmu premiérovému titulu prepracovala bez trénera. Krajan do Moskvy necestoval. Už dávnejšie sa dohodli, že po Linci si zoberie dovolenku.

„Aj to svedčí, že Dominika je dnes na kurte samostatnejšia. Hrá hlavou,“ poznamenal Hrunčák. „Titul jej posilní sebavedomie, dodá novú energiu. Ak bude zdravá, už na budúci rok môže nakuknúť do prvej desiatky. Raz to príde, o tom som presvedčený.“

Doteraz boli len dve slovenské tenistky v top 10: Karina Habšudová-Cíleková desiata vo februári 1997 a Daniela Hantuchová dosiahla 5. miesto v januári 2003.

ico

Hrunčákove známky pre Cibulkovú

Cibulkovej bývalý tréner hodnotil jej hru
Forhend 9
Bekhend 8
Return 7,5
Pohyb 10
Hra na sieti 6
Podanie 5
Kondícia 9
Bojovnosť 9,5
Hodnotenie od 1 do 10, desať je maximum.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tréner Hrunčák o Cibulkovej: Dominika má na top 10