Tomko: Hudáček má veľkú šancu ukázať svoje kvality

Tréner HC. Anton Tomko si želá so Žilinou trojbodový štart.
Tréner HC. Anton Tomko si želá so Žilinou trojbodový štart. (Autor: Róbert Sándor)
Sportnet|10. sep 2009 o 00:00

Už zajtra štartuje nový extraligový ročník. Hokejisti HC Košice obhajujú majstrovský titul. Na úvod ich čaká domáce vystúpenie so Žilinou (v Steel Aréne o 17.30).



KOŠICE. Azda najviac narušuli prípravu hokejistov HC Košice na sezónu zranenia. Päť bekov na maródke súčasne, to sa len tak nevidí. Ale situácia sa pred extraligovým štartom zlepšila. Tréner Anton Tomko spoločne s asistentom Pavlom Hulvom tak premýšľajú, s akou zostavou v zadných radoch proti Žiline vyrukujú.

"K dispozícii je Tabaček, Deyl, Chmelo, Grman, Pichnarčík a už aj Kledrowetz. Gajdoš to bol skúsiť v našej farme, takže budeme mať šesť obrancov. Mimo hry tak ostávajú Homér s Dávidom Halászom," uviedol Tomko, ktorý v príprave nasadzoval do obrany aj útočníkov Sýkoru a Mertela. "Sú použiteľní, aj to je jedna z možností," dodal prvý muž na košickej lavičke ešte predtým, ako bolo isté, že do obrany prichádza Peter Mikuš z Trenčína na výmenu za Michela Miklíka.

Mladí brankári

Do sezóny vstupuje majster s brankárskou jednotkou Júliusom Hudáčkom. Aspoň v úvode by mu mal robiť dvojku ďalší mladučký gólman Tomáš Halász. Priemerný vek týchto brankárov je len dvadsať rokov. "Rozhodli sme sa, že Julovi Hudáčkovi dáme príležitosť. Je to mladý brankár, ale má veľkú šancu ukázať svoje kvality a potvrdiť výkonnosť. Sme súčasne radi, že príprave sa v dobrom svetle ukázal Tomáš Halász. Bude len fajn, ak dokáže Julovi dýchať na chrbát, ak už na tréningu si budú zdravo konkurovať. Hoci vieme, že viac skúseností má Hudáček, Halász okúsil extraligu len v drese dvadsiatky."

V útoku majú tréneri k dispozícii s Balážom a Gmitterom 14 hráčov. "Predstavu o skladbe štyroch útokov samozrejme máme. Na zápasovú súpisku dáme zrejme 13 útočníkov a 7 bekov," povedal Tomko.

Pre Lipovského a Spilara iný zápas

Zajtra sa v prvom kole Košičania popasujú o extraligové body so Žilinou. Anton Tomko s ňou svojho času ako asistent získal titul. A hoci prešli štyri roky, pod Dubňom je stále niekoľko rovnakých mien. "Hreus, Nádašdi, Spilar, Lipovský, tí boli v Žiline aj pred rokmi a sú tam opäť. Tých hráčov dobre poznám. Hlavne pre takého Spilara či Lipovského bude zapás v Steel Aréne iný, lebo sa budú chcieť ukázať v plnej kráse. V Žiline sú hráči, ktorí už niečo dosiahli, no tím určite zmenil herný prejav, prejaví sa rukopis Laca Spišiaka."

S víťazstvami pohoda

Víťazstvo na úvod. Nič iné si v Košiciach nepripúšťajú. Mužstvo sa spolieha na podporu z tribún. "Pre nás je najdôležitejšie získať tri body. S víťazstvami potom prichádza aj pohoda. Doteraz to bola len príprava. A tú berú hráči predsa len inak ako extraligu, koncentrácia na zápasy nie je rovnaká, nehovoriac o tom, že v príprave hrávate v plnej tréningovej záťaži."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tomko: Hudáček má veľkú šancu ukázať svoje kvality