Federer zmizne z rebríčka, Rus bude svetová jednotka. Taký bude Wimbledon bez bodov

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|22. máj 2022 o 14:30

Za Wimbledon 2022 sa nebudú udeľovať žiadne body, keďže Rusi a Bielorusi nemôžu hrať.

BRATISLAVA. Wimbledon chcel potrestať Rusko a Bielorusko tým, že neumožní súťažiť športovcom z týchto krajín pre vojnu na Ukrajine. Nakoniec sa však zdá, že následky si ponesú všetci.

Najprestížnejšia exhibícia v histórii tenisu, aj tak by sa dal nazvať tohtoročný Wimbledon. Ako reakciu na toto rozhodnutie totiž organizácie zastrešujúce mužský a ženský tenis - ATP a WTA rozhodli, že nebudú odovzdávať za turnaj žiadne body.

A to znamená pre mnohých obrovský problém.

Prepad z top 100

Tenisové rebríčky totiž fungujú na báze 52-týždňových cyklov. To znamená, že tenisti majú na konte svoje body za nejaký turnaj po dobu jedného roka, kým sa turnaj nekoná znova.

Potom o túto porciu bodov prídu, ale keďže sa po roku turnaj koná znovu, majú možnosť na danom podujatí si body obhájiť a získať ich opätovne, prípadne ešte navýšiť bodový zisk, alebo minimálne minimalizovať straty.

Teraz však nič také nebude. Jednoducho všetci prídu o body. Nemajú nijakú šancu ich nahrať naspäť.

Zjednodušene teda môžeme povedať, že najviac budú trpieť tí, ktorým minuloročný Wimbledon vyšiel dobre.

"Žiadne body za Wimbledon a zároveň prídeme o body z roku 2021. Nemáme žiadnu šancu si ich obhájiť. To myslíte vážne, ATP Tour? Zo 60. miesta spadnem na 130. Naozaj vám ďakujem!" písal na instagram nahnevaný maďarský tenista Márton Fucsovics.

Tomu minuloročný Wimbledon vyšiel veľmi dobre a obhajuje 360 bodov za štvrťfinále. Bol to preňho najvydarenejší grandslam v kariére. Teraz za to paradoxne zažije veľký prepad.

Djokovič asi nebude jednotka

Toto rozhodnutie sa dotkne aj dvoch wimbledonských legiend - Sereny Williamsovej a Rogera Federera. Obaja majú tesne pred 41. narodeninami a tenis už príliš nehrajú. Naposledy sa obaja objavili práve na Wimbledone 2021.

To znamená, že o svoje posledné body v rebríčku prídu po Wimbledone, takže už v hodnotení nebudú vôbec figurovať. Dokonca ani v prípade, že by sa rozhodli hrať.

Hoci Federer túto možnosť vylúčil a Williamsová by sa musela spoliehať na voľnú kartu, keďže momentálne je v rebríčku až v tretej stovke a nestačilo by jej to ani na kvalifikáciu.

Veľký problém to však bude aj pre hráčov a hráčky na vrchole hodnotenia. Zatiaľ sa nedá presne povedať, ako sa to prejaví v rebríčku, keďže aktuálne prebieha Roland Garros, kde sa body štandardne udeľujú.

Portál tennismajors.com však prišiel aspoň s približným prepočtom. Novak Djokovič bude totiž na Wimbledone obhajovať víťazstvo, teda 2000 bodov. Naopak, svetová dvojka Daniil Medvedev, ktorý ako Rus hrať nebude, má na konte za Wimbledon iba 180 bodov.

Medvedev avizoval, že plánuje hrať čo najviac trávnatých turnajov tento rok aspoň mimo územia Veľkej Británie, kde má vstup povolený.

Djokovičov program pred Wimbledonom bude veľmi pravdepodobne chudobnejší na počet zápasov, keďže Srb sa rozhodol sústrediť na grandslamy. Zároveň nevieme, ako obaja dopadnú na Roland Garros.

Portál však bral do úvahy možnosť, že by ani jeden z nich nemal za trávnaté turnaje žiadne body a zároveň by Djokovič vyhral Roland Garros a Medvedev vypadol v prvom kole. Teda ide o prepočet, ktorý najviac zvýhodňuje Djokoviča a najviac dáva nevýhodnú pozíciu Medvedevovi.

Napriek tomu by sa po Wimbledone s náskokom 540 bodov stal Medvedev. Napriek tomu, že na podujatí vôbec nebude hrať a Djokovič môže potenciálne vyhrať.

Toto rozhodnutie nahnevalo aj mnohých Ukrajincov. Napríklad bývalý tenista Alex Dolgopolov napísal na twitter:

"Skvelé, ATP a WTA, stali ste sa hlavnými propagandistami Ruska. Veľmi hlúpe rozhodnutie, nemôžete sedieť na dvoch stoličkách." Jeho príspevok zdieľal aj ďalší bývalý tenista Serhij Stachovskij.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer zmizne z rebríčka, Rus bude svetová jednotka. Taký bude Wimbledon bez bodov