USA na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?

Sergino Dest počas tréningu tímu USA.
Sergino Dest počas tréningu tímu USA. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|20. nov 2022 o 01:00

Aké sú najväčšie mená v nominácii USA na MS vo futbale 2022?

MS vo futbale 2022 sa hrajú od 20. novembra do 18. decembra v Katare. Tím USA je súčasťou skupiny B.

Ktorých hráčov USA sa oplatí sledovať?

Sergino Dest (21 rokov, pravý obranca, AC Miláno)

Dest je na svoj vek nesmierne skúsený, objavil sa na MS hráčov do 17 rokov 2017 a aj na MS hráčov do 20 rokov 2019.

Ako rodený Holanďan mal aj možnosť hrať za Holandsko, ale vo svojich 14 rokoch sa rozhodol, že bude nosiť americký dres.

Svoju kariéru profesionálneho hráča začal v Ajax Amsterdam. Odtiaľ putoval do FC Barcelony, kde si zahral aj po boku jedného z najlepších hráčov všetkých čias – Lionela Messiho.

„Veľmi dobrý hráč,“ opísal Desta jeho bývalý tréner Barcelony Xavi Hernández.

Na začiatku aktuálnej sezóny odišiel na hosťovanie do AC Milána, aby sa čo najlepšie pripravil šampionát v Dakare, kde bude najsledovanejším členom reprezentácie USA.

Giovanni Reyna (20 rokov, záložník, Dorussia Dortmund)

Pre dlhoročných fanúšikov futbalu americkej reprezentácie priezvisko Reyna určite vzbudí pocit nostalgie. Giovanni je synom bývalého amerického stredopoliara a kapitána Claudia Reynu, ktorý odohral v americkom drese 112 zápasov.

Na rozdiel od svojho otca, ktorý považoval za najdôležitejší stred ihriska, Giovanni je prirodzenejší útočník, pričom sa nie je cudzia ani pozícia na krídlach.

Rodák z malého amerického mesta Bedford začal kariéru v juniorských ligách za tím New York City a s pocitom skúseného profesionála odišiel ako 17-ročný do mládežníckeho výberu Borrusie Dortmund, odkiaľ sa ešte v tej istej sezóne prepracoval do seniorskej časti.

Koronou poznamenanej sezóne 2020/2021 odohral na jeho mladý vek neuveriteľných 32 zápasov v najvyššej nemeckej lige a v aktuálnej sezóne napomohol svojmu tímu dvomi asistenciami k postupu zo skupinovej fázy Ligy majstrov.

Yunus Musah (19 rokov, stredopoliar, Valencia CF)

Musah je zaujímavý nie len svojim herným štýlom, ale aj životom. Narodil sa v New Yorku ghanským rodičom a celé detstvo prežil v Taliansku a v Anglicku, a tak si mohol vyberať medzi štyrmi seniorskými reprezentáciami, ktorú bude reprezentovať.

Ako jedenásťročný sa dostal do akadémie Arsenalu, kde zaujal trénerov mládežníckych anglických reprezentácií, za ktoré odohral 32 zápasov.

V novembri 2020 prijal pozvanie americkej reprezentácie na účasť v priateľských zápasoch proti Walesu (0:0) a Paname (6:2). Vtedy sa rozhodol, že na seniorskej úrovni bude reprezentovať práve USA.

Celý tím sa na neho spolieha a verí, že v deň tretieho skupinového zápasu proti Iránu budú môcť oslavovať nie len postup zo skupiny, ale aj Musahove 20. narodeniny.

Kompletnú nomináciu USA nájdete na tomto odkaze >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»USA na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?