Aby Rusi vyhlásili, že sú proti vojne? Čo ak sa im potom niečo stane, vraví Murray

Britský tenista Andy Murray.
Britský tenista Andy Murray. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|2. máj 2022 o 12:45

Elitní tenisti reagovali na zákaz Rusov a Bielorusov na Wimbledone.

BRATISLAVA. Rusi a Bielorusi nesmú hrať na Wimbledone pre vojnu na Ukrajine. Toto rozhodnutie vzbudilo medzi tenistami veľké množstvo ohlasov.

Niektorí mu tlieskajú, iní ho považujú za neférové.

K téme dlhšie nič nepovedal Rafael Nadal. Jeho veľký rival Novak Djokovič sa krátko po rozhodnutí organizátorov vyjadril kriticky.

Nadal a Djokovič sú proti zákazu

"Vždy budem odsudzovať vojnu. Sám viem, akú traumu zanecháva, som dieťa vojny. Ale toto rozhodnutie Wimbledonu nemôžem podporiť. Politika by sa nemala miešať so športom," hovoril Djokovič.

Vyrastal totiž v 90. rokoch vo vojnou ničenom Belehrade. Zároveň rýchlo po vypuknutí vojny reagoval, že chce finančne podporiť Ukrajinu.

"Je to frustrujúce, keď nemôžu hrať. Nie je to isté, ale možno trošku podobné ako môj tohtoročný zákaz hrať," dodal neskôr. Narážal na to, ako sám nesmie hrať na turnajoch v Austrálii či USA, keďže nie je zaočkovaný proti koronavírusu.

Z tejto pozície sa snaží Djokovič prakticky pomáhať ruským a bieloruských hráčom, keďže vynútená neúčasť bude mať pre nich následky v podobe straty bodov za Wimbledon, ktoré nemohli prísť obhajovať.

"Je to na hráčskej asociácii a manažmente okruhu ATP, ako sa rozhodnú. Bola by napríklad možnosť, že by im zostali body na konte, alebo by prišli iba o polovicu bodov," dodal Djokovič.

Proti rozhodnutiu Wimbledonu sa nakoniec vo svojom vyhlásení postavil aj Nadal. Hoci reagoval až viac ako týždeň po rozhodnutí.

"Je to veľmi neférové pre mojich ruských priateľov, kolegov. Tá vojna nie je ich chyba. Tých 2000 bodov, o ktoré sa hrá, sú veľmi dôležité, uvidíme, aké opatrenia prijmeme," povedal Nadal. Je totiž členom hráčskej asociácie ATP, takže má priamy dosah na to, či budú pre Rusov a Bielorusov platiť nejaké opatrenia.

Na Nadalovo vyjadrenie reagoval aj bývalý ukrajinský tenista Serhij Stachovskij, ktorý dnes bojuje na Ukrajine. Na sociálnej sieti twitter do svojho príspevku označil Nadala a napísal mu:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Aby Rusi vyhlásili, že sú proti vojne? Čo ak sa im potom niečo stane, vraví Murray