Tituly z Tour možno nepridelia nikomu

Lance Armstrong.
Lance Armstrong. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. sep 2012 o 12:11

Lance Armstrong sa vzdal boja proti obvineniam z užívania nedovolených prostriedkov a prišiel o 14 rokov svojich súťažných výsledkov.

BRANDS HATCH. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) uvažuje o amnestii pre športovcov i cyklistických funkcionárov, ktorí boli zapletení v dopingu.

Rozhodnutie UCI by mohli priniesť obrat v snahe zbaviť Lancea Armstronga jeho titulov z Tour de France. Prezident UCI Pat McQuaid na septembrovom zasadnutí organizácie navrhne amnestiu, ktorá by mala očistiť cyklistiku po dopingovej ére. O osude návrhu by sa malo rozhodnúť na stretnutí 19. a 20. septembra.

"Existuje na to priestor a UCI sa tým môže zaoberať," povedal McQuaid. "Tento návrh prednesiem osobne pred výborom UCI. Je to jedna z tém, ktorou by sme sa mohli zaoberať ako reálnou možnosťou. Musíme definovať parametre, spôsob zavedenia, časové obdobie, ktorého sa to bude týkať, i to, ako budú následne vyzerať výsledky. Musíme pracovať v rámci antidopingových pravidiel a sankcií."

Čaká sa na dôkazy

UCI zatiaľ čaká na dôkazy, pre ktoré Americká antidopingová agentúra (USADA) vzala Armstrongovi tituly z Tour, proti čomu Američan vzdal ďalší boj. Otázne je, či UCI potvrdí doživotný dištanc udelený Američanmi.

Člen MOV Denis Oswald si však myslí, že Armstrong by si mal nechať bronz z OH 2000 v Sydney napriek odňatiu titulov z Tour. Podľa Oswalda by mohlo ísť o odlišnú interpretáciu osemročného obdobia určeného svetovým antidopingovým kódexom.

Podľa McQuaida by bolo možné napadnúť rozhodnutie USADA o doživotnom dištanci na Športovom arbitrážnom súde iba v prípade, ak na to existuje "vážny dôvod".

McQuaid nevylúčil ani možnosť, že by sedem ročníkov Tour napokon ostalo bez víťaza. "Nastala neštandardná situácia," mieni McQuaid, ktorý poukázal na "nesprávnosť" v kauze Armstrong nerešpektovaním kódexu Svetovej antidopingovej agentúry.

"Každý so znalosťou práva vie, že v prípade, ak chcete udeliť doživotný dištanc, musíte druhej strane predostrieť dôkazy, ktoré voči nej máte. To sa v tomto prípade nestalo."

Tour bez víťaza

USADA si myslí, že Armstrong užíval zakázané látky už od roku 1996, vrátane EPO, steroidov a krvných transfúzií. Armstrong dlhodobo odmietal podobné obvinenia, no v auguste sa napokon vzdal ďalšieho boja proti obvineniam USADA a prišiel o 14 rokov svojich súťažných výsledkov.

Tituly z Tour z rokov 1999 až 2005 možno napokon nepridelia nikomu, pretože aj väčšina v tom čase druhých jazdcov bola zapletená v dopingových kauzách.

"Cyklisti na pódiových umiestneniach na týchto pretekoch a niekedy nielen druhí a tretí, ale aj ďalší, boli usvedčení z dopingu alebo sú podozriví z jeho užívania," uzavrel McQuaid. "Ak by sme sa dostali do fázy odňatia titulov, ktoré by mali pripadnúť druhým či tretím jazdcom v poradí, tak neviem, či by sme túto časť histórie nemali označiť za čiernu éru."

Informovala agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tituly z Tour možno nepridelia nikomu