Tenista nahneval zväz. Za ničnerobenie si pýtal peniaze ako za celú sezónu

Lukáš Rosol.
Lukáš Rosol. (Autor: TASR)
Sportnet|30. nov 2021 o 17:35

Pôvodne figuroval v nominácii Česka na Davisov pohár.

BRATISLAVA. Väčšine tenisových fanúšikov pri jeho mene ako prvý napadne Wimbledon 2012 a absolútne senzačná výhra nad Rafaelom Nadalom. Bol to najslávnejší moment jeho kariéry.

Čech Lukáš Rosol však dlhé roky patril aj k oporám daviscupového tímu. V minulosti bol 26. hráčom rebríčka ATP.

V súčasnosti má však už 36 rokov, je až 272. hráčom sveta, no napriek tomu má český tím o skúseného reprezentanta záujem.

Pôvodne patril aj medzi piatich nominovaných hráčov na finálový turnaj Davisovho pohára 2021. Kapitán Jaroslav Navrátil však nakoniec vzal iba štvoricu Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Jiří Lehečka a Zdeněk Kolář.

Dôvodom náhlej neúčasti skúseného Rosola mali byť peniaze. Informácie pre ČTK potvrdil aj hovorca českého tenisu Karel Tejkal.

Problémom bolo, že za účasť v skupinovej časti Davisovho pohára dostal zväz od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) 400-tisíc eur.

Podľa pravidiel ITF mal ako česká tímová päťka z tohto balíka peňazí dostať 34-tisíc eur. Rosol však so sumou nesúhlasil a pýtal si 81-tisíc eur, teda viac ako dvojnásobok sumy, ktorá mu prináležala.

Český tenis bol ochotný pristúpiť na kompromis a ponúknuť Rosolovi 50-tisíc eur. Tenista však nebol ochotný zľaviť z nárokov.

Lukáš Rosol.
Lukáš Rosol. (Autor: TASR/AP)

Samotný Rosol situáciu odmietol komentovať, povedal, že je viazaný mlčanlivosťou a preto sa k celej veci nevyjadril.

"Chlapec to poňal tak, že si vynúti od našich mladých hráčov, aby tímová dvojka Tomáš Macháč dostal nejakých 60-tisíc, ale on, ktorý by v Innsbrucku mohol nastúpiť tak nanajvýš do električky a nie na kurt, chcel mať 81-tisíc," hovoril pre Hospodářské noviny prezident Českého tenisového zväzu Ivo Kaderka.

"Nikdy som v tímovej súťaži nič absurdnejšie nevidel, aby si tretí náhradník pýtal dva milióny český korún za týždeň ničnerobenia," hneval sa Kaderka.

Český tenista je pritom už dlhšiu dobu v hernej kríze. V tejto sezóne neodohral na hlavnom okruhu dokonca ani jeden zápas. Chodil na challengerové turnaje alebo vypadol v kvalifikáciách.

Dokopy za celú sezónu zarobil cez 93-tisíc dolárov. To je približne v prepočte na eurá suma, ktorú chcel za daviscupový týždeň, počas ktorého by si s najväčšou pravdepodobnosťou ani nezahral.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tenista nahneval zväz. Za ničnerobenie si pýtal peniaze ako za celú sezónu