Tínedžer Djokovič lámal v Miami rekordy

SITA|2. apr 2007 o 14:39

MIAMI 2. apríla (SITA) - Svetový tenis objavil svoju novú hviezdu. Týmito slovami glosoval triumf Srba Novaka Djokoviča na turnaji Sony Ericsson Open v Miami jeho šéf Butch Buchholz. Deväťnásťročný rodák ...

MIAMI 2. apríla (SITA) - Svetový tenis objavil svoju novú hviezdu. Týmito slovami glosoval triumf Srba Novaka Djokoviča na turnaji Sony Ericsson Open v Miami jeho šéf Butch Buchholz. Deväťnásťročný rodák z Belehradu vyhral jeden z najprestížnejších turnajov na svete s dotáciou 3,45 mil. USD suverénnym spôsobom - bez straty setu. Vo finále jediného podujatia série ATP Masters, ktoré sa hrá v tomto roku na tri víťazné sety, zdolal Argentínčana Guillerma Caňasa 6:3, 6:2, 6:4 a stal sa najmladším víťazom v 23-ročnej histórii turnaja v Crandon Parku. Vo veku 19 rokov a 10 mesiacov prekonal o jeden mesiac aj legendárneho Američana Andreho Agassiho, ktorý získal prvý zo svojich šiestich titulov v Miami resp. Key Biscayne už v roku 1990. Bez straty setu vyhral tento turnaj ešte o rok skôr aj Čechoameričan Ivan Lendl. „Keď sa spomínajú víťazstvá a rekordy spojené s mojím menom, napĺňa ma to hrdosťou. Vtedy sa stávam súčasťou histórie tohto športu a to je skvelý pocit,“ citujú americké médiá po triumfe v Miami mladého Srba. Djokovič dosiahol v rebríčku ATP Entry aktuálnym skokom na 7. miesto kariérne maximum, ale už teraz tvrdí, že kvalita jeho hry ešte vyššia, než ukazuje počítačové poradie. „Môj súčasný tenis má konečne takú úroveň, že spĺňa kritériá hry troch najlepších hráčov na svete. Na Švajčiara Federera ešte nemám, ale aj to raz, verím, príde,“ povedal.

Mladík, ktorý v detstve obdivoval Peta Samprasa, takmer vyhral už predchádzajúce podujatie série ATP Masters v Indian Wells. V kalifornskom finále však proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi zaplatil „nováčikovskú daň“. Kým sa herne dostal do zápasu, už sa s ním proti skúsenejšiemu súperovi nedalo nič urobiť. Teraz však vo finále nenechal nikoho na pochybách, že je lepší ako jeho argentínsky súper Caňas. Kľúčom k úspechu bola zrejme šiesta hra druhého setu, ktorá trvala takmer 20 minút. Djokovič v nej čelil niekoľkým brejkbalom súpera, dvakrát úspešne vyzval na spoluprácu „jastrabie oko“ a napokon potvrdil brejk na 4:2. „V každom zápase dvoch vyrovnaných súperov spravidla príde takýto zlomový gem. Treba nájsť spôsob, ako ho vyhrať a potom už ide všetko ľahšie,“ prezradil nový tenisový idol.

Djokovičov progres je od polovice roka 2006 spojený aj s menom slovenského trénera Mariána Vajdu. Aj jeho zásluhou urobil rodák z Belehradu vlani zrejme rozhodujúci vývojový skok vo svojej kariére, keď vyhral dva turnaje (Amersfoort, Metz) a za rok sa posunul z 83. miesta až na 16. pozíciu, znamenajúcu príslušnosť k širšej špičke. Za tri mesiace nového roka pridal ďalšie dve turnajové prvenstvá (Adelaide, Miami) a posun na 7. miesto na svete. Djokovič hrá útočný celodvorcový tenis s množstvom víťazných úderov z oboch strán. Výborným pohybom na dvorci pripomína Federera, bojovnosťou a nezlomnou vôľou Nadala. Jeho excelentným úderom je bekhendový „longlajn“, ale aj skrátenie hry v ktoromkoľvek okamihu, čiže „dropšot“.

Djokovič začal s tenisom ako štvorročný a odmalička vynikal na kurte veľkou ctižiadostivosťou a zanietením. V tenisovom vývine ho všemožne podporovali rodičia, ktorí ho ako 12-ročného prihlásili do mníchovskej akadémie Nikiho Piliča, kde strávil dva roky. Potom ho trénoval Talian Ricardo Piatti, ktorý sa však staral aj o Chorváta Ivana Ljubičiča. Vlani ho prevzal bývalý daviscupový reprezentant SR Marián Vajda Ten už na začiatku spolupráce uviedol, že jeho nový zverenec má potenciál na Top Ten. „Hrá variabilne a rýchlo. Je na svoj vek až príliš populárny a priateľský. Na turnajoch rozdáva autogramy a rozhovory, je šťastný, že má veľa fanúšikov. Bude však musieť vzdorovať veľkému tlaku a očakávaniam,“ povedal ešte vlani v septembri v rozhovore pre mesačník Slovenský tenis M. Vajda. Jeho zverenec tieto slová potvrdil aj po finále v Miami, kde sa okrem rodičov a trénerovi nezabudol poďakovať aj množstvu fanúšikom v hľadisku. „Som hrdý na to, že som Srb a vidím v hľadisku veľa srbských vlajok. Ďakujem všetkým za podporu. A môžem sľúbiť, že sa vynasnažím hrať tenis tak, aby som sa raz stal svetovou jednotkou,“ povedal Djokovič.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tínedžer Djokovič lámal v Miami rekordy