Bude z Wimbledonu exhibícia? Hráči chcú riešiť zákaz hrania Rusov

Daniil Medvedev počas Wimbledonu 2021.
Daniil Medvedev počas Wimbledonu 2021. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|12. máj 2022 o 00:40

Wimbledon sa rozhodol zakázať hrať ruským a bieloruským tenistom.

LONDÝN, BRATISLAVA. Možno budú za Wimbledon iba peniaze a body nie. Elitní tenisti sa snažia presadiť toto riešenie.

Daniil Medvedev, Andrej Rubľov, Aryna Sabalenková či Anastasia Pavľučenkovová si na Wimbledone zrejme nezahrajú.

Keď Rusko začalo na Ukrajine vojnu, z celého tenisového okruhu v reakcii na to zmizli ruské a bieloruské vlajky. Hráči hrať môžu, ale reprezentujú iba seba, nie krajinu.

Wimbledon a celkovo turnaje na území Veľkej Británie sa rozhodli zájsť nad rámec tohto rozhodnutia. Rusi a Bielorusi vôbec nemôžu hrať.

Môžu prísť o body

Vojnu odsúdil a Ukrajine ponúkol pomoc aj Novak Djokovič. Bol však aj proti zákazu, ktorý Rusom a Bielorusom neumožňuje hrať v All England Clube.

"Je to na hráčskej asociácii a manažmente okruhu, aby vyriešili situáciu, či im nechajú body, či im vezmú len polovicu alebo to bude inak," hovoril srbský tenista krátko po rozhodnutí Wimbledonu.

Upozornil tak na problém s prerozdeľovaním bodov, ktorý po Wimbledone nastane.

Tenisti totiž majú body na konte 52 týždňov (pre pandémiu platili upravené pravidlá, ktoré sa už vracajú do pôvodných pravidiel, pozn. red.). Po tomto čase o ne prídu a na základe výsledkov z nového ročníka môžu získať ďalšie.

Ruskí a bieloruskí tenisti však nebudú mať túto šancu. Napríklad Rus Karen Chačanov obhajuje štvrťfinále, čo znamená, že príde o 360 bodov. To je jeho najlepší grandslamový výsledok, ktorý má aktuálne obhajovať.

Bieloruska Aryna Sabalenková vlani hrala v semifinále. Môže tak prísť o 780 bodov.

Bude sa hrať o body?

Proti zákazu hrať na Wimbledone sa postavili aj Roger Federer, Rafael Nadal a Andy Murray. V rámci hráčskeho zastúpenia ATP hľadajú riešenie situácie.

Podľa viacerých britských zdrojov, medzi nimi napríklad Daily Mail, chcú hráči presadiť, aby sa za Wimbledon a iné turnaje vo Veľkej Británii vôbec neudeľovali body.

Wimbledon totiž síce prijal svoje vlastné rozhodnutie, ale prerozdeľovanie bodov je plne v kompetencii ATP a WTA.

Nie sú známe detaily, či by to znamenalo, že by si hráči mohli body obhájiť o rok, alebo by o ne prišli úplne. Navyše, ide o návrh mužského okruhu ATP, žien by sa teda vôbec nedotkol, pokiaľ by sa ho nerozhodli vo WTA napodobniť.

Z Wimbledonu by však tento krok prakticky spravil exhibičný turnaj s vysokými odmenami. Práve grandslamy sú totiž najbohatšie bodovo odmeňované.

Za víťazstvo je 2000 bodov. Pre porovnanie, hráči v rebríčku ATP tesne za elitnou dvadsiatkou majú na konte menej ako 2000 bodov celkovo za celú sezónu.

Oficiálne hráči tieto informácie nepotvrdili. "Nemám na to jasný názor. Nechcem teraz nič tvrdiť. Sú tu nejaké súkromné konverzácie v asociácii. Ale nemyslím si, že je potrebné s tým ísť na verejnosť," vravel počas turnaja v Ríme Rafael Nadal.

"Našou prácou je chrániť každého jedného hráča," dodal. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť v blízkej dobe. Turnaj sa začína 27. júna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bude z Wimbledonu exhibícia? Hráči chcú riešiť zákaz hrania Rusov