Tenistky sa tešili na elitu, čaká ich len druhá liga

Radosť srbského tímu po postupe do elitnej skupiny Pohára federácie.
Radosť srbského tímu po postupe do elitnej skupiny Pohára federácie. (Autor: SITA)
Peter Fukatsch|18. apr 2011 o 21:53

Rozhodujúca štvorhra tenisového Pohára federácie Slovensko - Srbsko vyzerala na krátky a šťastný proces pre domáci tím. Hantuchová s Rybárikovou viedli nad Jankovičovou s Kruničovou 6:2, 5:1 a 30:0. To bolo v nedeľu o siedmej večer. O dve hodiny sa tešili

Srbky. Otočili nemožné, postúpili do elitnej skupiny súťaže.

BRATISLAVA. Srbská tenisová enkláva, hráčky, novinári aj niektorí fanúšikovia vtrhli po víťaznom zápase do miestnosti na rozhovory ako veľká voda. Rozjarení, hluční, pospevujúci si. Za stolom sedel kapitán Sloveniek Matej Lipták a snažil sa vysvetľovať nevysvetliteľné.

„Možno zajtra, pozajtra, o týždeň budem múdrejší, teraz neviem povedať racionálnu príčinu. Lomcujú mnou emócie. Som smutný,“ povedal Lipták.

Srbská jednotka Jelena Jankovičová sa zháčila a s ospravedlňujúcim gestom vyšla von.

Odvaha, ba drzosť

Keď na tlačovej besede prišiel čas víťazného tímu, nebolo pre zmenu Jankovičovej. Osemnásťročná Aleksandra Kruničová pokrikovala na svetovú hviezdu bez ostychu približne v tom zmysle: Jelena, do pekla, kde si.

Táto situácia nemá nič spoločné s obratom, ktorý sa v tenise vidí iba veľmi zriedkavo. Daniela Hantuchová tiež veľmi dlho hľadala slová, ale napokon asi vystihla pointu.

„Ak Srbky, či povahovo im blízke typy, zacítia šancu, stratia akýkoľvek rešpekt. Tá malá (Kruničová) dlho nič nehrala. Potom však behala do odpadnutia. Vyhrali, lebo boli odvážnejšie. Hovoriť o šťastí, o dvoch– troch loptách, ktoré sme mali pri našich mnohých výhodách či pri dvoch mečbaloch zahrať lepšie, je zbytočné. Pravda, práve tieto lopty urobili zo Srbiek, najmä z Kruničovej, čertice. Skúšali sme zlomiť stav bojovnosťou, ale bez odvahy.“

Hantuchovej zmienku o odvahe možno v dobrom pritvrdiť. Srbky zavše pôsobili až drzo. Kruničová po vyhraných loptách pobehovala k divákom a vehementne naznačovala: „Kričte viac.“ Na cudzej pôde, nie v Belehrade. Dievčatko, ktoré sprvoti vyzeralo, že sa už-už rozplače, stratilo akékoľvek zábrany, jedno či udierala smerom k Rybárikovej alebo Hantuchovej. Mečbaly odvrátila práve ona.

Šesť hodín na kurte

Hantuchová strávila v nedeľu na dvorci viac ako šesť hodín. V tomto smere to bol jej druhý najdlhší deň v živote.

„Raz na Australian Open som hrala po singli a debli ešte aj mix. Samozrejme, že som už bola unavená. Nie však tak, aby to bolo podstatné. Dvakrát som prehrala (aj v debli s Jankovičovou, a tesne - pozn. red.) v najlepšej atmosfére, ktorú som v živote na tenise zažila. To neprebolí iba tak.“

Vážnou témou bolo, prečo Lipták nepostavil aj do štvorhy Cibulkovú, ktorá chcela hrať. Vyhrala predtým dva zápasy, je bojovníčkou na pohľadanie. „Aj som to zvažoval. Daniela je naša deblová jednotka a Magda sa k nej lepšie hodí. Nerozhodol som sám, taký názor mal celý náš tím. Napokon do stavu 6:2 a 5:1 to bol výborný výkon aj od Magdy.“

Ich hra sa rozpadla

Hantuchová podotkla, že Srbky nehrali nič zvláštne, „iba“ solídne. Rybáriková časom úplne odišla. Viackrát išla po lopte, ale v poslednej chvíli ju pustila, spoluhráčku „zašila“. Nepodarene smečovala lopty, ktoré celkom iste išli von a predovšetkým si nedržala základný postoj pri sieti.

„Predsa v tej nešťastnej štvorhre bol aj pozitívny moment. Naše bojovali, mali šancu vyhrať ešte raz. V rozhodujúcom sete viedli po brejku 6:5. Nevyužili to. Potom sa ich hra rozpadla úplne,“ podotkol Lipták akoby na akú-takú útechu. V histórii tenisu, najmä vo štvorhre, sú podobné zvraty ojedinelé, ale stanú sa.

„Aj ja som už na turnajoch takto obracala,“ podotkla Hantuchová aj Jankovičová.

Vo dvojhre je pamätný zápas z Roland Garros 2004. Slovenka Ľubomíra Kurhajcová viedla nad Američankou Lisou Raymondovou 6:0, 5:0, 30:0, mala dva mečbaly a prehrala.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistky sa tešili na elitu, čaká ich len druhá liga