Tenisový turnaj v Dubaji dostal pokutu 300 000 dolárov

Šahar Peerová
Šahar Peerová (Autor: Reuters)
SITA|21. feb 2009 o 11:50

Tenisová asociácia žien (WTA) potrestala turnaj svojho okruhu v Dubaji pokutou 300 000 USD za nevpustenie Izraelčanky Šahar Peerovej na tohtotýždňové podujatie.

ST. PETERSBURG. Tenisová asociácia žien (WTA) potrestala turnaj svojho okruhu v Dubaji pokutou 300 000 USD za nevpustenie Izraelčanky Šahar Peerovej na tohtotýždňové podujatie do Spojených arabských emirátov. Na svojej oficiálnej internetovej stránke zverejnila aj ďalšie konzekvencie stanovené na piatkovom mimoriadnom rokovaní rady WTA. Dvadsaťjedenročnej jeruzalemskej rodáčke Peerovej neodrátajú k 23. februáru 130 bodov vo svetovom rebríčku, ktoré získala vlani za prienik do semifinále v americkom Memphise počas rovnakého hodnoteného týždňa.

Spomenutých 130 bodov zostane na jej renkingovom konte dovtedy, kým Peerová bude štartovať na nejakom podujatí s identickou štatutárnou úrovňou. Okrem toho vyplatia niekdajšej 15. hráčke systému odškodné 44 250 USD vyrátané z jej priemerného zisku vo dvojhre a štvorhre za jeden absolvovaný vlaňajší turnaj a zvýšené s prihliadnutím na medziročný nárast dotácií. Na základe zhodného kľúča vzťahujúceho sa však v tomto prípade len na deblovú sekciu dostane kompenzáciu 7950 USD Nemka Anna-Lena Grönefeldová, ktorá mala byť Peerovej partnerkou v dubajskej štvorhre.

Navyše, Peerová má garanciu voľnej karty na budúci ročník, ak nebude figurovať v rebríčku na priečke znamenajúcej automatické právo na štart. Organizátori dubajského turnaja musia do 1. júla 2009 deponovať zábezpeku 2 milióny USD (zodpovedá výške terajšieho celkového prémiového balíka) pre prípad porušenia niektorej z uvalených podmienok a požiadaviek.

Patrí medzi ne písomný prísľub umožnenia účasti všetkým kvalifikovaným hráčkam a v prípade izraelských tenistiek konkrétne aj pridelenie víza najneskôr 8 týždňov pred podujatím. "Opatrenia slúžia na nápravu škôd, ktoré utrpela Šahar Peerová. Zároveň sme vyslali jasný signál, že WTA nebude tolerovať diskrimináciu a nedovolí prípadné opakovanie tejto situácie v Spojených arabských emirátoch či kdekoľvek inde," uviedol prezident WTA Larry Scott.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisový turnaj v Dubaji dostal pokutu 300 000 dolárov