Športový dôchodok si Roger Federer užíva. Svoje deti do tenisu prinútil

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. mar 2024 o 16:00

Dokument o posledných dňoch svojej kariéry preplakal.

BRATISLAVA. Rok a pol už fanúšikovia netlieskajú jeho úderom a elegantnej hre na kurtoch.

Roger Federer ukončil kariéru pred rokom a pol. Dnes je najmä rodič a tenisový dôchodok si užíva. Tenis mu vraj vôbec nechýba a nemá v sebe ani súťažný zápal.

Napriek tomu má viacero aktivít a neustále sa niečomu venuje. „Mám pocit, že teraz záleží na tom čo robíte oveľa viac ako predtým. Neviem či to prišlo vekom, ale mám pocit, že mi čas uteká a ja mám stále, čo robiť,“ opisuje. 

Víťaz 20 grandslamových turnajov vo veľkom rozhovore pre magazín GQ rozpovedal ako vyzerá jeho život po skončení tenisovej kariéry.

Často chodí do spoločnosti, nedávno bol na odovzdávaní filmových Oskarov, navrhol vlastnú kolekciu slnečných okuliarov a po rokoch si len tak pre zábavu zahral tenis s manželkou Mirkou. 

„Bolo to tuším prvýkrát v živote, čo sme spolu boli hrať. Asi pred mesiacom alebo pred dvomi. A hrali sme na kurte vedľa našich detí, ktoré tam mali hodinu. Bola to zábava.

Tenis milujem a vždy som si myslel, aké to bude, keď raz skončím s kariérou, vrátim sa na kurt a už sa vlastne nebudem musieť zlepšovať. Koho zaujíma, že nedám forhend?“ opisoval Federer v rozhovore. 

Deti do tenisu musia nútiť

Kapitolu s tenisovou kariérou nechal za sebou. Všetko spojené s tenisom má vyriešené, turnaje a zápasy mu nechýbajú. Dokonca ani nesleduje dianie v tenise. Občas si pozrie zostrihy niektorých stretnutí. 

S manželkou Mirkou majú štyri deti – štrnásťročné dievčatá Mylu a Charlene a deväťročných chlapcov Lea a Lennyho. 

Obaja rodičia hrali tenis profesionálne, hoci Mirka ešte pod dievčenským menom Vavrincová len do roku 2002, kedy ju ukončila pre zranenie. 

Deti však tenis vôbec nelákal. Rodičia ich však naň nakoniec prihlásili. 

„Neláka ich to, ale dali sme ich naň. Prečo? Pretože v okruhu našich známych sú to jediné deti, ktoré nehrajú. Prirodzene, môj život je s tenisom spojený, no všetky ostatné deti ho hrajú a baví ich to. Takže preto som povedal dievčatám, ktoré doňho neboli na začiatku vôbec zamilované, že sa musia aspoň trochu naučiť hrať. Dnes hrajú všetky štyri deti,“ vysvetľuje Federer. 

Svoje deti však neučí. Dáva ich na hodiny k trénerovi. Sám sa vníma skôr v pozícii manažéra. 

Voči deťom zvykol Federer svoje úspechy bagatelizovať. Nehovoril o svojich úspechoch. Dnes však aj vďaka okoliu už deti vedia, že ich otec bol 237 týždňov jednotkou svetového rebríčka ATP a celkovo získal 103 titulov na okruhu ATP. 

„Teraz môžem byť otvorenejší a úprimnejší o svojich úspechoch alebo skúsenostiach. Viac to využívam ako rozprávanie príbehov alebo skúseností, o ktoré sa s nimi môžem podeliť,“ vraví. 

Pri dokumente plakal

Federer ukončil svoju kariéru na Laver Cupe v roku 2022. Vopred vedel, že to bude jeho posledný súťažný zápas. Vo štvorhre nastúpil vtedy so svojim rivalom ale zároveň blízkym priateľom Rafaelom Nadalom.

Duel proti dvojici Jack Sock, Frances Tiafoe prehrali 4:6, 7:6 (2), 11:9. Po zápase Federer i Nadal plakali od dojatia. 

Roger Federer a Rafael Nadal počas Federerovho posledného zápasu kariéry na Laver Cupe.
Roger Federer a Rafael Nadal počas Federerovho posledného zápasu kariéry na Laver Cupe. (Autor: TASR/AP)

Práve o posledných 12 dňoch Federerovej kariéry vzniká dokument, ktorý odvysiela streamovacia služba Amazon Prime. 

Federer však vraví, že dokument nebol priamo jeho nápad. Teda nie v zmysle, že by mala vzniknúť snímka, v ktorej uvidia posledné dni jeho kariéry aj fanúšikovia. 

„Bolo to niečo, čo som nechcel robiť. Ako napríklad písať knihu. Nebol som pripravený napísať svoj príbeh. Takže ani toto nebol môj nápad,“ vysvetľuje. 

Nakoniec na nakrúcanie privolil, pretože si uvedomil, že zo svojej kariéry nemá žiadny podobný materiál a chcel niektoré momenty zachovať pre svojich známych či pre deti. 

„A potom prišiel Joe (Sabia – režisér) a vraví: ‚Hej, mám toľko záberov a je to neuveriteľné. Bola by škoda sa o to nepodeliť. Môžem ti ponúknuť hodinový dokument?‘ A ja na to: 'Dobre, samozrejme, ale to nie je podstatné. Ukáž mi to.‘ A je to veľmi emotívne, ťažko sa na to pozerá. Naposledy, keď som to pozeral, plakal som asi šesťkrát,“ opisuje Federer. 

„Prečo som plakal? Bolo tam toľko momentov, v ktorých som prežíval utrpenie. Blížil sa koniec a bolo to krásne. Pre mňa to bolo aj emocionálne náročné. Som zvedavý ako to budú vnímať ľudia,“ doplnil.

Dokument by mal mať premiéru tento rok v júli a okrem Joa Sabiu na ňom pracuje aj Asif Kapadia, ktorý natočil dokumenty Senna (2010) a Diego Maradona (2019). 

Prechod do športového dôchodku zvládol veľmi dobre. Vždy sa identifikoval nielen ako tenista ale aj ako manžel či rodič. Teraz vraví, že sa v prvom rade venuje rodine a deťom.

„Aj keď som vlani v rozhovoroch tvrdil, že som nikdy nebola viac vystresovaný, nebolo to kvôli ukončeniu kariéry. Ale o tom, že som sa staral o deti a snažil sa im pomôcť zvládnuť školu a všetko, čo potrebujú.

Veľmi mi na nich záleží. Mám pocit, že som stále pohodový, ale rodičovstvo vás pohltí a ráno, keď vstanem si vravím: Musím tu pre nich byť. Každý deň je pre mňa novou výzvou,“ dodal 42-ročný Švajčiar. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Športový dôchodok si Roger Federer užíva. Svoje deti do tenisu prinútil