Titul v stíhačke pre Domračevovú, Kuzminová devätnásta

SITA|4. mar 2012 o 16:37

Biatlonovou majsterkou sveta v dramatických stíhacích pretekoch žien na 10 km na šampionáte v nemeckom Ruhpoldingu sa stala Bieloruska Darja Domračevová.

RUHPOLDING. Bieloruská biatlonistka Darja Domračevová sa ovenčila na MS v nemeckom Ruhpoldingu zlatom. V stíhacích pretekoch na 10 km zdolala Nemku Magdalenu Neunerovú o 25,1 sekundy a tretiu Rusku Oľgu Viluchinovú o 1:15,4 min. Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa zaradila na 19. miesto, so stratou na Domračevovú 3:19,2 min, Jana Gereková skončila na 31. priečke (+4:29,5).

Nemka Neunerová sa usilovala napodobniť Francúza M. Fourcadeho, pripojiť k zlatu zo šprintu ďalšie v stíhačke a zaokrúhliť počet titulov v kariére na desať.

Päťnásťsekundový náskok si preniesla zo šprintu pred Bieloruskou Domračevovou, 38 sekúndový pred Ukrajinkou Vitou Semerenkovou a 80-sekundový pred Anastasiou Kuzminovou, ktorá túžila 10. miesto zo šprintu vyšperkovať, ak okolnosti dovolia, aj medailou.

Od Jany Gerekovej sa očakával podstatný posun vpred, pretože 53. priečka v šprinte a hlavne strata 3:12 min ju dosť výrazne oddelili od výraznejšieho úspechu.

Vlani v ruskom Chanty-Mansijsku sa Neunerovej zlaté double nepodarilo, v stíhačke jej v tom zabránila Mäkäräinenová. Fínke sa šprint nevydaril, na 27. mieste sa jej strata rovnala 2:22 min, jedna súperka tak olympijskej víťazke Neunerovej odpadla, no na svoju príležitosť čakali ďalšie.

V úvodnej ležke zapôsobila Neunerová brilantne, Domračevová taktiež, no s dlhším streleckým časom, a tak si Nemka mohla užívať náskok 16,1 sekundy. Anastasia Kuzminová sa snažila posunúť vpred, no piaty terč zostal čierny a jeden trestný okruh jej priradil opäť 10. miesto, no so stratou na Neunerovú už 1:45,9. Jana Gereková, útočiaca zozadu, nezakolísala a uzatvorila 40-ku najlepších.

Druhá ležka už suverénne pre Neunerovú nedopadla, no rovnako pre Domračevovú, Nemka nevybielila štvrtý, Bieloruska piaty terč, a tak sa na čele a zo vzájomného súboja oboch o zlato nič nezmenilo. Kuzminová zostala verná jednému trestnému okruhu, tentoraz minula druhý terč a klesla na 13. miesto (+1:49,2), 39. Jana Gereková sa aj po jednej chybe na druhom terči zlepšila.

Polohu stojmo začali obe líderky súčasne a opäť z nej vyšla časovo lepšie Nemka, Domračevová navyše musela bežať s nevybieleným druhým terčom trestný okruh a jej strata narástla na 33,7 sekundy. Žiaľ, Anastasie Kuzminovej vyšla z hlavne nepresná druhá a piata rana, čo už vážne ohrozilo jej úmysly, s priebežným 16. miestom a mankom 2:41,7 min. Jane Gerekovej nevyšiel tretí výstrel, no posunula sa na 34. miesto.

Zápletka o zlato sa napokon preklopila v prospech Domračevovej, záverečnú streľbu zvládla na rozdiel od Nemky čisto, Neunerová pohorela na prvom a druhom terči a na štadióne nastalo obrovské sklamanie. Trinásťsekundový náskok Bielorusky pri jej skvelej bežeckej forme bol dostatočný na zlatý finiš a 25-ročná Domračevová sa mohla radovať z premiérového titulu majsterky sveta.

Anastasia Kuzminová aj v záverečnej streľbe minula, hneď prvý terč a z 19. miesta, keď s piatimi trestnými okruhmi (1-1-2-1) si trať predĺžila o 75O metrov, stihla dobehnúť len na konečnom 19. mieste. Jana Gereková (0-1-1-1) bola jedna z tých, ktorým sa v stíhačke podaril výrazný posun vpred, 53. priečku v šprinte zveľadila na 31. miesto.

ico

Výsledky - stíhacie preteky žien na 10 km:

1. Darja Domračevová (Biel.) 29:39,6 min (2 trestné okruhy), 2. Magdalena Neunerová (Nem.) +25,1 s (4), 3. Oľga Viluchinová (Rus.) +1:15,4 (1), 4. Tora Bergerová (Nór.) +1:25,8 (3), 5. Helena Ekholmová (Švéd.) +1:28,3 (2), 6. Marie Laure Brunetová (Fr.) +1:31,1 (2), ... 19. Anastasia Kuzminová +3:19,2 (5), 31. Janka Gereková (obe SR) +4:29,5 (3)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Titul v stíhačke pre Domračevovú, Kuzminová devätnásta