Holandsko na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?

Virgil van Dijk (vľavo) v drese Holandska.
Virgil van Dijk (vľavo) v drese Holandska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|20. nov 2022 o 01:00

Aké sú najväčšie mená v nominácii Holandska na MS vo futbale 2022?

MS vo futbale 2022 sa hrajú od 20. novembra do 18. decembra v Katare. Holandsko je súčasťou skupiny A.

Ktorých hráčov Holandska sa oplatí sledovať?

Virgil van Dijk (31 rokov, obranca, Liverpool FC)

V pomerne vysokom veku – 31 rokov, Van Dijk, ktorý nikdy nehral MS alebo EURO, dostane konečne šancu reprezentovať svoju krajinu na veľkom turnaji.

Van Dijk skončil na druhom mieste v kategórii Najlepší mužský hráč FIFA za rok 2019. Domov sa vracal s pochvalou víťaža kategórie Lionela Messiho, ktorý ho označil za veľkolepého obrancu.

Toto ocenenie získal po tom, čo s Liverpoolom získal pohára víťaza Ligy Majstrov, víťaza Superpohára UEFA a vyhrali aj MS klubov. Titul v najvyššej anglickej lige získal v nasledujúcej lige.

Frenkie de Jong (25 rokov, stredopoliar, Barcelona)

Frenkie de Jong je výborný príklad hráča, ktorý sa nestal futbalistom kvôli peniazom či sláve, ale kvôli tomu, lebo ho futbal jednoducho baví.

Pri svojom poslednom vystúpení za Ajax v roku 2019 proti Graafschap dokonca prosil rozhodcu, aby nastavil čas navyše, pretože chcel hrať čo najdlhšie.

Rodák z Gorinchemu sa dostal do základnej formácie Barcelony vďaka jeho práci s loptou, ale aj faktu, že je odhodlaný prispieť nie len v ofenzíve, ale aj v defenzíve

Nastúpil v 46 reprezentačných zápasov, hoci v posledných 36 zápasoch nedokázal streliť gól. Či dokáže rozvlniť katarské siete, je otázne, no zdá sa, že je pripravený na to, aby prepísal túto nelichotivú osobnú štatistiku.

Cody Gakpo (23 rokov, útočník, PSV Eindhoven)

Je náročné nájsť hráča, o ktorom sa šíri viac klebiet o prestupoch ako Cody Gakpo. Tento ešte len 23 ročný útočník je siedmu sezónu upísaný holandskému veľkoklubu PSV.

Hráč s jeho reputáciou by mohol vyberať svoj ďalší klub podľa vlastného uváženia, pričom kluby ako Manchester United alebo Real Madrid údajne stoja v rade na jeho podpis.

Deväť gólov a 12 asistencií v 14 vystúpeniach v najvyššej holandskej lige v tejto sezóne sa nedá ľahko prehliadnuť, čo znásobuje výsledky z predchádzajúcich ročníkov, v ktorých vyhral holandský pohár a ocenenie Holandský futbalista roka.

V seniorskej reprezentácii odohral iba 13 medzinárodných vystúpení, kvôli čomu by sme mohli považovať za neskúseným na svetovej scéne. To by mohlo znamenať, že sa nepresadí do základnej zostavy, no keď dostane šancu, určite ju nebude chcieť premárniť.  

Kompletnú nomináciu Holandska nájdete na tomto odkaze >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Holandsko na MS vo futbale 2022: Ktorých hráčov sa oplatí sledovať?