Djokovič zvládol päťsetovú drámu, od míľnika ho delí jediné víťazstvo

Srbský tenista Novak Djokovič.
Srbský tenista Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. sep 2021 o 06:39 (aktualizované 11. sep 2021 o 07:21)

Môže získať rekordnú 21. grandslamovú trofej.

US Open 2021

muži - dvojhra - semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Alexander Zverev (Nem.-4) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2

NEW YORK. Srb Novak Djokovič a Rus Daniil Medvedev nastúpia v nedeľu o 22.00 SELČ proti sebe vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom US Open.

Djokovič ako nasadená jednotka zdolal v semifinále turnajovú štvorku Nemca Alexandra Zvereva po päťsetovej bitke 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2 a revanšoval sa mu za semifinálovú prehru z olympijského turnaja v Tokiu. 

Medvedev si ako nasadená dvojka poradil s dvanástkou "pavúka" Kanaďanom Felixom Augerom-Aliassimeom po setoch 6:4, 7:5, 6:2.

Štatistiky zápasu medzi Novakom Djokovičom a Alexandrom Zverevom.
Štatistiky zápasu medzi Novakom Djokovičom a Alexandrom Zverevom. (Autor: sofascore.com)

Môže sa odpútať od Federera a Nadala

Djokoviča delí jedno víťazstvo od zavŕšenia kalendárneho Grand Slamu. V tomto roku nenašiel premožiteľa na Australian Open, Roland Garros ani Wimbledone.

Doposiaľ posledný hráč, ktorý v jednej sezóne vyhral všetky štyri podujatia tzv. veľkej štvorky, bol v roku 1969 Austrálčan Rod Laver.

Djokovič by sa v prípade zisku 21. grandslamového titulu osamostatnil na čele historických tabuliek a odpútal sa od Švajčiara Rogera Federera a Španiela Rafaela Nadala, ktorí majú na konte rovnako ako Srb 20 trofejí.

Rodák z Belehradu ukončil 16-zápasovú víťaznú sériu Alexandra Zvereva. Vo vyrovnanom dueli rozhodol o svojom víťazstve skvelým nástupom do piateho setu, v ktorom si rýchlo vybudoval náskok 5:0.

"Bol to veľmi náročný zápas. Sascha je skvelý hráč, jeho veľkými zbraňami sú podanie a forhend. Dôležité bolo, že po prehratom štvrtom sete som si zachoval maximálnu koncentráciu," uviedol zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu.

"K finálovému zápasu pristúpim, akoby bol posledný v mojej kariére," doplnil.

Zverev mu praje úspech

Duel generácii pred 21 139 divákmi na najväčšom newyorskom Štadióne Arthura Ashea priniesol množstvo pôsobivých výmien. vrátane najdlhšej s 53 údermi, ktorú napokon pre seba ukoristil Zverev.

"Chcel by som sa poďakovať za skvelú kulisu. Bola jednoznačne najlepšia na celom turnaji. Toto sú tie momenty, pre ktoré žijeme. 

Sú to unikátne príležitosti, o ktorých snívame každý deň, keď hľadáme ďalšiu motiváciu. Všetko sa nám vráti na takomto fantastickom štadióne s úžasnou atmosférou. Ďakujem," povedal líder rebríčka ATP. 

Zverev po zápase uznal veľkú kvalitu súpera a praje mu, aby po vyše polstoročí napodobnil zápis legendárneho Austrálčana.

"Radšej by som hral proti komukoľvek inému. Pre tenis by bolo skvelé, ak by to dotiahol do konca. Už si nikto nemyslel, že by niekto mohol zopakovať Laverov úspech. Verím, že sa to Novakovi podarí," citoval Zvereva portál ATP.

Novak Djokovič v objatí s Alexandrom Zverevom.
Novak Djokovič v objatí s Alexandrom Zverevom. (Autor: TASR/AP)

Rusovi uniká titul pomedzi prsty

Medvedev proti Augerovi-Aliassimeovi potvrdil úlohu papierového favorita. V zápase premenil všetkých päť brejkbalových šancí a sám pritom len raz prišiel o podanie. Kanaďan mu pomohol aj 39 nevynútenými chybami. 

Rus si tak zahrá tretie grandslamové finále. V roku 2019 prehral rozhodujúcom súboji na US Open po päťsetovej bitke s Nadalom. Vo februári tohto roka zase na Australian Open podľahol Djokovičovi v troch setoch.

"Ak vám niečo uniká pomedzi prsty, o to viac sa snažíte to získať. Prehral som dve grandslamové finále, urobím všetko pre to, aby tretie bolo pre mňa úspešné," povedal ruský tenista pre akreditované média. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič zvládol päťsetovú drámu, od míľnika ho delí jediné víťazstvo