Tour so šestkou na konci je vždy plná prekvapení. Bude aj tento rok?

Chris Froome (druhý zľava) je najväčším favoritom. Opäť sa bude spoliehať na pomoc svojich tímových kolegov.
Chris Froome (druhý zľava) je najväčším favoritom. Opäť sa bude spoliehať na pomoc svojich tímových kolegov. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|1. júl 2016 o 20:30

Možno to je len náhoda a skutočne o nič nejde. Počas predchádzajúcich šesťdesiatich rokov sa presne opakovali ročníky, v ktorých na slávnej Tour de France pohoreli favoriti. So železnou pravidelnosťou to vychádza na roky, ktoré sa končia šestkou. Ak to bude platiť naďalej, budú mať tohtoročné preteky opäť nečakaného víťaza.

BRATISLAVA. „Budem to mať ťažšie ako pri predchádzajúcich výhrach,“ tuší Chris Froome. „Tento rok je tu silnejšia konkurencia. Súperi sú na tom oveľa lepšie.“

V sobotu pred prílivovým ostrovom Mont Saint-Michel štartujú najprestížnejšie cyklistické preteky sveta – Tour de France. Tritisícpäťsto kilometrov naprieč Francúzskom. Brit je dvojnásobným víťazom a veľkým favoritom.

V roku 2013 ničil súperov ako motorová píla. Vyhral s veľkou prevahou. Vlani mal všetko pod kontrolou, len v predposlednej etape sa jeho náskok výrazne znížil.

Vo Francúzku medzi fanúšikmi nie je veľmi populárny. Neveria, že môže tak vyčnievať nad súpermi bez toho, aby dopoval.

Ich averzia však akoby pramenila aj zo spôsobu, akým Brit vyhráva. Froome aj s tímom Sky priniesli na veľké preteky systém.

Etapy sú predvídateľné, Sky má všetko pod kontrolou. Naplno sa súťaží len v posledných kilometroch a Froome má navrch.

Contador: Sagan je moja výhoda

Teraz však i on očakáva veľmi tuhý boj. Nezvíťazí rozdielom triedy, ako to bolo v roku 2013. „Tento rok nemôžem nič brať ako istotu. Veľa vecí nemáme pod kontrolou.“ Napínavé preteky očakáva aj jeho rival Alberto Contador. 

„Vôbec by ma neprekvapilo, keby nebol jasný víťaz v poslednej etape. Pokojne sa všetko môže rozhodnúť až tam,“ vravel tridsaťtriročný Španiel.

V tíme sa bude spoliehať aj na Petra Sagana, ktorý má za cieľ vyhrávať etapy a obhájiť zelený dres. Najviac príležitostí bude mať počas prvého týždňa. Cez víkend bude bojovať aj o žltý dres lídra.

„Za celú svoju kariéru som nevidel cyklistu, ktorý by mal jeho úroveň. Dokáže poriadne zamiešať kartami v pretekoch. Je to moja výhoda, nie príťaž,“ hovoril Španiel. „Máme len jedného lídra a tým je Alberto,“ vravel Sagan novinárom pred štartom. „Tak ako všetci ostatní mu rád pomôžem. Je to veľký šampión.“

Prekvapenia sa opakujú

Za posledné štyri roky bol víťaz jasný už po prvých stúpaniach a celé preteky svoju pozíciu kontroloval. Tour chýbalo väčšie napätie. Pritom za vyše sto ročníkov sa udialo mnoho nečakaných zvratov a medzi víťazmi boli aj úplní outsideri.

Francúzsky novinár Gilles Le Roc’h si všimol, že v rokoch, ktoré sa končia šestkou (1956, 1966, 1976...), skončili preteky nečakane. A tento rytmus platí už šesťdesiat tokov. Ide skutočne len o náhodu?

Tour de France 2016

  • Štartuje v sobotu 2. júla pred Mont Saint -Michel.
  • Cieľ je 24. júla v Paríži po 3535 km.
  • Najvyšší bod Tour je Port d'Envalira (2408 m) v 10. etape v Pyrenejách.
  • Organizátori rozdelili etapy podľa profilu na deväť rovinatých (1, 2, 3, 4, 6, 11, 14, 16, 21), štyri kopcovité (5, 7, 10, 12), šesť horských (8, 9, 15, 17, 19, 20) a dve časovky (13, 18).
  • Prví traja jazdci získajú v každej etape s výnimkou časoviek bonifikácie – 10, 6 a 4 sekundy.

V roku 1956 nebol na štarte žiaden z predchádzajúcich víťazov a do Paríža priviezol žltý dres celkom nečakane úplný outsider Roger Walkowiak. Fanúšikovia považovali jeho triumf za

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Tour so šestkou na konci je vždy plná prekvapení. Bude aj tento rok?