Kyrgios opäť provokoval. Podľa expertov však finále môže byť bod zlomu

Novak Djokovič a Nick Kyrgios.
Novak Djokovič a Nick Kyrgios. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|10. júl 2022 o 21:21

Novak Djokovič získal na Wimbledone 2022 svoj 21. grandslamový titul.

LONDÝN. Veľká šou či totálna fraška s nevkusnými výbuchmi hnevu?

Dlho by sme museli hľadať v histórii finále niektorého z tenisových grandslamových turnajov, ktoré vzbudzovalo taký veľký záujem, ako práve to z Wimbledonu 2022.

Možno v určitom zmysle aj väčší ako legendárne súboje, kde sa vo finále stretli dvaja zástupcovia z trojice Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal.

Finále medzi Novakom Djokovičom a Nickom Kyrgiosom malo ponúknuť úplne iný náboj.

Skúsený novinár Ben Rothenberg, ktorý dlho spolupracoval s New York Times, napríklad povedal, že síce už mediálne pokrýval viac ako štyridsať grandslamových turnajov, ale ešte si nepamätá, že by sa názory na niektorý z finálových zápasov tak veľmi medzi novinármi líšili.

"A pritom to väčšinou vôbec nebolo o tom, že by sa nevedeli zhodnúť, kto vyhrá. Netuším, čo očakávať, v mnohých smeroch," napísal na twitter.

Kto bude grandslamový rekordér?

Televízny expert Eurosport a bývalá svetová jednotka Mats Wilander sa tešil na to, že vo finále sa možno dočká podania zospodu. Že si ho ešte vo wimbledonskom finále nepamätá. A dočkal sa už v prvom sete.

V prvom sete Kyrgios skutočne priniesol aj takúto parádu. A vyzeral absolútne suverénne. Na úvod zápasu nerobil prakticky žiadne chyby. Vo všetkých smeroch prevyšoval Djokoviča.

Nakoniec však celý zápas prehral. Djokovič sa tešil z triumfu pomerom 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3). Vôbec prvýkrát v kariére srbský tenista zdolal Kyrgiosa. Prehral oba predchádzajúce zápasy v Acapulcu a Indian Wells 2017. Nezískal v nich ani set.

Najviac grandslamových titulov

  • 22 Rafael Nadal
  • 21 Novak Djokovič
  • 20 Roger Federer
  • 14 Pete Sampras
  • 11 Björn Borg

Djokovič vyhral už svoj 21. grandslamový titul. Do sezóny 2022 vstupovali Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer s dvadsiatimi.

Nadal však potom nečakane vyhral Australian Open a zvíťazil aj na Roland Garros a naraz bol pred svojimi súpermi o dva tituly.

A Federer s Djokovičom boli za ním.

Teraz sa Djokovič osamostatnil od Federera, ktorý toto poradie dlhé roky neohrozene viedol. Do roku 2018 získal 20 titulov. Po triumfe na Roland Garros 2020 ho v tomto počte dorovnal Nadal. Vlani po Wimbledone sa pridal Djokovič.

Aký bude ďalší osud boja o historické prvenstvo, je veľmi otázny.

Roger Federer je dlhodobo zranený, nehral od Wimbledonu 2021. A bude mať čoskoro 41 rokov. Je preto málo pravdepodobné, že ešte by pridal ďalší.

Nadal síce začal sezónu dvoma grandslamovými titulmi, z Wimbledonu sa však musel odhlásiť pre zranenie v oblasti brušných svalov.

Djokovič zas možno na grandslamový turnaj nastúpi najbližšie až takmer o rok. Stále totiž nie je jasné, či ako nezaočkovaný bude môcť hrať na US Open či na Australian Open. To by znamenalo, že najbližšie si zahrá až na Roland Garros 2023.

Kyrgios provokoval šiltovkou

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kyrgios opäť provokoval. Podľa expertov však finále môže byť bod zlomu