Zmena vo vedení WTA? Steve Simon (ne)odišiel oknom a vrátil sa dverami

Steve Simon.
Steve Simon. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|9. jan 2024 o 10:00

Ako to je s odchodom šéfa WTA?

BRATISLAVA. Nový začiatok? Nemyslím teraz štart sezóny 2024. Pre WTA by mohlo ísť aj o nový začiatok jej prezentovania.

Steve Simon sa značne podieľal na tom, že obraz ženského tenisu utrpel behom uplynulej sezóny ako nikdy. Zlatým klincom do rakvy bol Turnaj majsteriek v Cancune.

Neskutočné sa stalo skutočným a šéfa WTA stála sezóna miesto vo vedení, ale aj tak bude v štruktúrach organizácie pokračovať.

Nebola to zmena len na oko? Ako tenká bola hranica jeho úspechu a neúspechu? Bude sa "postsimonovská" WTA prezentovať inak?

Na zmenu vo vedení WTA a osobu Steva Simona sa pozrel prvý diel v roku 2024 rubriky 15:40 Davida Vařílka, analytických glos na aktuálne témy.

Ženský tenis pôjde predsa len do nového roku iný, než šiel do toho starého. Aspoň takto začal situáciu prezentovať celý mediálny svet.

Steve Simon skončil ako generálny riaditeľ (a šéf) WTA, Micky Lawlerová ako prezidentka WTA (dokonca bez náhrady) a všetci sa môžu ísť radovať.

Ženský tenis nečaká záhuba, už len pokvitne. Je utorok, 8. januára a vo svojom kresle šéfa asociácie sedí stále Steve Simon.

Ak chcete nové vedenie, je totiž potrebná jedna vec, mať kým nahradiť to staré. Chybička sa vloudila, ale to sa stáva, žiadny učený z neba nespadol.

Avšak, keď sme videli, ako dlho im trvalo nájsť dejisko Turnaja majsteriek, neviem, či sa nového vedenia dočkáme ešte tohto roku.

Aby sa vlk nažral a koza zostala celá

Schovanie neporiadku pod posteľ neznamená automaticky, že ste upratali. Presne takto sa rozhodla WTA vyriešiť situáciu so Steveom Simonom, alebo možno Steve sám so sebou.

Akonáhle príde nová riaditeľka, aj Simon hovorí, že si na tejto pozícii predstavuje ženu, zostane ako výkonný predseda správnej rady, ktorým bol doteraz (po novom sa funkcie oddelia personálne, aby sa WTA mohla viac sústrediť na svoje záujmy).

Pokiaľ vám to nepríde dostatočne ironické, starať sa bude o hájenie integrity, stratégii a záujmy hráčok. Stále málo? Nový výkonný riaditeľ/riaditeľka sa mu budú spovedať.

Podčiarknuté sčítané, Steve Simon bude stále rovnako vplyvný, možno dokonca vplyvnejší, len sa schová do skrine a blato budeme hádzať na inú obeť.

Pozri, padá hviezda

Keď sa v roku 2016 dostal bývalý riaditeľ turnaja v Indian Wells (usporadoval ho od roku 2004) na pozíciu šéfa WTA, tenisový svet aj hráčky ho vnímali ako skvelého kandidáta.

"Je skvelý poslucháč a myslí v najlepšom na naše záujmy," povedala vtedy svetová jednotka Serena Williamsová. Potom, čo sa dialo na jeseň, by sa tomu nechcelo ani veriť.

Dlhé roky veľmi dobre ženský tenis riadil a nikto nepochyboval o jeho kompetencii na túto pozíciu.

Typickou ľudskou vlastnosťou je na všetko dobre zabudnúť, ak sa náhodou niečo nepodarí. Čo bolo, bolo, už to nie je dôležité. Zaujíma nás, čo je teraz a tu.

Mnohokrát si však dotyční za neúspech môžu sami. Rovnako tomu bolo aj u Stevea Simona. V roku 2021, hoci ho nikto nepodporil a vedel, že WTA môže dostať do ťažkej situácie, zvolil morálne hodnoty pred peniazmi a po kauze Peng Shuai zaviedol bojkot turnajov v Číne.

Bol oslavovaný, bol hrdinom. O dva roky neskôr ako by na všetko zabudol, potreba zachrániť finančne WTA prekonala akúkoľvek morálnu rovinu.

No možno nebolo potrebné asociáciu zachrániť, ale vedel, že do budúcna ju môže ešte viac ohroziť. Radšej tak zbabelo ukončil balansovanie na tenkom lane a nechal sypať čínske peniaze opäť do kasičky.

Začiatok jeho konca spôsobil jeho hviezdny okamih. Urobil chybu na začiatku, alebo na konci? Na keby sa nehrá, ale jeho veľké činy majú veľké následky a on sa jednoducho vzdal a prestal bojovať za svoj názor.

To je oveľa horšie, ako keby ho vtedy nevyslovil. Domček z karát sa začal búrať, ale on má stále vieru, že ho postaví znovu.

Realita sa dá poraziť dostatočnou fantáziou

Steve Simon začal byť celou nápravou situácie taký zaujatý, že poslal na konci roku 2023 ženský tenis "do kytek".

Tragédia, na ktorú sa už nikto nemohol pozerať, bola absolútne skvelým darčekom k 50. narodeninám asociácie a jej zakladateľka Billie Jean Kingová, ktorá oslávila v minulom roku osemdesiate narodeniny, všetko s hrôzou sledovala.

Oslavy sa konať nemohli, aj keď snaha o plážovú párty v Cancune bola, škoda toho počasia.

Ale teraz vyzerá všetko ružovo a Steve Simon sa snaží prezentovať, že všetko robil pre budúcnosť ženského tenisu. Do roku 2027 sa má podľa obchodného plánu zdvojnásobiť finančný rast WTA.

K tomu by malo pomôcť strategické partnerstvo s CVC Capital Partners a vytvorenia WTA Ventures, ktorému Simon predsedá.

Uviedol, že zmienenú reštrukturalizáciu WTA naplánovali pred všetkými problémami, ktoré priniesla jeseň a tá s ňou nemá nič spoločného.

Lenže jeho spackanie prináša ešte väčšie očakávanie od tejto "novej" WTA. „Nová štruktúra pomôže zaistiť ciele spočívajúce v rozvoji hry a poskytovania rovných odmien pre ženy do roku 2033,“ uviedlo WTA.

Kam s ním?

Ako sa hovorí, zíde z očí, zíde z mysle. Steva Simona odprace WTA do ústrania, kde sa pokúsi napraviť zlyhanie.

Teraz myslím zlyhanie z konca roku. Je síce pekné, že sa venoval budúcnosti WTA, ale ignorovanie problémov prinieslo ťažšiu štartovú pozíciu do budúcna. Svoju reputáciu bude musieť ženský tenis opäť získať, rovnako ako fanúšikov.

Už druhýkrát poprel, prečo bol do funkcie zvolený, a to kvôli svojmu počúvaniu hráčok a hájenia ich záujmov.

Raz na budúcnosť nemyslel a dopadlo to zle, druhýkrát myslel a tiež to dopadlo zle. V dokonalosti musí vnímať súčasnosť i budúcnosť. Bez jednej nie je druhá a opačne.

Koľko pokusov ešte dostane? Do tretice všetko dobré? Isté je, že ďalšie problémy by už ženský tenis nemusel ustáť, a tak bude treba zvažovať okolnosti všetkých krokov. Tie ako vždy povedú do boja hodnôt na jednej strane a peňazí na strane druhej.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zmena vo vedení WTA? Steve Simon (ne)odišiel oknom a vrátil sa dverami