Tenisti Izraela sú na turnaji v Dubaji nežiaduci

Šahar Peerová
Šahar Peerová (Autor: ap)
Sportnet|18. feb 2009 o 20:00

Izraelčanka Šahar Peerová nedostala víza do emirátov. Teraz na ne čaká jej krajan Andy Ram. Veľký dubajský turnaj môže mať problémy.

MELBOURNE. Po tom, čo izraelskej tenistke Šahar Peerovej úrady Spojených arabských emirátov nevydali vstupné víza na turnaj do Dubaja, spustila sa lavína reakcií, žiadostí, ale aj konkrétnych krokov v športovom a obchodnom svete.

Jeruzalemská rodáčka, 21-ročná Peerová, ktorá má aj slovenské občianstvo, hrala na turnaji v thajskej Pattayi, keď sa dozvedela, že je v Dubaji nežiaduca. Ide o jeden z najväčších turnajov WTA s dotáciou dva milióny dolárov.

Pred rokom sa Šahar stala prvou izraelskou tenistkou, čo hrala v Perzskom zálive. Teraz nedostala šancu, na ktorú má so 45. miestom v rebríčku plné právo.

Politika zasiahla do športu tak, že emiráty, ktoré nemajú s Izraelom diplomatické styky, uplatnili svoje predpisy. Hrozí, že na ne doplatí ďalší izraelský tenista Andy Ram.

Peerová nepoužila slovenský pas, ktorý vlastní vyše pol roka. Získala ho na žiadosť starej mamy Juliany Ecksteinovej, z matkinej strany pôvodom zo Stredy nad Bodrogom, ktorá s ňou často aj cestuje.

Peerovej starý otec Jozef pochádza z Varína pri Žiline. Šahar po slovensky nevie, ako nám v Melbourne povedala, nebude na Slovensku žiť a ani ho reprezentovať, tejto téme sa radšej vyhýba.

Šahar zdedila po rodičoch športové gény. Otec bol plavecký majster Jeruzalema, mama Aliza zase špičková šprintérka.

Slúžila dva roky v armáde

Ecksteinovci žili v Jeruzaleme, kde sa im narodila dcéra Aliza. Jej nastávajúci, Dovik Peer, otec Šahar, sa narodil v Juhoafrickej republike a prišiel do Izraela v roku 1961 vedno s tromi bratmi.

Rodičia Peerovej boli spolužiaci už od základnej školy (ročník 1955). Šahar, jej brat Šlomi a sestra Šani majú tiež slovenské pasy. Šahar ho získala posledná v rodine v júni 2008.

Od októbra 2005 do októbra 2007 si odkrútila podľa zákona povinnú vojenčinu, avšak vďaka ústupkom popredným športovcom mohla pokračovať v kariére a armáde pomáhala iba v kancelárii, vždy, keď nehrala na turnaji. Trojtýždňový plný výcvik jej však neodpustili.

Pakistanskí prisťahovalci

Práve nedávne operácie izraelskej armády v Gaze, ktoré sa skončili smrťou 1300 Palestínčanov a 14 izraelských vojakov, vyvolali hnev v moslimskom svete.

„Musíme citlivo reagovať na tieto udalosti a zachovať bezpečnosť hráčov," vyhlásil riaditeľ dubajského turnaja Salah Tahlak.

„Peerovej prítomnosť by mohla vyvolať protesty, bojkot. Tenistka by sa mohla stať terčom útokov radikálnych fanúšikov. Žije tu veľká skupina moslimských prisťahovalcov z Pakistanu a iných krajín."

Šahar nesúhlasila so zrušením turnaja, vraj by to bolo nefér voči hráčkam, ktoré sa kvalifikovali a tešili, no prijímala slová útechy a podpory. Či už od Ivanovičovej, Dementievovej, sestier Williamsových a ďalších.

„Nie je to politička, ale hráčka, a tak ju mali pustiť. Hrozné, v takomto svete žijeme," povedala dánska tenistka poľského pôvodu Carolina Wozniacka.

Prvou stratou pre Dubaj boli prenosy špecializovanej americkej stanice Tennis Channel, pre ktorú komentuje aj Martina Navrátilová. Turnaj prišiel aj o významného sponzora. The Wall Street Journal Europe (WSJE) odstúpil od zmluvy, lebo SAE sa nestotožnili s ich filozofiou „voľný trh, slobodní ľudia".

Vízový škandál poriadne pošramotil povesť emirátov ako obchodnej mekky.

Odsúdili škandál s vízami

Šejkovia z Dubaja a Abú Dabí sa miliardami z ropy snažia zapôsobiť unikátnymi stavbami, najdrahším hotelom na mori, halovým lyžiarskym strediskom, umelými ostrovmi. Chodia sem Tiger Woods i Haile Gebreselassie, majetky si tu kúpili Serena Williamsová i Roger Federer.

„Zvážime zotrvanie Dubaja v našom programe," vyhlásil šéf WTA Larry Scott. „O bojkote sme neuvažovali, ale tento incident veľmi vážne prehodnotíme," povedala zástupkyňa hráčok vo WTA Serena Williamsová.

„Spojíme sa s tenisovou federáciou SAE, aby sme im pripomenuli ústavu ITF, ktorá nedovoľuje diskrimináciu z akýchkoľvek príčin. Šport nesmie byť zneužitý na nijaké politické ciele, naopak, má zjednocovať a spájať športovcov a národy," dodal predseda Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Francesco Ricci Bitti.

Mužská ATP čaká na rozhodnutie úradov SAE v prípade izraelského tenistu Andyho Rama, svetovej jedenástky vo štvorhre.

Dubajský turnaj mužov s dotáciou 2,233 milióna dolárov štartuje v pondelok a Ram stále čaká na víza v Marseille, kde hrá dnes deblové osemfinále.

„Je to jeden z najväčších turnajov sveta, a tak by mal nájsť spôsob, ako umožniť Izraelčanom na ňom hrať," povedal včera Ram stanici BBC.

„Ak ho nezrušia alebo nepotrestajú teraz, voľačo sa musí urobiť, aby sa to celé nezopakovalo o rok. Ľudia na čele WTA a ATP by mali začať konať a vziať zodpovednosť do rúk."

„Ak Andy nedostane víza, Dubaj čakajú problémy," vyhlásil Američan Justin Gimelstob, ktorý vedno s Ivanom Ľjubičičom sedí v Rade riaditeľov ATP. Jeho krajan Mardy Fish dodal: „Je to choré, šialené a bláznivé, musí sa s tým niečo robiť."

Ramov právnik, Amit Naor, vyhlásil, že Ram chce vedno s partnerom Ullyettom na turnaji hrať, iné veci okolo ho nezaujímajú a myslel si, že politika už zo športu vymizla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisti Izraela sú na turnaji v Dubaji nežiaduci